Nemcsak játék, pszichológiai oka van, hogy a gyerek miért szereti a plüssmackókat

Minden gyerek imádja őket, és ez nem véletlen. A játékmackó-szeretetnek mélyen lakozó oka van.

A játékmackók pszichológiája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Volt gyerekkorodban játékmackód, amit mindig muszáj megölelned, ha a kezedbe kerül valamelyik padláson porosodó doboz mélyéről? Van a gyermekednek? Akkor tudod, hogy mit jelent: az ismerős, megnyugtató, pihepuha ölelést, szeretetet, megnyugvást.

Hogy miért? Nehéz lenne megmondani, de a pszichológia kutatói nem hagyták annyiban a kérdést. Megpróbálták felderíteni a játékmackó-szeretet titkát.

Ebben rejlik a pszichológiája

A kutatók több ötlettel is előálltak, mi lehet a mackószeretet kulcsa. Az egyik, hogy a mackók arca arányaiban éppen olyan, ami az ember agyát babusgatásra készteti, ám furcsa módon a mackóölelgetés nem a játék megnyugtatására, hanem önnyugtatásra szolgál. A mackók a pszichológusok szerint egyfajta szülői jelenlétet, szülői közelséget pótló tárgyak is. 2014-ben egy kutatás, melyben 1122 hároméves vett részt, megállapította, hogy akik egész napos bölcsisek voltak, így többet voltak távol a szüleiktől, jobban ragaszkodtak a macikhoz, mint azok, akik csak félnapos bölcsibe jártak.

A mackók puhasága ugyancsak a mackószeretet okaként említhető a pszichológia kutatói szerint. Egy 2006-os izraeli kutatás rámutatott, hogy mindössze a részt vevő gyerekek 7%-a ragaszkodott valamilyen kemény anyagú játékfigurához, a többiek mind valamilyen puhább tárgyat részesítettek előnyben. 31% plüssmackót vagy más puha figurát választott, 38% pedig puha takarót vagy bébikendőt.

Ahogyan azt egy 2010-es kutatás összegzése megfogalmazta, a játékmackó-ölelgetés béke és nyugalom érzetét kelti. A gyerekek - és a felnőttek is - azokat az érzéseket várják tőle, melyeket kora gyermekkorukban, babakorukban megéltek.

Pótolhatatlanok

Tudjuk, micsoda veszteség egy gyerek számára, ha elhagyja a játékát, és sajnos a legtöbb esetben pont olyan játékkal nem lehet pótolni az elveszett kedvencet. Annak az illata, tapintása, legapróbb tulajdonságai egészében képezik a gyerek számára kedves figurát, nem csupán a kinézete. A kedvenc mackó helyettesíthetetlen. (Szerencsés esetben sikerülhet a fájdalmas sírást mégis megfékezni egy hasonló játékkal, egy próbát megér - nemes hazugság, jó szándék.)

Egy 2008-as kísérletben elhitették gyerekekkel, hogy létezik egy gép, ami le tudja másolni a kedvenc játékaikat. A részt vevő gyerekek negyede azonnal visszautasította, hogy a kedvencét lemásolják. Azok, akik hagyták magukat rábeszélni, később többnyire megbánták a dolgot, és a saját, eredeti játékukat akarták visszakapni.

Jóságos gombszemükkel őrizték a gyerekeket: képeken a legöregebb, legkedvesebb játékmackók

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük