Amikor a kamasz gyerek randizni kezd: 8 szabály, amit fontos kőbe vésnetek

Meghatározó fordulat ez szülő és gyerek életében egyaránt.

tini-szerelem
beauty and style
Top olvasott cikkek

Óvodás vagy kisiskolás korában, ha azt mondja a gyerek, hogy neki már szerelme is van, a szülők szinte elolvadnak, milyen édes dolog ez. Később, a tizenévek hajnalán, ha a szerelem téma előkerül, sokakat mégis hidegzuhanyként ér a dolog. Az ő gyerekük is járni fog valakivel? Megcsókol valakit? Idővel fel fogja fedezni valakivel a szexualitást?

Az első döbbenet után azonban érdemes józan gondolkodásmódra kapcsolni, és a gyerek érdekében végiggondolni a helyzetet. Abban, milyen szabályokat fontos ilyenkor lefektetni a gyerekkel, segít a Szülő 2.0 blog bejegyzése, melyet Rét Ágnes jegyzett, és amelyet a következőkben idézünk.

Amikor a kamasz randizni kezd

Amikor a kamasz gyereked elkezd randizni, az mindig izgalmas, de kicsit ijesztő is. Nyilván örömmel megállapítod, hogy egy komoly kapcsolat van kialakulóban, de természetesen aggódsz is, hogy milyen hamar felnő, vagy esetleg nem is igazán érted, hogyhogy már itt tart.

A tanulási és figyelemzavar hogyan befolyásolja a randizási szokásokat?

A tanulási és figyelemzavaros kamasz gyerekek szülei különösen aggódnak gyermekeik randizási szokásai miatt, mivel az iskolában folytatott küzdelmek csökkentik a gyerekek önbecsülését. Az önuralom, a szociális készségek és más kihívások nehézségei miatt hajlamosabbak arra, hogy rossz döntéseket hozzanak. Előfordul, hogy annyira szeretnének megfelelni a környezetüknek, hogy olyan dolgokba is belemennek, amibe nem kellene. Vagy megfontolás nélkül olyan dolgokat csinálnak - például szexting -, amivel árthatnak maguknak vagy másoknak.

Miben is segít a házirend felállítása?

A tanulási és figyelemzavaros gyerekek a határozott instrukciókból értenek. Ne gondold, hogy ha valamire utalsz, akkor a gyereked meg fogja érteni az egész gondolatmenetedet. Minél világosabbak és konkrétabbak a szabályok, annál valószínűbb, hogy meg fogja érteni és be fogja tartani azokat.

A szexről való beszélgetést kínosnak érezheted, de a gyereked sokkal jobban fogja értékelni az őszinteségedet, mint a kibújó kijelentéseket. Még jobban is tisztelhet egy őszinte beszélgetés után.

Nagyszerű kezdeményezés, ha leültök a gyerekkel, és közösen kidolgoztok egy randizási házirendet. Ezzel kifejezed a belévetett bizalmadat, ami segít nyitottá tenni a kettőtök közötti kommunikációt, így biztos lehetsz benne, hogy feléd fog fordulni, amikor kérdései, vagy problémái merülnek fel az új partnerével kapcsolatban. A szabályok közös felállítása, illetve megismerése segíthet a gyermekednek megérteni a te aggodalmaidat is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Megvitatásra javasolt szabályok

A megfelelő útmutatásokkal és határokkal a randizás csodálatosan új élmény lehet. Íme, néhány általános alapszabály, amelyet érdemes megbeszélni. Amikor felállítjátok a házirendet, mindenképpen magyarázd el a szabályok mögött rejlő gondolataidat.

1. Randizási szabály: legyél minél többet a barátaiddal, addig, amíg készen nem állsz a randizásra!

Hogy miért? Amikor már egyedül randizol valakivel, nagyon jó ítélőképességednek kell lennie! Ha egy nagyobb csapat részeként bulizol, lógsz a városban, akkor lehetőséged van megmutatni, hogy ellen tudsz állni a társaid befolyásának, és például időre haza tudsz jönni. Ha elég érett vagy ahhoz, hogy ezt meg tudd csinálni akkor, amikor a barátaiddal vagy, akkor is meg fogod tudni csinálni, amikor randizol.

2. Randizási szabály: engedd meg, hogy megismerjük a barátodat/barátnődet!

Hogy miért? Az a partner, aki tisztel téged, haza fog veled jönni, és köszön nekünk. Még ha csak egy pillanatra látjuk is, annyi idő alatt már valamifajta benyomást tudunk szerezni róla. Neked is fontos, hogy lásd, milyen reakciót vált ki belőlünk.

3. Randizási szabály: mondd el előre a terveidet! És azt is mondd el, ha megváltozik!

Hogy miért? Biztonsági okokból fontos tudnunk, merre jársz. Ez különösen akkor fontos, ha még nem ismered jól azt, akivel randizol. Tudnod kell, hogy abban a pillanatban, amikor kellemetlenül érzed magad valahol valakivel, mi rögtön érted megyünk, csak hívj minket.

4. Randizási szabály: gyere haza mindig időben!

Hogy miért? Egy csomó olyan dolog történik késő éjszaka, amiben jó, ha nincs részed. Alkohol, drog, vandalizmus, vakmerő vezetés - ezek mind olyan dolgok, amik miatt meg kell értened, hogy szeretnénk, ha hazaérnél mindig a megbeszélt időben. Az előre megbeszélt időpont arra is jó, ha kellemetlenül érzed valahol magad, tudsz rá hivatkozni, hogy neked menned kell. Tudnod kell, hogy természetesen rugalmasak leszünk, ha valami különleges alkalom miatt jönnél későn.

5. Randizási szabály: ne zárjátok magatokra az ajtót, amikor együtt vagyunk itthon!

Hogy miért? Ha bezárjátok az ajtódat, túl könnyen elsodorhat a szexuális hév. És ez mindenkinek kellemetlen lehet. Meg kell értened, hogy azt szeretnénk, ha a családból egy felnőtt otthon lenne, amikor feljön hozzád a partnered.

6. Randizási szabály: a nem valóban nemet jelent!

Hogy miért? Nehéz lesz a felfokozott hangulatban ellenállnod. És azoknak a gyerekeknek, akiknek problémája van az önuralmával, még nehezebb. Meg kell értened, hogy még ha jól is érzed magad, de a partnered nem szeretne valamit, vagy a következő pillanatban te érzed úgy, hogy ez már sok, akkor meg kell állnotok.

7. Randizási szabály: ne csinálj semmi olyat, ami kellemetlen érzést okoz neked!

Hogy miért? A szex jó dolog, nemcsak abban a pillanatban, amikor a részese vagy, hanem akkor is, amikor visszagondolsz rá. Ha nyíltan tudunk beszélgetni a szexről, az segíthet neked abban, hogy megfontolt döntéseket hozzál, amiket így később nem fogsz megbánni.

8. Randizási szabály: ne viselj el senkitől sem szóbeli, sem fizikai abúzust!

Hogy miért? Te egy okos, tehetséges gyerek vagy, aki megérdemli, hogy tisztelettel, kedvesen bánjanak vele. A szerelmi kapcsolat sem kivétel ez alól!

Amikor felállítjátok a házirendet, ne felejtsétek el megbeszélni a szabályok felrúgásának következményeit. Írjátok le a szabályokat, és időről időre beszéljétek át, így további tippeket kaphattok, hogyan lehet csökkenteni a kockázatos viselkedést, és felfedezheted azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, amik segíthetnek eldönteni, hogy a gyereked készen áll-e a randizásra.

  • A kamasz gyerekeddel együtt meghozott randizási házirend megmutatja, hogy tiszteletben tartod az igényeit.
  • A szabályok együttes kitalálása segít nyitva tartani a kommunikációs csatornákat.
  • Amikor felállítjátok a szabályokat, beszéljetek a megszegésének következményeiről is.

Olvass még a blogról!

Ha tetszett az írás, akkor látogass el a Szülő 2.0 blogra, és olvass még! A következő bejegyzéseiket is ajánljuk figyelmedbe!

Hogy kezeljük a testvérféltékenységet?

Mikor ne segíts a gyermekednek?

11 éves és sminkelni akar: lányos anyák dilemmája

Ezt is szeretjük