Lekeverek egy pofont a gyereknek, hogy boldog legyen

Plusz 3 tipp

Egy kis paskolás néha akár még jót is tehet, vannak azonban kíméletesebb módszerek is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekvállalás komoly feladat - életünk végéig tartó kemény munka. Ráadásul általános recept sincs, hiszen minden gyerek más és más, ezért nem alkalmazható ugyanaz a szabályrendszer mindegyikük esetében.

Így aztán nem csoda, hogy a szülők és a szakemberek véleménye egyaránt megoszlik például a testi fenyítés - bizonyos korlátok közötti - alkalmazásáról. Ismert azonban néhány olyan nevelési módszer is, mely szinte mindig bejön.

Boldogabb lesz, ha megütöd?

Akárcsak a szülők, a szakemberek véleménye is erősen megoszlik arról, hogy van-e helye a nevelésben az esetenkénti náspángolásnak.

Az egyik tábor képviselői szerint a testi fenyítésnek kitett gyerek elveszíti azt a képességét, hogy a szülőt az elfogadás és az oltalmazás, a feltétel nélküli szeretet forrásának tekintse - holott ez az egészséges személyiségfejlődés szempontjából nélkülözhetetlen lenne.

Ha ugyanis a gyermek és a szülő közötti bizalom megromlik, a gyerek a későbbiek során úgy élheti meg az emberi kapcsolatokat, mint az élet szükségszerű velejáróit, melyek során vagy veszíteni lehet, vagy nyerni - átmenet a kettő között számára nincs.

Más szakemberek különbséget tesznek az óvó-féltő jellegű testi fenyítés és a szülő indulatából, illetve tehetetlenségéből fakadó bántalmazás között. Álláspontjuk szerint előbbinek lehet létjogosultsága a gyermek első éveiben, melyek azon szabályok kialakításáról szólnak, amelyek révén a kicsi megtalálhatja a helyét a világban.

Hiszen, mint mondják, adódhat olyan nevelési helyzet, amikor a szülőnek célszerű nyomatékosítania a mondanivalóját - főleg akkor, ha a gyerkőc olyasmit tesz, amivel veszélybe sodorhatja önmagát -, ezzel pedig semmiféle törést nem okoz csemetéje lelkében, feltéve persze, hogy kettőjük kapcsolata egyébként bensőséges és harmonikus. Sőt, mivel a kis renitens megtanul tekintettel lenni a környezetére, az élet minden területén sikeresebbé válhat majd.

Nem tisztünk igazságot tenni a fenti kérdésben, ehelyett a figyelmedbe ajánlanánk olyan nevelési tippeket, melyek garantáltan hatékonyak, miközben nélkülöznek mindenféle erőszakot.

Örülj, ha látod őt!

Számos családban gyakori, hogy mikor a gyerek hazaér az iskolából vagy a játszótérről, a szülei a következővel fogadják: azonnal vedd le a sáros cipődet, vagy tűnés leckét írni! Így pedig a gyerek honnan is tudhatná, hogy valójában szeretik őt?

Tény, hogy a legtöbben állandó rohanásban vagyunk, a kedvesség azonban nem igényel sok időt, mégis sokat javíthatsz vele csemetéd kedélyállapotán, miközben megpróbálod megszelídíteni rakoncátlan fürtjeit, vagy lenyomsz pár falat reggelit a torkán. Kis dolgok ezek, ám sokat jelentenek a gyerkőcnek, hiszen biztosítják őt arról, hogy valóban örülsz, mikor láthatod őt.

Tiszteld a gyereket!

A gyerekek éppúgy tiszteletet érdemelnek, mint a felnőttek. Ha nem bánsz a kicsivel tiszteletteljesen, később ugyanezt kaphatod vissza tőle. Ettől tekintélyed fikarcnyit sem fog csorbulni. A gyerek hamar megtanulja, hogy, bár a légy szíves, mosd meg a fogad, illetve a megterítenéd az asztalt nem hangzik utasításnak, engedelmeskednie kell. Ezzel pedig a lehető leghatékonyabban - saját példád által - tanulja meg, hogy neki is tisztelettel kell viseltetni a környezetében lévők iránt. Ennyit arról, hogy az idősebbek gyakran panaszkodnak a fiatalabb generációk tiszteletlenségére.

Lelki sérülések kisgyerekkorban

Már a kisgyermeket is számos lelki trauma érheti, melyek feldolgozása meghaladhatja erejét. Tudd meg, melyek ezek, hogy időben orvosolhasd a problémát!

Élvezd gyermeked társaságát!

Előbb-utóbb minden szülő megtapasztalja azokat az eseteket, amikor a gyerek társaságát szinte lehetetlen élvezni. Szó sincs tehát arról, hogy mindig kedvet kellene érezned a vele való időtöltésre. Ám amikor lehetőséged nyílik a közös kikapcsolódásra, igyekezz annak minden percét kiélvezni.

Miért is ne tennéd? Például azért, mert mindig eszedbe jut, hogy még mennyi dolgod van, ahelyett, hogy éppen érdeklődéssel figyelnéd a Simpson család tegnapi epizódját elmesélő gyermeked roppant fárasztó előadását. Ám éppen a legfontosabb feladatra kellene koncentrálnod - arra, hogy teljes szívvel örülj a kicsi társaságának. Ez pedig akkor lehetséges, ha célként tekintesz az együttlétre.

Persze, hogy nem jelent számodra túl nagy boldogságot, ha Barbie babákat öltöztethetsz csicsásabbnál csicsásabb ruhákba - de nem is ez a cél, hanem az, hogy együtt légy gyermekeddel, megismerd a világról alkotott véleményét, és megtudd, mi érdekli, zavarja, szórakoztatja vagy éppen untatja őt.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha ellazulsz, sokkal inkább élvezed majd lurkód társaságát, olykor még tanulhatsz is tőle, ráadásul nem lesz lelkiismeret-furdalásod, amikor nem érsz rá még egy fél órát az Én kicsi pónimmal tölteni.

Cikkünk Richard Templar A gyereknevelés 100 szabálya című könyve alapján készült.

A kötet azokat az alapelveket veszi sorra, melyek segítséget nyújtanak a gyereknevelés kihívásainak sikeres átvészelésében. E szabályoknak hála, gyermekeid jobban viselkednek majd, élvezik az életet, tisztelik embertársaikat, megfontoltak lesznek, és kiállnak azért, amiben hisznek. Te pedig a lehető legjobban végezheted szülői feladataidat. A gyereknevelés 100 szabálya igyekszik átfogó képet nyújtani a témával kapcsolatban.

Kiadja a Scolar Kiadó.
A könyv ára 2750 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük