Akár 25 ezer forint iskolakezdési támogatás is jár: már csak pár hétig igényelhető

Számos hazai önkormányzatnál igényelhető iskolakezdési támogatás.

GettyImages-493189993

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szeptemberi tanévkezdéssel együtt járó több tízezer forintos pluszkiadások sok család számára komoly anyagi megterhelést jelentenek minden évben.

Bár a 2020/2021-es tanév óta a diákok ingyen kapják a tankönyveket, az idei, 10% feletti infláció jelentősen nehezíti a helyzetet. Épp ezért egyes önkormányzatok iskolakezdési támogatással segítik a családokat.

Dráguló iskolakezdés

A füzetekhez, papíripari termékekhez jelentősen - 30-50-%-kal - drágábban lehet hozzájutni augusztusban, de a nem papír jellegű irodaszerek esetében is komoly drágulás figyelhető meg az év eleji árakhoz képest. Mivel nagyrészt importtermékekről van szó, kihat rájuk mind az árfolyamváltozás, mind a szállítási költségek emelkedése. Az iskolatáska, tornacipő ára is jelentősen emelkedett az előző évekhez képest, a 10% feletti infláció eredményeképpen pedig 2022 őszétől akár 30%-kal kerülhet többe az iskolai étkezés.

Önkormányzati iskolakezdési támogatás

A fájó, szeptemberi pluszköltségek enyhítésére számos település, kerület önkormányzata nyújt iskolakezdési támogatást a lakóknak, melynek feltételeit rendeletben állapítják meg. Jellemzően - de nem kizárólag - rászorultsági alapon, illetve nagycsaládosok számára elérhető ez a támogatási forma, mely pénzbeli és természetbeni is lehet. Érdemes felmenni a helyi önkormányzat honlapjára, illetve személyesen érdeklődni, hiszen az általában 5-25 ezer forint közötti iskolakezdési támogatás nem jár automatikusan, egy formanyomtatvány kitöltése szükséges hozzá. Az igénylés fontos feltétele, hogy a diák lakcíme azon a településen legyen, ahol a támogatást kérik. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány önkormányzatot, ahol kérhető iskolakezdési támogatás.

Budapest, III. kerület

Bár a legtöbb önkormányzat 18 évnél meghúzza a beiskolázási támogatás korhatárát, a III. kerületben azonban 23 éves korig kérhető. Feltétele a tanulói, illetve hallgatói jogviszony, valamint hogy a családban egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220%-át (62 700 forint), egyedülálló szülő esetén 250%-át (71 250 forint). A támogatás augusztus 21. és november 30. között igényelhető. További részletekről itt olvashatsz

Budapest, IV. kerület

Újpesten a 6-18 év közötti diákok szülei kérhetnek beiskolázási támogatást, melynek összege gyerekenként 15 ezer forint. Az igénylést augusztus 1. és szeptember 30. között lehet benyújtani. Rászorultsági alapon állapítják meg: a támogatásra azok a családok jogosultak, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg kétfős család esetében a helyi jövedelemalap 300%-át (119 700 Ft), három- vagy ennél több fős család esetében a helyi jövedelemalap 250%-át (99 750 Ft). Az igénylés további részletei itt olvashatóak.

Budapest, XIII. kerület

A XIII. kerületben bármely szülő igényelheti az iskolakezdési támogatást 2022. június 10. és szeptember 16. között. A szociális juttatást minden iskoláskorú gyermeket nevelő, kerületi lakcímmel rendelkező szülő megkaphatja. Az összeg gyermekenként 10 ezer forint, melyet a családok utalvány formájában kapnak, és tanszerekre, beiskolázáshoz szükséges eszközökre fordítható. A kijelölt üzletekben lehet levásárolni, az igényléssel kapcsolatos további részleteket itt találsz.

Budapest, XV. kerület

A XV. kerületben a Palota iskolakezdési támogatás összege gyermekenként 25 ezer forint, melyet folyószámlára utal az önkormányzat. Az igénylés feltétele, hogy a családban az egy főre jutó nettó jövedelem összege ne haladja meg a 228 000 Ft-ot. A támogatást azonban csak az első, az ötödik, illetve a kilencedik évfolyamot kezdő diákok szülei igényelhetik. Az igényléshez szükséges dokumentumok listáját és további részleteket itt találsz.

Kaposvár

A kaposvári szülők 6-23 éves kor közötti gyermekek, illetve fiatalok után igényelhetnek iskolakezdési támogatást. A kiutalás feltétele, hogy az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át (57 000 forint). A támogatás összege gyermekenként 10 ezer forint. Az igénylés további részletei itt  találhatóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szeged

Szeged városa 2022-ben gyerekenként 10 ezer forinttal segíti a családokat szeptemberben. A tanköteles korú gyerekek után járó beiskolázási támogatás akkor igényelhető, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 330 ezer forintot. A kérelem szeptember 15-ig nyújtható be papíron vagy online.

Debrecen

A debreceni önkormányzat 8000 forinttal támogatja az itt élő diákok iskolakezdését. A tanévkezdési segély feltétele, hogy az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az 56 100 forintot, illetve egyedülálló szülők esetén a 74 300 forintot. Az igénylések október 31-ig adhatók le.

Retró sulikvíz

Mindig voltak olyan kikerülhetetlen dolgai az iskolakezdésnek, amikre jó visszaemlékezni ennyi év után is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük