A szülők nagy része nem tud a kedvezményről, pedig enyhítheti az iskolakezdés terhét
Az önsegélyezéssel az adó visszatérítésére is van lehetőség.

anya-lanya-sporol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeleg a szeptember, sok család már javában készül ilyenkor az iskolakezdésre, amely akár 30-40 ezer forinttal is megterhelheti a családi költségvetést. A tanulók ruháztatása, a füzetek, könyvek és írószerek beszerzése nemcsak az évnyitó előtt, hanem év közben is sok kiadással jár a szülőknek.

Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint a szülők nagy része nem tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, miközben a befizetések után élhetnek a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.

Rengeteg a plusz kiadás

Az ősz közeledtével sokan készülődnek a szeptemberi iskolakezdésre, amely a tankönyvek, az írószerek, a ruhák, vagy a kollégiumi és albérlettel járó költségek mellett egyéb olyan kiadással is járhat, amire év közben csaknem senki nem gondol.

A megtakarítás természetesen nem csak erre fordítható, bármikor jól jöhet egy önsegélyező pénztári kifizetés, legyen szó akár gyermekvállalásról vagy hiteltörlesztésről. Magyarországon a KSH adatai szerint közel másfél millió diák tanul, a pénztárak pedig valamivel több mint egymillió tagot tartanak nyilván, akiknek viszont egy jelentős része nem számít aktívnak.

Az önsegélyező pénztári számla egy bankszámlához hasonlít, viszont van némi különbség. Az egyik az, hogy a pénztári számlán felhalmozott összeget nem költhetjük el bármire, csak az adott pénztár szolgáltatásaira. Cserébe a korlátozásért - ez a másik alapvető különbség - az Állam különböző formákban támogatja a pénztári befizetést.

Kevesen tesznek félre az időszakra

Az egyéni befizetések a 2017-es év első felében egy tagra vetítve nem érték el a 8 ezer forintot sem, ami azt jelenti, hogy várhatóan az adóvisszatérítések sem lesznek számottevőek. A szolgáltatásokra kifizetett összeg idén tagonként alig haladta meg az ezer forintot, ami egy iskolaköpeny árának is csupán körülbelül a harmada.

Az önsegélyező pénztárak által kínált lehetőségek jóval kevésbé ismertek a többi pénztári szolgáltatásnál, pedig a megtakarítások ezen típusa sokoldalú, és a legtöbb egészségpénztár már kínálja is portfóliójában ezeket a termékeket. Tagjai a saját számlájukon is gyűjtögethetnek, de a család többi tagja is hozzá tud járulni a nagyobb kiadások okozta nehézségek elkerüléséhez, legyen az akár egy hirtelen jött betegség, munkanélküliség vagy valamilyen súlyos káresemény.

Adóvisszatérítés igényelhető

Az önsegélyező pénztári befizetés után igényelhető a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítés is, maximum 150 ezer forint értékben. Fontos azonban tudni, hogy ez csak az egyéni befizetések után jár, ha a munkahelyünkön, a béren kívüli juttatások részeként választjuk, akkor a visszatérítés nem igényelhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Természetesen akkor is érdemes az önsegélyező pénztárak adta lehetőségeket választani, ha a közeljövőben nem tervezünk családot alapítani, és iskoláskorú gyermekünk sincs. Már önmagában az adóvisszatérítés lehetősége is kecsegtető, de akár a lakáshitelünk törlesztésére, betegség vagy rokkantság miatt kieső jövedelem pótlására, temetési támogatásra, valamint gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre is felhasználható ez az öngondoskodási forma - mondta el Papp Ádám, az OVB Vermögensberatung Kft. ügyvezetője.

Az önsegélyező pénztári befizetés utáni térítések többsége csak hat hónap után vehető fel, igaz, akkor viszont akár egy összegben is.

Ezt is szeretjük