Amit soha ne mondj a lányodnak anyaként: gyakori, ám igen kártékony mondatok
A gyerekek számára a szülők szava szent, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan kommunikálnak velük.

szomorú kisláyn
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő-gyerek kapcsolatok jó esetben életen át tartó véd- és dacszövetségek, melynek alapja a megfelelő kommunikáció. Az anyákra szokták mondani, hogy ők a család motorja, így különösen fontos, hogyan beszélnek gyerekeikkel.

Ám nemcsak fiúkkal nem lehet akárhogy beszélni, az anya-lánya kapcsolatok is elmérgesedhetnek egy-egy nagyobb összeveszés, konfliktus hatására. Ezeket a sérelmeket később át lehet beszélni, mégis nyomot hagyhatnak a gyerek lelkében, amit akár még felnőtt korában is magával cipelhet.

Túlzásba vitt kritika

  • „Nem lehet rövid hajad, csak a fiúk hordanak olyat."
  • „Már rég ideje lett volna elkezdeni a fogyókúrát.”
  • „Ne legyél ilyen beképzelt."
  • „Hülyeségeket beszélsz."
GettyImages-1216324305
Fotó: Boris Jovanovic / Getty Images Hungary

Ezekkel folyamatosan azt az üzenetet kapja a lánygyermek, hogy nem elég jó. Éppen ezért időnként érdemes elgondolkozni azon, hogy tényleg segít a kritika? Vagy inkább bántó? Hogyha a helyében lennél, hogy éreznéd magad? Nem árt visszaemlékezni, milyen érzéssel töltött el, amikor a te voltál kisgyerek, és a saját édesanyád kritizált téged.

Időnként a megfelelő kritika még építő jellegű is lehet a gyerek fejlődésében, de ha túl sok negativitást él meg a kislány, miközben tenne vagy mondana valamit, erőteljesen megsérülhet az önbizalma és az önbecsülése.

Állandó kontroll

  • „Hogy nézel már megint ki?"
  • „Viselkedj normálisan."
  • „Mit fognak rólad gondolni a többiek?"
GettyImages-667191728
Fotó: GeorgeRudy / Getty Images Hungary

Előfordulhat, hogy az anya tudat alatt saját vágyait, elképzeléseit vetíti a lányára, és ilyenkor már nem is a kislányát látja maga előtt, hanem egy épp megvalósuló félben lévő „projektet”, aminek tökéletesnek kell lennie. Az erőltetett kontrollálás, irányítás elveszi tőle azt a lehetőséget, hogy megértse, ki ő valójában, emiatt felnőtt korában is nehezére válhat önállóan gondolkodni és cselekedni.

Ha valaki azon aggódik, milyen fényt vet rá az, hogyan néz ki, beszél vagy viselkedik a lánya, azzal folyamatosan negatív gondolatokat ültet el benne. Tudnia kell, hogy joga van önmagának lenni, mindezt anélkül, hogy azon aggódjon, mások mit gondolnak.

Megszégyenítés

  • „Tényleg ezt fogod felvenni?” vagy „Nem veheted fel ezt.”

Az anyák akaratlanul is, de megsérthetik, megszegényíthetik lányukat egy-egy számukra teljesen más kommunikációs tartalommal bíró mondattal. Az üzenet, hogy nem tetszik a ruha, amit a kislány választott, egyértelmű. A probléma azzal van, hogy ez a fajta kommunikáció bántóan hathat a gyerekre, még az anya-lánya kapcsolat is megsérülhet benne.

A cikk az ajánló után folytatódik

A problémák lekicsinylése

  • „Nem olyan nagy ügy.”

Talán számodra nem olyan nagy dolog, hogy a lányodat nem hívták meg valamilyen összejövetelre, vagy valaki megbántotta, esetleg viszonzatlanul szerelmes, de neki fájdalmat okozhat. Azzal, hogy lekicsinyled az érzéseit, szégyenérzetet okozol benne.

GettyImages-154891378
Fotó: monkeybusinessimages / Getty Images Hungary

Amikor egy gyerek frusztrált, empátiára, együttérzésre van szüksége. Nem szabad ítélkezni a problémái felett, helyette inkább olyan mondatokat érdemes megfogalmazni, mint az „azért érzed ezt, mert…” vagy „nehéz lehet neked, hogy…”. Gyakran elég csak egyszerűen átbeszélni az érzést, amit kiváltott belőle az a bizonyos szituáció.

Gyönyörű fotókon az anya-lánya kötelék

Országtól függetlenül ugyanolyan különleges és megható az anyák és a lányaik közötti kapcsolat - ezt bizonyítják a fotós csodaszép képei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük