Kedvezmények, melyek alanyi jogon járnak a kismamáknak

Terhességed első percétől számos kedvezmény illet meg a munka, az oktatás és a közlekedés terén.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állam által biztosított juttatások mellett várandósságod alatt és a szülést követő időszakban is számos kedvezményre vagy jogosult, melyek révén akár több tízezer forintot is megspórolhatsz havonta.

Éppen ezért érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen kedvezményeket vehetsz igénybe, valamint, hogy ezekhez milyen módon juthatsz hozzá.

Kedvezményekkel teli munkahely

Munkahelyeddel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy terhességed ideje alatt nem távolíthatnak el állásodból, sőt, a vonatkozó jogszabályok értelmében munkáltatódnak különféle kedvezményeket is biztosítania kell számodra.

Amint bejelentetted, hogy várandós vagy, munkaadódnak olyan körülményeket kell teremtenie számodra, melyek nem ártalmasak egészségedre - ez járhat akár a munkaköröd vagy a beosztásod megváltoztatásával is, ám bércsökkenéssel nem.

Ezen túlmenően a munkáltatónak megfelelő számú szabadnapot kell adnia a terhesség miatt szükséges orvosi vizsgálatok elvégzésére. Amennyiben pedig ezeket a feltételeket nem tudja biztosítani számodra, törvény szerinti kötelessége felmenteni téged a munkavégzés alól, méghozzá oly módon, hogy mindeközben fizetésed nem lehet kevesebb korábbi átlagkeresetednél.

A terhesség során, valamint a szülést követő 12 hónapban nem kötelezhetnek túlóra vállalására. A fentieken túl a munkavégzés helyét sem jelölhetik meg a korábbitól eltérő településen, egészen a gyermek hároméves koráig.

Jó, ha tudod azt is, hogy várandósságod és a szülési szabadság ideje alatt, valamint a szülést követő három hónapban nem bocsáthatnak el munkahelyedről. Ez a védelem azonban csak a rendes felmondásnál illet meg, így például rendkívüli felmondás és közös megegyezés esetén, valamint a próbaidő ideje alatt sajnos akármikor felmondhatnak neked, az állapotodra való tekintet nélkül.

Pocakkal az iskolapadban

Annak ellenére, hogy 2007-től már a kismamák számára sem tandíjmentes a felsőoktatás, várandósságod a felső- és középfokú oktatásban is számos kedvezmény igénybevételére jogosít fel.

Ezek közül a legfontosabb, hogy főiskolára vagy egyetemre való jelentkezés esetén ötven plusz pont illet meg abban az esetben, ha gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban gyermekgondozási díjban vagy terhességi-gyermekágyi segélyben részesülsz, vagy, ha fizetés nélküli szabadságon vagy. Az államilag finanszírozott képzéseknél sikeres felvételi esetében természetesen számodra is ingyenes a képzés.
Mindenkinek, így a kismamáknak is díjmentesek továbbá az úgynevezett felsőfokú szakképzések, melyek általában kétéves képzést jelentenek, tehát a gyes ideje alatt kényelmesen elvégezhetőek, és sikeres vizsga esetén OKJ-s bizonyítvánnyal kecsegtetnek. További előnye ennek az oktatási formának, hogy az elvégzett tárgyakat be lehet számíttatni a felsőoktatási tanulmányokba, így ha később még is ilyen irányú tanulmányokat szeretnél folytatni, komoly időbeli előnyre tehetsz szert.

Több nyelven beszélő kismamák

Törvényi szabályozás ugyan nem kötelezi a nyelvi képzéssel foglalkozó intézményeket, mégis egyre több nyelviskola indít kifejezetten kismamáknak szóló, kedvezményekkel kecsegtető tanfolyamot.

Emellett pedig további előnyöket jelenthet számodra, hogy rugalmas időbeosztásodnak köszöntően részt tudsz venni az iskolák délelőtti képzésein is, melyek lényegesen alacsonyabb órabérrel működnek, mint a délutáni vagy esti órák.

Kismamabérlettel a tömegközlekedésben

Számos, az ország különböző pontjain fekvő nagyváros próbálja kedvezményes utazás biztosításával támogatni a kisgyermekes családokat, így többek között Budapesten, Kaposváron, Szolnokon, Sopronban, Győrben, Nyíregyházán és Debrecenben is igénybe vehető az úgynevezett kisgyermekes bérletigazolvány.

A kedvezményt gyermeked megszületése után kérheted, a jogosultság további feltétele pedig, hogy legalább ideiglenes lakcímmel rendelkezz az adott településen.

Ezt is szeretjük