Egy rejtett magzatkárosító, amiről nem is gondolnád
Az asztmát csupán apró kellemetlenségnek gondolnád, azonban veszélyeztetheti a magzatot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szénanátha egyike azon civilizációs betegségeknek, melyek az évek előrehaladtával egyre jobban elterjednek, és egyben súlyosbodnak is. Így ma már nem ritka, hogy valakinél a szénanátha egyben asztmás tünetekkel is jár.

Ezek a problémák alapesetben is igencsak megnehezíthetik a mindennapokat, de a terhes nők esetében ennél többről van szó. A súlyos, asztmatikus légúti allergia ugyanis fokozott kockázatot jelenthet a szülés körüli szövődmények tekintetében, mivel a terhesség alatt a tüneteket enyhítő gyógyszerek is tiltólistára kerülhetnek. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy problémád kezeléséről a terhesség alatt se feledkezz meg, és tisztában legyél a kockázatokkal!

A lehetséges kockázatok

Az allergia esetében a kockázatot az jelenti, hogy a szteroidtartalmú gyógyszerek bizonyos mennyiség fölött magzatkárosítóak lehetnek. Ugyanakkor a kezelés elhagyása sem megoldás, ebben az esetben ugyanis az enyhébb allergia is könnyen asztmatikussá válhat. Ha pedig hajlamos vagy a légszomjas rohamokra, az oxigénhiányos állapot súlyos következményekkel járhat a baba fejlődésére és egészségére nézve. Amennyiben tehát szeretnéd elkerülni a rendellenességek kockázatát, a terhesség alatt is kezeld az allergiádat.

Annak érdekében azonban, hogy megfelelő gyógymódban részesülhess, feltétlenül konzultálj egy fül-orr-gégésszel, és azt is mondd el neki, hogy babát vársz, valószínű ugyanis, hogy a korábbi kúrán emiatt változtatni kell.

Így védd ki az allergéneket!

Néhány dolgot te is megtehetsz, hogy könnyebb legyen átvészelned az allergiaszezont kismamaként. Mindenekelőtt kerüld az allergéneket, valamint azokat a dolgokat, melyek keresztallergiát és ezáltal asztmatikus tüneteket okozhatnak. Lehetőség szerint ne tartózkodj dohányfüstös helyen, kerüld a macskákat, valamint azokat a dolgokat is próbáld kiiktatni, melyekre érzékeny vagy. A lakásban az egyik főbűnös a penészgomba lehet, melynek kiváló táptalaja a tapéta ragasztója, de a nedves fürdőszobákban is könnyen elszaporodhat.

Emellett a poratkák is gondot okozhatnak, melyek nemcsak a padlószőnyegben telepszenek meg, de kedvelik a kárpitozott bútorokat és a kisgyermekek kedvenc játékait, a plüssállatokat is. Mivel a pollenek számára a levegő a közvetítő közeg, szénanátha esetén érdemes a lakásba egy pollenszűrős légkondicionálót beszereltetni, ez ugyanis nem engedi a lakókörnyezetbe a veszélyes allergéneket. A Hepa-szűrős porszívók is könnyebbé tehetik az életedet, de az allergiaszezonban nem árt, ha kerülöd az erdei-mezei sétákat is.

A szénanátha kezelése

A terhesség alatt nem ajánlott a szénanátha tablettás kezelése, hiszen a méhlepényen át ezek a gyógyszerek bekerülhetnek a magzat szervezetébe. Szerencsére azonban helyi kezeléssel, vagyis orrspray és szemcsepp alkalmazásával is eredményesen szinten tartható a szénanátha - azonban ezek közül is érdemes mellőzni a szteroidtartalmúakat. Emellett naponta 500-1000 mg kalcium bevitele is enyhítheti kínjaidat, melyhez könnyen hozzájuthatsz pezsgőtabletta formájában. Minderről előzetesen feltétlenül kérd ki orvosod véleményét!

A légúti asztma kezelése

A nem vagy rosszul kezelt asztma kockázata a magzatra nézve sokkal nagyobb, mint az asztmaellenes gyógyszereké - a betegség ugyanis az anyai vér oxigéntartalmának csökkenéséhez vezet, így a magzati vérbe is kevesebb oxigén jut. Ez rendkívül károsan hathat a magzat növekedésére, alacsony születési súlyhoz vezet, és rontja az életben maradási esélyeit is.

Ebben az esetben szintén érdemes előnyben részesíteni az inhalációs készítményeket, és szájon keresztül csak a mással nem helyettesíthető gyógyszereket célszerű adagolni. Ha tehát az allergiával együtt az asztmára is hajlamos vagy, semmiképpen ne tekints el ettől a problémától! Megfelelő kezelés mellett biztos lehetsz benne, hogy sem az allergia, sem az asztma nem fogja negatívan befolyásolni gyermeked fejlődését.

Ezt is szeretjük