Házilag készített strapabíró homokozó a kertbe: így készítsd el lépésről lépésre
A homokozó az egyik legjobb szórakozás a gyereknek, építhet, rombolhat benne teljesen szabadon, és akár a saját kertedbe is építhetsz egyet.

homokozó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az otthoni homokozó nagy előnye, hogy biztos lehetsz abban, csak a saját gyerekeid, esetleg barátaik játszanak benne, garantáltan tiszta, nyugodt és biztonságos környezetben. Fiúk és lányok is nagyokat tudnak szórakozni benne.

A homokozás támogatja a szem-kéz koordináció fejlődését és a térérzékelést, erősíti az izmokat, az „egészséges kosz" az immunrendszernek is jót tesz, nem beszélve arról, hogy a szabad alkotás a kreativitásra, fantáziára is jótékonyan hat.

Homokozó építése otthon

Ha a kert egyes részeiben a fű sem akar szépen nőni, állandóan kikopik, az épp tökéletes hely lehet egy homokozó építésére. Érdemes olyan szegletét használni az udvarnak, ahol nem épp a legszebb hortenziáidat növesztenéd, és nincs útban senkinek sem, de kellőképpen védett, árnyékos.

GettyImages-526288600

Szükséged lesz hozzá: 

  • talajtakaró fóliára vagy bármilyen egyéb anyagra, ami vízzáróként működik,
  • nagyobb kövekre, esetleg téglára a homokozó oldalainak a jelölésére,
  • finomszemű homokra
  • és lapátra.

Először alaposan tervezzétek meg a homokozó méreteit, majd jelöljétek ki a helyet, a formát különböző tárgyakkal, nagyobb kövekkel, téglákkal, gyakorlatilag bármi megfelelő erre a célra. A méretének kialakítása közben kalkuláljatok azzal, hogy hány gyerek fogja használni egyszerre a homokozót.

A cikk az ajánló után folytatódik

A második lépés a gyep eltávolítása, ha van, majd utána elkezdhettek mély lyukat ásni, ami legalább 20 centiméter mélységű legyen, de ráhagyással félméteres is lehet. Akár úgy is kialakíthatjátok, hogy az egyik részén sekély, másik részen pedig mélyebb a homokozó. 

Erre a gödörre helyezzétek rá a fóliát úgy, hogy a széleit ideiglenesen különböző nehezékekkel, kövekkel rögzítsétek.

Ezután öntsétek bele a homokot, amit érdemes biztonságos helyről beszerezni, hogy ne legyen benne szennyeződés vagy üvegszilánk. Mérettől függ, mennyi kell bele, nagyjából 1,6-1,7 tonnával számoljatok köbméterenként, tehát például, ha valaki egy 150x150 centiméteres részt szeretne homokkal legalább 20 centiméteres vastagságban feltölteni, akkor ahhoz nagyjából 800 kilogramm tisztított homok szükséges.

GettyImages-1221566668

A fólia látható részeire tegyetek nagyobb köveket, amiknek a szélét akár mulccsal is beszórhatjátok, hogy teljesen elfedje a vízzáró réteget, de a felesleget le is vághatjátok.

Hogy jól tapadjon a homok, kicsit vizezd be, utána már magától kialakul a megszokott nedvesebb és szárazabb rétege.

Időnként újra kell töltögetni a homokot, mert a gyerekek játék közben ide-oda szórhatják. Estére nem árt valamilyen fóliával lefedni, hogy a környék macskái nehogy óriási alomtálcának használják, ezzel a többi szennyeződéstől is véded a homokozót.

8 játék, amivel órákig elvan a kisgyerek

Bár olykor belefér, hogy a gyerek nyakig festékes legyen, vagy jókora rumlit csináljon, áldás egy-egy olyan játék, ami nem koszol, mégis kreatív, és akár még fejleszti is őt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük