Tündéri gyerekfotói bejárták a világot: női álnéven vált ismertté Bertram Bahner
A fotós kézzel festette meg a fekete-fehér képek egyes részleteit.

kim-anderson-foto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára mindenki emlékszik az ezredforduló táján rendkívül népszerű, nosztalgikus hangulatú, fekete-fehér, részleteiben színes gyerekfotókra, melyek ott voltak füzetborítókon, posztereken, képeslapokon.

A Kim Anderson névvel fémjelzett régimódi fotókból áradt a szeretet, a gyermeki ártatlanság, aki csak ránézett, mosolyra húzódott a szája.

Bertram Bahner a Kim Anderson név mögött

Kim Anderson azonban nem maga a fotós volt, csupán egy jól kitalált márkanév, a képeken egy Bertram Bahner nevű német fotográfus készítette. Az 1959-es születésű férfi már jóval azelőtt elismert fotós volt, hogy elkészítette volna a széles körben ismertté vált Kim Anderson-képeket. Fotós karrierje a ’80-as évek elején indult: kezdetben divatfotózással és portrékészítéssel, valamint reklámügynökségek projektjeivel foglalkozott.

Idővel egy hatalmas holland nyomdavállalatnál, a Verkerke Reproduktiesnál kezdett dolgozni, amely plakátokra, üdvözlőlapokra és művészeti nyomatokra szakosodott. A cégnek készített fotói kezdetben provokatív, fekete-fehér férfi- és nőportrék voltak. De aztán egy fontos esemény megváltoztatta az életét: apa lett.

Kislánya, Nicola lett a kedvenc modellje. Hároméves volt, amikor apja készített róla egy fotósorozatot, ahogyan barátaival önfeledten játszanak. A kellékek és a ruhák kiválasztásában a felesége, Monika segített, de a gyerekek játékába nem avatkoztak be, az édesapa a spontán pillanatokra várt. Sok türelemre volt szüksége ahhoz, hogy meg tudja örökíteni a ma már világhírű, szívet melengető gyerekfotókat. Ezután pedig kézzel festette meg a ruhákat, a virágokat, hogy a képek élénkebbé váljanak.

Világsiker lett a gyerekfotókból

1992-ben Verkerke Reproduktiest eladták a Hallmark Cardsnak, az Egyesül Államok legnagyobb üdvözlőlapgyártójának. A Hallmark pedig már Kim Anderson néven nyomtatta ki a Nicoláról és barátairól készült fotókat, melyek nagy sikert arattak világszerte.

A siker hatására Bertram Bahner további képeket készített, immár kisfiát, Manuelt is megörökítette a képeken. A stylist az édesanya lett, ő választotta ki a fotózáshoz szükséges kellékeket és a gyerekek által viselt, általában túlméretes ruhákat - melyek csak még jobban kiemelték gyermeki ártatlanságukat.

A ’90-es évek második felében ismertté vált Kim Anderson-kártyák és -poszterek ott voltak mindenhol, Bahner pedig hirtelen a világ egyik legnépszerűbb fotósa lett. Később már nemcsak képeslapokon, hanem posztereken, füzetborítókon, kirakós játékokon is ott voltak a gyermeki ártatlanságot sugárzó fotók. Nicola és Manuel természetesen idővel kinőttek a gyerekmodellkorból, így az ihlet - vagyis az apa vágya, hogy kislánya, kisfia játékának egy-egy pillanatát megörökítse - megváltozott, de az új modelleknek köszönhetően kicsit változatosabbá váltak a képek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Bár a Kim Anderson-képeknek a mai napig sok rajongója van, Bertram Bahner karrierje már túl van az aranyéveken, hiszen a digitális fényképezőgépeknek és a képszerkesztő szoftvereknek, például a Photoshopnak köszönhetően viszonylag könnyen utánozható a stílusa. Már nem szükséges a fekete-fehér képek egyes részleteit kézzel festeni, hiszen ehhez csak némi képszerkesztési ismeretre van szükség. Ugyanakkor, aki próbált már gyerekeket fotózni, az tudja, hogy ez cseppet sem egyszerű műfaj: számos meglepetést tartogat, odaadás, rugalmasság és sok-sok türelem szükséges hozzá.

A világ leghíresebb gyerekfotói

A következőkben olyan gyerekfotókat mutatunk be, melyek méltán híresek a fotográfiában, és ha lehet ilyet mondani, talán még erősebb a mondanivalójuk, mint bármely, felnőttről készült képnek.

Forrás: www.thephotoargus.com

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük