- Itt már csak a pálinkás kenyér segítene

Egy háromgyerekes anyuka az altatásról

Van egy ötjetem, ugjájjunk, mondta a hosszas procedúra után a gyerkőc.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára vannak szerencsés szülők, akik az altatást csupán aneszteziológiai kifejezésként ismerik. Ők nyilván meg vannak győződve arról, hogy egy jó anyának mindössze annyi teendője van, hogy időben megfürdeti és megeteti csemetéjét, esetleg énekel vagy mesét olvas, míg a kicsi álomba nem szenderül. A filmekben is ezt látni.

Nos, a szertartás nálunk is így kezdődött, írja Családi karikatúra című könyvében Szám Kati háromgyerekes anyuka, de rendszerint ez csak az előjáték volt. Az alábbiakban megosztja az olvasókkal az altatással kapcsolatos viszontagságait.

Más az elmélet, más a gyakorlat

Persze, tisztában voltunk az elmélettel - miszerint, ha a gyerek nem tud egyedül elaludni, a szülőben van a hiba -, de elsőszülöttünk rendszerint bírta üvöltéssel addig, míg egyikünkben felül nem kerekedtek a kételyek: hátha beszorult a kiságy rácsába, vagy tűz ütött ki a gyerekszobában. Ha pedig csak bekukkantottunk, ő rögtön nyugtázta, nem volt eredménytelen az erőfeszítése, és újult erővel nekikezdett.

Gyakorlatilag csak olyan helyzetekben aludt el pillanatok alatt, amelyeket nehéz lett volna rendszeresen előidézni, például a Balatonon úszógumiban ringatózva, kirándulás közben a nagybátyja nyakában, a szemöldökébe kapaszkodva, vagy, mondjuk, autósmoziban, a hátsó ülésen.

Csak a pálinkás kenyeret nem próbáltuk

A pálinkás kenyér kivételével szinte mindent kipróbáltunk, a kifárasztástól a vízcsap folyatásáig - eredménytelenül. Megjegyzem, a mi elaltatásunkra ezek a módszerek sokkal hatékonyabbnak bizonyultak. Nálunk például kizárólag felnőttel fordult elő, hogy meseolvasás közben elaludt, gyerekeink szerintem még Odüsszeusz utazásait is ébren hallgatták volna végig, és a végén megkérdezték volna, mi történt azután.

Egy alkalommal négyesben, az öcsémmel és feleségével megerősítve próbáltuk gyerkőcünket elaltatni, hogy végre nekiülhessünk az éjszakai kártyacsatának, de csak a nagykorúaknak sikerült elaludni. Négyen bóbiskoltunk a franciaágyon, amikor egy csilingelő hangocska szólalt meg fölöttünk: - Van egy ötjetem! Ugjájjunk!
Én gyakran azon kaptam magam, hogy gyerek nélkül is ringó mozdulatokkal lépegetek előre-hátra, mint az elefánt az állatkertben, férjem pedig meggyőződése szerint hatékony fenékpaskolgató módszerével pillanatokon belül elaltatta például a nagymama kutyáit.

Ugyanolyan korán kelnek - kivéve, ha iskola van

Nem sokáig kellett lányomnak egyedül tartania a frontot, hamarosan megszülettek a testvérkéi, akik ösztönös szolidaritással álltak helyt, amíg nővérük némi alvással regenerálódott. A lakásban alvók számával rendszerint egyenes arányban nőtt az ébren lévők hangerőssége.

Esténként pedig, ha mindenki akcióban volt, egymásra licitáltak a jobbnál jobb ötletekkel: Én másik mesét akartam! Szomjas vagyok! Leöntöttem a párnámat, elfelejtettem pisilni! Rosszat fogok álmodni! Szúr a pizsama! Apát is megvárom! Nem adtam puszit a testvéreimnek! Hagyjuk égve a villanyt! Ne hagyjuk égve a villanyt!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Logikus volna arra következtetni, hogy a késői elalvás jótékony következménye az lett, hogy reggel sokáig aludt a gyereksereg, de sajnos nem így történt. Egészen addig, amíg el nem érkezett az iskoláskor. No persze, akkor sem a lefektetés lett könnyebb, hanem az ébresztés nehezebb.

Cikkünk Szám Kati Családi karikatúra - Három gyerek nem akadály című könyvének segítségével készült.

Családi kör görbe tükörben - néha egy karikaturista vastagon fogó ceruzájával, néha egy elfogult anya pasztellszíneivel.

Bízva a humorban, hogy felderíti a sötétebb tónusokat és megbocsáthatóvá teszi a szentimentalizmust. Hogy segítségével el lehet mondani, milyen nehéz és aprólékos meló és milyen semmihez sem hasonlítható ajándék: gyereket nevelni. Így született meg a családi karika.

Kiadja a Képmás.
A könyv ára 2250 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük