Így növeld a gyerek IQ-ját már totyogósként egy hétköznapi dologgal

A kora gyermekkori hatások szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni.

GettyImages-1205748908
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A totyogósoknak a megfelelő fejlődés érdekében sok-sok szabad mozgásra van szükség. A szaladgálás, fogócskázás, bukfencezés ebben az időszakban kezd igazán fontossá válni.

A mozgás mellett azonban van még egy lényeges dolog, amire szülőként érdemes komoly figyelmet fordítani. Ez pedig a kommunikáció, a gyerekkel való minél több beszélgetés.

Így növeld a gyerek IQ-ját

Egy, a Journal of Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amikor egy kisgyerekkel, totyogóssal beszélgetünk, nem pusztán a nyelvet tanítjuk neki. Azok a kicsik, akikkel a felnőttek sokat és szívesen beszélgettek, iskoláskorra jobb nyelvtudással és magasabb IQ-val rendelkeztek az átlaghoz képest.

- A szülő-gyermek közti verbális interakciók kora gyermekkorban rendkívül fontosak a későbbi életkorban mérhető intelligencia szempontjából - mondta a kutatásban részt vevő dr. Alan Mendelsohn.

A kutatócsoport 18-24 hó közötti gyerekeket vont be a tanulmányba. Havonta egyszer, fél éven át rögzítette a felnőtt-gyerek beszélgetéseket, majd a gyerekek 9-14 éves kora között további teszteket végeztek. A szakemberek szerint azok a gyerekek, akikkel többet beszéltek a felnőttek, illetve gyakori volt a kétirányú kommunikáció közöttük, átlagosan 14-27 százalékkal jobb teljesítményt nyújtottak az IQ-teszteken, több pontot szereztek a verbális megértést, valamint a befogadó és kifejező szókincset vizsgáló feladatokban.

Fontos az érzelmi töltet is

A nyelvileg gazdag és érzelmileg pozitív töltetű interakciók, a gyakori, meghitt, egymásra odafigyelő beszélgetések, a meseolvasás mind-mind gazdagabb szókincset biztosítanak a gyerek számára, segítik a mentális fejlősüket, illetve a későbbiekben, iskoláskorra mindez magasabb intelligenciahányados formájában is mérhető, kimutatható eredménnyé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókincsrobbanás

A szerzők hangsúlyozzák az interakció fontosságát a „szókincsrobbanás” - 18-24 hónapos életkor - időszakában. Ez az az időszak, amikor a totyogós beszédében napról napra jelennek meg az új szavak és ezzel párhuzamosan a „Mi ez?” korszaknak köszönhetően a gyermek passzív szókincse is ugrásszerűen megnő.

Bár szülőként, nagyszülőként kétségkívül fárasztó napi 225 „Mi ez?” kérdésre felelni, fontos, hogy a lehetőségekhez képest minél több türelemmel és adekvát válasszal igyekezzenek a felnőttek kielégíteni a gyermek kíváncsiságát ebben az időszakban.

További IQ-növelő tippek

Tudtad, hogy háromévesen a gyermeki agy kétszer olyan aktív, mint a felnőtteké? Így fejleszd játékosan!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük