Így kezdheti a gyerek önbizalommal telin az iskolai évet: 4 mondat, amit szülőként fontos lenne elmondanod neki
Szülőként nem árt, ha egy jó nagy adag önbizalommal, kellő nyugalommal és kiegyensúlyozottan indítod útra az iskolás csemetédet.

GettyImages-1152655542
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már csak egy kis idő van hátra a nyári szünetből, és ahogy egyre közeleg a tanév első napja, úgy foglalkoztatja a gyerkőcöket és a szülőket is az iskolakezdés gondolata. Ilyenkor nemcsak a füzetek, tollak, iskolatáskák és egyéb tanszerek beszerzésére kell nagy hangsúlyt fektetni, de a gyermekek lelki felkészítésére is, hogy könnyebben és gördülékenyebben induljon a szeptember.

Az iskolakezdés - legyen szó az első osztályról vagy akár a nyolcadikról - mindig izgalommal tölti el a gyermeket. Vagy azért, mert még nem tudja, hogy mi vár rá pontosan az első osztályban, vagy azért, mert mondjuk ez az az év, amikor a tanulmányi átlaga sokat számít a továbbtanulás miatt. Bárhogy is legyen, szülőként nem árt, ha egy jó nagy adag önbizalommal, kellő nyugalommal és kiegyensúlyozottan indítod útra az iskolás csemetédet.

4 mondat, amit szülőként fontos lenne elmondanod

Ahogy a gyermeket, úgy a szülőt is félelemmel töltheti el az elkövetkezendő időszak: vajon mi lesz a gyermekemmel, jó boldogul-e majd, nem marad-e le tanulásban a többi gyerektől. Elsősorban a szülőnek saját magában kell helyre tenni a félelmeit, és nem szabad azt közvetítenie a gyerkőc felé, hogy jobban izgul, mint ő maga. Az sem jó, ha a szülő a gyermeket az iskolával riogatja, például: "na, majd ott megtanulod mi a rend!" vagy "ezt az iskolában nem fogják elnézni neked!" A vészjósló intelmek helyett erősítsd meg önbizalmát és képességeit abban, hogy könnyedén vegye az akadályokat.

GettyImages-1308866465

"Minden tanuló beül az iskolapadba"

Vannak gyerekek, akik tűkön ülve várják az iskolakezdést, azt, hogy újra találkozhassanak barátaikkal, osztálytársaikkal, kedvenc tanáraikkal, addig másokat inkább lehangol az a tudat, hogy újból tanulni kell, vagy ott lesznek a mumus tantárgyak, amelyekkel nehezen birkózhat meg. Jó, ha a szülő biztosítja a gyereket arról, hogy nincs egyedül az érzéseivel és félelmeivel, bizonyára sok gyerekben megfordulnak ezek a gondolatok. Ha a gyermek tudatosítja, hogy a problémájával nem egyedül van, és hogy vannak sorstársai, akik hasonló cipőben járnak, mint ő, sokkal könnyebb lesz elviselni az első napokat.

"Ránk bármikor számíthatsz!"

A szülőnek érdemes a pozitívumokat hangsúlyozni: amennyiben az első osztályt kezdi a csemete, a szülő mindenképp mondja el neki, hogy megváltozik az élete, más lesz a napi rutin, mint az óvodában, új elvárásokkal kell szembenéznie, de új barátokra, kedves tanító nénikre, új ismeretekre tehet szert. Afelől pedig biztosítani kell őt, ha bármilyen problémája adódik, ne féljen segítséget kérni a szülőktől, legyen szó tanulási gondokról vagy barátok okozta lelki bonyodalmakról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

"Nem baj, ha becsúszik pár rossz jegy!"

Mindenkivel megesik a suliban, hogy becsúszik egy-két rossz jegy az amúgy többi jó közé. Ha a szülő azt érezteti a gyermekkel, hogy túlságosan aggódik a rossz osztályzat miatt, vagy bünteti őt, azzal befolyásolhatja a későbbi teljesítményét is, sokkal szorongóbb lehet amiatt, hogy nagy elvárásokat támasztanak felé. Egy-két rossz jegy valószínűleg nem fog gondot okozni, ha egyébként jól szokott teljesíteni a gyerkőc év közben, persze más a helyzet, ha az elégtelen osztályzat túl gyakran csúszik be. A szülőnek érdemes még a tanév kezdetén tudatosítani benne, hogy nem dől össze a világ pár rossz jegytől, úgyis ügyes és okos, hamar kijavítja majd. Ha valamilyen probléma okozza a rossz jegyeket, érdemes beszélni a tanárokkal is, és kideríteni a háttérben meghúzódó okokat.

"Higgy magadban és a képességeidben!"

Minden gyerek másban erős, így érdemes az erősségeire, nem pedig a gyengeségeire koncentrálni. Ha egy nehéz dolgozat előtt áll, érdemes a tolltartójába egy cetlit csempészni egy-két motiváló mondattal, például: "higgy magadban és a képességeidben, menni fog!" Így biztos, hogy a gyerkőc egy nagy adag önbizalommal vág neki a dolgozat írásába, vagy akár a sulikezdésbe!

GettyImages-1049277632

Az iskolakezdés minden gyerek számára más élményt jelent, kiegyensúlyozott és magabiztos pedig akkor lehet, ha a családban meleg légkör veszi körül, ha úgy érzi, meghallgatják, és nem félvállról veszik a problémáit. A szülő saját iskolai tapasztalatai és történetei is sokat adhatnak ahhoz, hogy könnyebben birkózzon meg szeptembertől a mindennapokkal.

Minden suliba ilyen szuper tanárok kellenének

Ugyan a következő fotók külföldön készültek, hisszük és reméljük, hazánkban is van sok hasonlóan belevaló, gyerekközpontú tanár, akinek kész öröm és élmény az órájára beülni. Náluk mi is szívesen lennénk újra diákok.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük