3 éves, és nem beszél a gyerek: a szakértő elmondta, miért lehet
Ha nem beszél a gyerek, arra oda kell figyelni: fontos és kezelendő okok lehetnek a háttérben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Feledhetetlen pillanatok azok, amikor a gyerek száját elhagyják az első szavak, ahogyan azt is csodálatos élmény egy szülőnek végignézni, amint a kicsi egyre ügyesebben formálva és egymás után rakosgatva a szavakat, mondatokban kezd beszélni. Annál aggasztóbb ugyanakkor, ha mindez várat magára.

Ványi Ágnes logopédust kérdeztük meg, a gyerek hány éves korától van oka aggódni a szülőnek, ha nem alakul ki a beszéd, mik lehetnek az okok és hogyan lehet segíteni.

Mikor kezd beszélni a gyerek?

Durva közelítéssel egyéves korban jelennek meg a babák első szavai. Persze a gyerekek általában eltérnek az átlagtól, ki korábban, ki később mondja ki az első szót. Ez azonban nem feltétlenül jelent problémát. A lányok általában hamarabb kezdenek beszélni, mint a fiúk, az is megfigyelhető például, hogy az ikrek gyakrabban késnek a beszédindulással - mondja a logopédus.

Amennyiben a beszéd nem jelentkezik kétéves kor környékén, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a gyerekkel. A szakember lehet logopédus, pszichológus, fül-orr-gégész, kiindulópontként egy gyermekorvos - tanácsolja Ványi Ágnes.

Mi állhat a háttérben?

Annak, hogy egy gyerek nem kezd beszélni 2-3 éves korára, többféle oka is lehet, amelyre a kivizsgálás fényt deríthet. Az így kiderülő probléma lehet például audiológiai, vagyis, fény derülhet rá, hogy a gyerek nem jól hall. Az értelmi fogyatékosság is késői beszédindulással járhat együtt, de akár az autizmus is. Ez utóbbi esetében más ütemben és módon indul meg a beszéd. Beszédét az autista kisgyerek nem kommunikációra használja, inkább saját, belső világát építi.

Az is kiderülhet ugyanakkor, hogy a beszéd megindulásának nincsen semmilyen szervi vagy idegrendszeri akadálya Ilyenkor szóba jöhet magyarázatként a familiáris eredet. Kimutatható, hogy a családban több esetben is előfordult a beszéd késői megjelenése. Nagyon leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, ez egyfajta családi vonás.

Emellett az is lehetséges, hogy a szülők beszélnek túl keveset a gyerekhez. Minél többet beszélnek ugyanis egy kicsi gyerekhez, minél többet hallja a beszédet és látja közben a hozzá forduló arcát, beszédszerveinek mozgását, annál könnyebben sajátítja el a beszédet. Az intenzív, szeretetteljes kommunikáció a beszéd megindulásának bölcsője – árulja el a szakember.

Hogyan lehet a problémán segíteni?

Attól függően, mi az oka, a beszéd elmaradásának, más-más módon lehet segíteni. Ha a hallással van baj, akkor csodákra képes például egy hallókészülék, ha autizmus áll fenn, speciálisan felkészült gyógypedagógusok először korai fejlesztés keretében, később esetleg speciális óvodákban járulnak hozzá a kommunikációs készség fejlesztéséhez. Ha pedig addig kevesebbet beszéltek a gyerekhez, akkor ezen szükséges változtatni, stimuláló környezetet kell teremteni a gyereknek.

Amennyiben semmilyen gátló tényezőt nem mutattak ki a vizsgálatok, de a beszéd mégis késik, akkor 3 éves kortól logopédus segíthet beszédindító foglalkozással. Valamennyi budapesti kerületben és az ország összes járásában rendelkezésre állnak a pedagógiai szakszolgálatok, ahol megtalálhatók a logopédus szakemberek - mondja Ványi Ágnes.

Ezt is szeretjük