4 nélkülözhetetlen dolog kismamáknak

Hogy egészséges gyermeket hozz a világra, nem elég csupán a kötelező vizsgálatokon részt venned. Eláruljuk, mit tegyél!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nő életében az a kilenc hónap, ami alatt a gyermekét a szíve alatt hordja, nemcsak az egyik legszebb időszak, hanem az egyik legnehezebb is. Abban a pillanatban, amikor a pici megfogan, már nem elég csupán önmagára figyelnie: úgy kell élnie, hogy minden lépésnél megfontolja, hogy az vajon milyen hatással lesz a babára.

Nem mindegy, hogy mikor és mit eszik, hogy mennyit van szabad levegőn, hogy mennyit mozog, és hogy hogyan éli a hétköznapjait. Ráadásul nemcsak az életmódját kell megváltoztatnia, hanem el kell kezdenie felkészülni a kis jövevény fogadására. Hogy mindezt hogyan?

Van segítség!

Ma már számos egyesület létezik azzal a céllal, hogy segítse a kismamákat a terhesség időszaka alatt a szülésre és az anyaságra való felkészülésben és a pici kihordásának megkönnyítésében. Tanfolyamokat szerveznek, előadásokat tartanak, illetve kifejezetten kismamáknak szóló szolgáltatásokat is kínálnak, mint például a speciális terhes-masszázs, terhestorna vagy jógakurzus. Ha jót szeretnél tenni a picivel, és úgy érzed, rádférne, hogy kimozdulj, válogass!

Intimtorna kismamáknak

Mivel a medencének jelentős szerep jut a törzs megtámasztásában, a medencefenék izomzatára és kötőszövetes rendszerére nagy megterhelés hárul. Ezek az izmok ráadásul élettani sajátosságukból kifolyólag jóval sérülékenyebbek, megfelelő erősítés hiányában pedig akár teljesen elgyengülhetnek, szülés közben maradandóan megsérülhetnek.
Ha szeretnéd elkerülni a későbbi komplikációkat, érdemes elvégezned egy intimtorna-tanfolyamot, amelynek során nemcsak az izmaidat erősítheted, hanem a gyakorlatok elsajátításával egyben felkészülhetsz a szülésre is. A gyakorlatok rendszeres végzése mindemellett elősegíti a gát gyors gyógyulását, és helyreállítja a hüvely szülés előtti eredeti állapotát.

Hol végezd?
Az intimtorna hazánkban Kriston Andrea nevéhez fűződik, akinek módszerét ma már számos külföldi országban is alkalmazzák. Aktuális tanfolyamairól a www.intimtorna.hu weboldalon tájékozódhatsz, vagy a 06-30/212-1637-es telefonszámon érdeklődhetsz, ez utóbbin hétköznapokon 9 és 12 óra között.

Relaxálj jógával!

A kifejezetten kismamák számára kifejlesztett jóga az önmegfigyelésre és ezzel együtt a fejlődő magzat megfigyelésére helyezi a hangsúlyt. A jógagyakorlatok segítségével a külső világból érkező ingerek közepette a kismama képes jobban odafigyelni a saját érzéseire, az erősítő és nyújtó jellegű gyakorlatok közben pedig tudatosul a figyelme, melynek eredményeképpen a babára is könnyedén ráhangolódik. A testgyakorlatok célja a testi képességek javításán és a várandósság terheinek könnyebb elviselésén túl az érzékek finomítása, melynek hatására a nő könnyedén képes lesz a saját igazi testi igényeit megfigyelni és felismerni, tudatosítani, valamint megfelelni a baba természetes igényeinek.

Hol keresd?
Ma már számos jógastúdió működik, köztük olyanok is, melyek kifejezetten várják a kismamákat. Ilyen a 2000 decembere óta működő Padma Jógastúdió, ahol ráadásul a kismamák a jógaórák keretén belül meghívott orvosok és védőnők előadásain is részt vehetnek.
Helyszín: 1148 Budapest, Bánki Donát u. 62.
Az órák időpontjával és az árakkal kapcsolatban a www.jogastudio.hu weboldalon tájékozódhatsz.

Elsősegély-tanfolyam leendő szülőknek

Minden leendő és gyakorló szülő rémálma, hogy nem tud segíteni a gyermekén, amikor annak életbevágó szüksége lenne rá.

Ha ti sem szeretnétek hasonló helyzetbe kerülni, és fontosnak tartjátok tudni, hogy mi is a teendő, ha a baba lenyel valamit, vagy nem kap levegőt, akkor érdemes részt vennetek a Léghajó Program kurzusán. A tanfolyamon a témában jártas orvosok, diplomás nővérek tanítják meg a leendő szülőket arra, hogy többek között hogyan lehet hatékonyan csillapítani a pici lázát, kezelni az esetleges égési sérüléseket, megóvni a félrenyeléstől, vagy megakadályozni a bölcsőhalált.

A kurzusok kis csoportos foglalkozások keretében 5 óra alatt elvégezhetők. Az árakról és a tanfolyamokról bővebb információt a www.leghajo.hu oldalon találsz, jelentkezni pedig a leghajo@leghajo.hu e-mail címen vagy a 06(30)590-3435-as telefonszámon lehet.

Masszázzsal a jobb közérzetért

Bármennyire örömteli dolog is babát várni, a várandósság kilenc hónapja igencsak megterheli az anya szervezetét. A természetes súlygyarapodás, valamint a napról napra fejlődő baba igénybe veszi a lábakat, a derekat és a gerincet, ráadásul az anyuka egyébként is fáradékonyabbá, érzékenyebbé és ingerlékenyebbé válik, mindez pedig a picire is kihat.

Ilyenkor nagyon jót tud tenni egy relaxáló, kifejezetten kismamáknak kifejlesztett masszázs, amely nemcsak az anya testét és lelkét, hanem a babáét is kényezteti. Ellazít, feltölt, és kiegyensúlyozottá tesz, ezt pedig legalább hetente egyszer meg is érdemled.

Hol keresd?
Számtalan masszázsközpont kínál kifejezetten várandós anyáknak kifejlesztett masszázst, többek között a Mandala Day Spa is, ahol 60 vagy 75 perces kezelést vehetsz igénybe. A kezelés alatt nemcsak a tested újul meg, hanem a mandula, édes narancs és citrom keverékéből összeállított olajok által a lelked is. Bővebb információért látogass el a www.mandaladayspa.hu weboldalra!

Ezt is szeretjük