A szülőknek van kedvenc gyereke, csak erről nem szívesen beszélünk - Így kerülhető el a lelki sérülés

A kedvenc gyerek fogalma nem biztos, hogy azt jelenti, amit elsőre gondolunk.

Kedvenc gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megkérdezel egy szülőt - akár magadat is -, hogy van-e kedvenc gyereke, szinte biztosan rávágja, hogy nincs, egyformán szereti mindegyiket. A szakemberek szerint azonban ez nem egészen így van: a legtöbbünknek - még ha nem is vagyunk tudatában - van kedvenc gyereke.

Tracy Asamoah M.D. gyermekpszichiáter szerint ez a tény alapvetően nem jelent gondot, de fontos, hogy tudjunk vele mit kezdeni, és a helyzet ne vezessen kivételezéshez. 

Mit jelent a kedvenc gyerek?

Jó hír, ha valakinek van kedvenc gyereke, nem jelenti, hogy a másiknál jobban szeretné. Sokkal inkább azt jelzi, hogy az adott gyerek személyisége jobban rezonál a szülőével. Hogy ez min múlik, annak okát a szakemberek többek között a születési sorrendben, a nemben, illetve a közös érdeklődési körben látják. A gyerekek érezhetik úgy, hogy testvérüket a szülő jobban szereti, kivételez vele, ami természetesen megágyaz számos családon belüli konfliktusnak, szomorúságnak.

Így ne okozz lelki sérülést!

Ha szülőként szeretnéd elkerülni, hogy esetleges tudat alatti motivációid családon belüli viszályokhoz vezessenek, érdemes külön-külön megvizsgálnod, hogyan viszonyulsz gyermekeidhez, és erőfeszítéseket tenned annak megértésére, hogy érzéseid miként befolyásolják a szülő-gyerek kapcsolatot. A saját belső világoddal szembeni fokozott tudatosság segíthet egészségesebb családi viszonyrendszert kialakítani, illetve fenntartani. Az alábbiakban Tracy Asamoah mutat néhány területet, melyet érdemes átgondolnod mindennek érdekében.

Múltbéli okok

Lehetnek olyan múltbéli okok, melyek miatt különböző módokon kapcsolódsz a gyerekeidhez. Saját gyerekkori kapcsolataid a szüleiddel - vagy más fontos személlyel - komoly hatást gyakorolnak jelenlegi kapcsolataidra. Megeshet, hogy valamelyik gyereked a kedvenc nagyszülődre emlékeztet, míg a másik hasonlóan viselkedik, mint valamelyik szülőd, akivel gyakoriak voltak a konfliktusok köztetek. Ha felismered, hogy a régi kapcsolatok hatással vannak a gyerekeiddel való viszonyodra, azáltal növelheted a tudatosságot, mindez pedig lehetővé teszi, hogy megpróbáld a múlt súlya nélkül újraértelmezni a gyermekeddel való kapcsolatodat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A saját személyiség visszatükrözése

Néha megesik, hogy szülőként a gyerek olyan tulajdonságaira reagálunk, melyeket magunkban is látunk. Ha saját pozitív jellemvonásodat tükrözi vissza a gyerek, az nyilván elfogadást, örömöt vált ki, ám ha viselkedésével azokra a hibáidra hívja fel a figyelmedet, melyeket nem szeretsz magadban, az kényelmetlenül érinthet, és negatívan reagálhatsz rá.

Változó kapcsolatok

Természetesen az emberi kapcsolatok nem állandóak, így a gyerekeinkhez fűződő viszonyunknak is van dinamikája, lehetnek benne hullámhegyek, hullámvölgyek. Előfordulhat, hogy egy évvel ezelőtt legidősebb gyermekeddel jobban rezonáltatok egymásra, most pedig épp a középső ment át olyan változásokon, mely miatt közelebbinek érzed őt. Érdemes felismerni és magadban megvizsgálni ezeket a lelki átalakulásokat, hiszen így lehetőségetek nyílik a fejlődésre, ami elősegítheti a kapcsolat pozitív irányú alakulását, és egy egészségesebb családi dinamikát hozhat létre.

A jó szülő-gyerek kapcsolat fejlesztése

Szülőként természetes, hogy a lehető legjobb kapcsolatot szeretnénk kialakítani gyermekünkkel, ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha már kicsi korától kezdve lerakjuk az alapokat. 

7 lépés, hogy jó kapcsolatod legyen a gyerekkel: az önbizalmát és önképét is fejlesztheted

Ahhoz, hogy felnőtt korukban is közeli, bizalmi kapcsolat alakuljon ki a szülő és gyermek között, már kicsi korban érdemes lefektetni az alapokat.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük