Mi van, ha a gyerek lenyeli az elemet? A mosókapszula is megbúvó veszély otthon
Elég egyszer elöl hagyni a veszélyforrásokat, és meg is van a baj.

taviranyito-gyerekek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember azt hinné, otthon, a biztonságot adó négy fal között van a legkisebb valószínűsége, hogy bármi baj érje a gyereket, ám sajnos ez nem így van. Legalább annyi, ha nem több veszély leselkedik rá, sajnos sok esetben olyan forrásokból, melyekre a szülő nem is gondolna.

Az elöl hagyott távirányító, a mosókapszula, a mosogatógép-tabletta, de még a gyerek saját zenélő, villogó játékai is okozhatnak bajt. 

Az elemek lenyeléséről

Sok olyan gyerekjátékot árulnak, mely elemmel működik, de sajnos nem mindegyik ilyen játék elemfedő lapját rögzítik csavarral. Amennyiben nem csavaros fedőlap takarja az elemeket, egy egészen kicsi gyerek is játszi könnyedséggel le tudja azt pattintani, ahogy kíváncsiskodva vizsgálgatja. Az aprócska elem így ki is eshet, de kipiszkálni sem bonyolult. Ha a gyerek lenyeli, meg is van a baj.

Hasonlóképpen, a távirányítók elemfedő lapja is könnyen eltávolítható, mert a készülékgyártók zöme nem gyerekbiztos eszközöket készít. Elkerülendő a bajt, érdemes ezeknek a játékoknak, a távirányítónak, illetve mindennek, ami elemes, jó erős ragasztószalaggal leragasztani a levehető fedőlapját. Elemes játékok helyett jobb ötlet lehet egyszerűbbet választani, vagy, míg a gyerek kicsi, kiszedni az elemet belőlük, és maximum olykor-olykor, felügyelet mellett visszatenni azt.

Ha mégis megtörténne a baj, haladéktalanul orvoshoz kell vinni a gyereket. Az elemek lenyelése súlyos, akár halálos következményekkel járhat. Fulladásveszélyesek, és olyan anyagokat tartalmaznak, melyek nyállal és emésztőnedvekkel reakcióba lépve égési sérüléseket okoznak a szervezeten belül, a nyelőcsőben, a gyomorban, a belekben. Minél tovább bent marad az elem, annál nagyobb bajt csinál, ezért fontos gyorsan cselekedni. Ha csak a gyanú is felmerül, hogy a gyerek lenyelt egy elemet, akkor sem szabad kockáztatni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Veszélyes mosószerkapszulák

Nemcsak az elemek jelentenek veszélyt a háztartásban. Ha jobban megnézünk egy mosószerkapszulát vagy mosogatógépbe való tablettát, azonnal színpompás cukorkákra asszociálhatunk. Míg azonban a felnőtt tudja, hogy nem arról van szó, a gyerek ezt nem tudja megítélni, és szájába veheti, lenyelheti ezeket a kapszulákat.

A fulladásveszély, ahogy az elemeknél is, ugyanúgy fennáll, de ebben az esetben nagyon gyorsan oldódó vagy folyékony anyagot tartalmazó kapszulákról van szó, így épp olyan, mintha a gyerek mosogatószerbe vagy folyékony mosószerbe kortyolna. Utóbbiakat szintén fontos gyerekektől elzárva tartani, de a mosókapszula és mosogatógép-tabletta is kerüljön a gyerek számára elérhetetlen helyre.

A különbség a hagyományos, flakonos szerekhez képest az, hogy ezek a kicsi kapszulák koncentrált formában tartalmazzák a tisztító hatóanyagokat, vízlágyítót és illatanyagokat. A kapszulák 8-8,5-ös, tehát maró, lúgos kémhatásúak. Lenyelésükkel gyorsan oldódó, gyorsan felszívódó veszélyes anyag kerül a gyerek szervezetébe. Ha a mosogatógép-tablettát megfogta, majd a szeméhez nyúl, a gyereket súlyos szemirritáció is érheti.

Ilyenkor bő vízzel óvatosan meg kell próbálni kimosni a szemét, de utána azonnal orvoshoz kell menni. Hasonlóképp akkor is, ha véletlenül mégis lenyelt egy mosókapszulát vagy mosogatógép-tablettát.

Néhány héttel ezelőtt Amerikában kezdődött az eszement internetes kihívás, melyben tinik mosókapszulát tesznek a szájukba. Az olvadó mosószerkapszulából kifolyik a vegyi anyag, amit nem szabad lenyelni, hanem minél tovább tartogatni kell a szájban. Minél tovább képes valaki erre, annál vagányabban teljesítette a feladatot a kihívás szerint. Valójában persze hatalmas veszélynek tette ki az egészségét. Fontos felhívni a gyerekek figyelmét, mennyire veszélyes a kihívásban részt venni, hiszen a koncentrált mosószerrel számos veszélyes vegyi anyag kerül a gyomorba. A nyelés reflexszerűen, nem akaratlagosan is megtörténhet. Sokan, akik Amerikában próbálkoztak, véletlenül lenyelték a folyadékot, és egykettőre kórházban kötöttek ki.
Ezt is szeretjük