Tilos így kiszedni a kullancsot! Eláruljuk, mi a helyes módszer
Nemcsak kirándulás alkalmával, de akár a kertben is összeszedheti a kicsi a kullancsot.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Végre valóban itt a jó idő, a kicsik egyre szívesebben lehetnek a szabadban, és sor kerülhet szuper családi kirándulásokra is. A jókedvet azonban könnyen tönkreteheti egy váratlan vendég a bőrben.

Sajnos a természetben való időtöltés kullancsveszéllyel jár. Ügyelj arra, hogy erdei séták alkalmával a gyerekre zárt cipőt, zoknit, hosszú nadrágot adj, és vászonsapkát. Emellett minden alkalommal, amikor a gyerek a természetben, a kertben játszik, sétál, este a fürdésnél nézd át alaposan, hogy nem ment-e a bőrébe kullancs.

Ha kullancsot találtál benne

Amennyiben kullancsot találsz a gyerekben, vagy akár felnőttben, bizonyos dolgokat fontos szem előtt tartanod. Dr. Puskás Zoltán tavaly a témában nekünk adott válaszai idén is érvényesek.

Ezt tedd!

Amint megvan a kullancs, ki kell venni a bőrből, mert időveszteséggel járhat, ha előbb még orvoshoz mentek. Miután befúrja magát a bőrbe, és mielőtt elkezdene vért szívni, a kullancs ürít. Amint pedig ürít, a Lyme-kórt, illetve agyvelőgyulladást okozó baktérium máris a bőrbe kerül, ezért kell sietni.

A kullancsot egy egyszerű szemöldökcsipesszel vegyétek ki, vagy akár körömmel. Lassú, egyenletes mozdulattal kell kihúzni. Ha ezzel megvagytok, két-három héten át vessetek naponta néhány pillantást a szúrás helyére. Ennyi idő alatt jelenik ugyanis meg a Lyme-kórt jelző, gyűrű alakú bőrpír a bőrön. Ha ennyi idő után sem látszik semmi, feltehetőleg nem történt fertőzés.

Egy utólagos orvosi vizsgálat azért nem árt, pláne, ha a gyerek fáradtabb, rosszabb a közérzete, fájnak az izmai. Így meg lehet róla győződni, hogy nincs a szervezetében Lyme-baktérium.

Ezt ne tedd!

Zsírral, olajjal nem szabad a kullancsot kivenni, mert ez öklendezést vált ki belőle, a baktériumok pedig azon nyomban átkerülhetnek az emberi szervezetbe.

A kullancsot nem szabad csavarni, mert a kullancs testfelépítéséből fakadóan az állat mindenképpen el fog szakadni, akár balra, akár jobbra tekeritek. Ha kivétel közben a fej beszakadna, nem kell megijedni, mert a fej már ártalmatlan, idővel a szervezet kilöki majd.

Fertőzött kullancs

Ha a jelek, illetve a vizsgálatok arra utalnak, hogy Lyme-fertőzés történt, nem kell megrémülni, mert az gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Ha nem kezelik a betegséget, akkor viszont később ideggyógyászati, illetve ízületi problémákat okozhat a szervezetben maradt baktériummal szemben fellépő immunrendszer.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük