Ennyi idő alatt kellene távoznia egy lenyelt legónak – Azért a gyerekorvost se hagyjuk ki!

Nem véletlen, hogy az apró játékokra ráírják, 3 éven felülieknek való: a kicsik könnyen lenyelhetnek apró tárgyakat.

Lenyelt valamit a gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen az lego vagy bármi más játék, egyáltalán nem véletlen, hogy az apró elemeket tartalmazó készletekre ráírják, 3 év alatti gyerekek ne játsszanak vele. Pillanatok alatt előfordulhat, hogy a kicsi lenyel egy kisebb darabot.

A szülő ijedtsége, ha a gyerek lenyelt egy kisebb darab játékot, érthető, de mindenek előtt örülhet, hogy a gyerek nem kezdett fuldokolni a lenyelt játéktól. A következő kérdés az, hogy ami lement, hogyan fog kijönni, és mikor.

Mikor jön ki a lenyelt tárgy?

Amit a gyerek lenyelt, az a szülők legnagyobb reménye szerint mielőbb távozik, hiszen bent nem maradhat, és ha mégis bent maradna, orvosi beavatkozást igényelne az eltávolítása, miután nem emészthető, és jelenléte nem kívánatos a szervezetben, esetleg komolyabb bajt, szövődményt okozhat, például vakbélgyulladást.

A távozás lekövetésére napokon át ellenőrizni kell a gyerek székletét. Sokan bizonytalanok, mikor várható, hogy felbukkan a várva várt apró alkotóelem, ezért gyermekgyógyászok lemérték, mennyi időbe telik egy átlagos, kisebb legókocka távozása.

Vizsgálatukat a The Journal of Pediatrics and Child Health-ben összegezték. A h at gyerekgyógyász mindegyike, férfiak és nők vegyesen, saját elhatározásból vetette alá magát a kísérletnek. Mindannyian lenyelték a legókat, majd elindult a várakozás.

Mindegyikük megfigyelte, mikor látta viszont a vécében a kockát, és feljegyezte, mennyi idő telt el a lenyelés óta. Ezután átlagolták az időket, és a hat résztvevő egyéni eredménye alapján átlagosan 1,71 nap alatt távozott a legókocka a szervezetükből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Attól függetlenül, hogy a fentiek szerint akár 1,71 nap alatt távozhat a játék a szervezetből, ez nem törvényszerű, és a szülőknek nincs vesztegetni való ideje. Minél nagyobb a lenyelt tárgy, és minél kisebb a gyerek, annál inkább bajos a helyzet. A gyerekorvost tehát semmiképpen sem szabad kihagyni a dologból. Miután a szülő már tudja, hogy mi történt, irány a rendelő! Ki kell kérni az orvos tanácsát, pontosan leírva a lenyelt tárgyat, anyagát, méretét.

Ha a gyerek nem legót vagy más játékot nyelt le, hanem például mosókapszulát, elemet, esetleg belekortyolt valamilyen tisztítószerbe, öblítőbe, sürgősen kórházba kell menni vele, illetve mentőt kell hívni, mert nyelőcsöve, gyomra súlyos károsodást, szervezete mérgezést szenvedhet a lenyelt vegyszerektől.

Mit egyen a gyerek, ha sportol? Ezekben van az, amire szervezetének szüksége van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük