Ha kisgyerek van a háznál, ezért vedd le a cipőt! Elképesztő, mi minden van a talpán
Azért fontos erre figyelni, mert a kicsik kúsznak-másznak, és szájukba veszik a kezüket, játékaik a földön hevernek.

cipospolc
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vendégségben a cipőt illik levenni az ajtónál. Ezt tudjuk, és még akkor is érdemes erre figyelni, ha a vendéglátó a kényelmünk érdekében azt mondja, nem muszáj. A cipőlevétel azonban nem csak vendégségben fontos.

Amikor hazaérünk, mielőbb, az ajtó közvetlen közelében jó megszabadulni a cipőtől. Különösen akkor igaz ez, ha a lakásban kisgyerek is él, hiszen ők kúsznak, másznak, játékaikat, cumijukat a földre ejtik, majd bekapják. A cipőtől koszos föld messze nem magyarázható azzal, hogy a gyereknek kell a kosz az erős immunrendszer érdekében.

Mi van a cipő talpán?

Sokan végig sem gondolják, hogy cipőjük talpán mi minden van. Pedig egy ember egy nap átlagosan 5-6 ezer lépést tesz, és ezalatt tetemes mennyiségű szennyeződés kerül a cipők talpára.

cipo

A nyilvános mosdók vizelettel csepegtetett földjéről, a sáros, kutya-macska-madár- és emberi ürülékes, leköpdösött, lehányt járdákról és egyebekről ne is beszéljünk. Ha megszáradtak, és már nem látszanak, attól még ugyanúgy ott vannak ezek a szennyeződések az utcán, csak más halmazállapotban.

A nyálból, hányásból betegségeket okozó kórokozók, a kutya-macskaürülékből akár bélférges megbetegedést okozó peték is bekerülhetnek a lakásba. A vizeletes nyilvánosvécé-padlóról nemi betegségek kórokozóit vihetjük haza, de akár kisebb állattetemek maradványai is megragadhatnak a cipőtalpak redői közt. Belegondolni is rossz, de a lehetséges szennyeződések sorának csak a fantázia szab határt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szennyeződéseket képzeletbeli mikroszkóp alá is vehetjük, ahogy azt a valóságban a tudomány emberei is megtették. Egy négyzet-centiméternyi felületen is több százezer baktérium lehet méréseik szerint. Az Arizonai Egyetem munkatársai és dr. Charles Gerba mikrobiológus megvizsgálták egy cipő talpát, és 421 ezer baktériumot találtak rajta, melyek 96%-át E. coli tette ki. A klebsiella pneumoniae, tüdőgyulladást okozó baktériumot is felfedezték a cipőtalpon, mely, ha vérző sebbel találkozik, súlyos fertőzést okozhat.

Figyelmeztet a szakértő

A gyerekeket érintő veszélyekre a New England Főiskola szakértője, Meghan A. May professzor külön is felhívta a figyelmet:

- A kisgyerekek vannak legközelebbi kapcsolatban a padlóval. Ha a cipőtalpon bármilyen vírust bevittünk a lakásba, és a padlón széthordtuk, a kisgyerek szinte biztos, hogy beteg lesz tőle - mondja egy, a témában készült interjúban.

Tehát, cipőt le, ha valaki belépett a lakásba, és ne feledjük használni a lábtörlőt sem. Nem csak a bejáratot otthonosabbá tévő dísz, hanem egy nyomós indokkal feltalált, hasznos eszköz, hogy a piszok egy része lejöjjön a cipőtalpról, mielőtt belépnénk. Így a gyerekek, de mindenki a családban, beleértve az idősebbeket vagy gyengébb immunrendszerűeket is, nagyobb védelmet kapnak a betegségek ellen.

Baktériumok a gyerek kezén

A kézmosást sem szabad elhanyagolni, főleg játék után. A következő cikkben megmutatjuk, milyen bacirengeteg van a gyerekek tenyerén olyankor.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük