Nyugodt óvodásból verekedős iskolás
Ismerd meg az okát!
Az agresszió sajnos már az iskola falai közé is betolakodott, akár a te gyereked is érintve lehet.

Anyaként számodra gyerkőcöd a legféltettebb kincs a világon, akihez mindig a legnagyobb szeretettel és jóindulattal viszonyulsz. Éppen ezért nagyon nehéz szembesülnöd azzal, ha kiderül, agresszívan viselkedik.

Az agresszió valamilyen formában minden bizonnyal már az óvoda falai között is jelentkezett, hiszen, ha közösségbe kerülnek a gyerekek, a konfliktusok elkerülhetetlenek. A kisgyerekek gyakran agresszív viselkedésükkel próbálnak érvényesülni, céljaikat elérni.

Az oviban eltöltött három év elindította a gyerkőcöt a szocializáció olykor rögös útján, így ideális esetben, mire az iskolapadba kerül, már képes kontrollálni akár hirtelen előtörő, felfokozott érzelmeit vagy dühét. Az iskolában őt érő rengeteg új, szokatlan élmény, az ismeretlen osztálytársak és az alapvetően megváltozott légkör azonban még a leghiggadtabb lurkóból is furcsa reakciókat válthat ki.

Mi az agresszió?

Bár mostanában a médiában napvilágot látott számos eset is rávilágít arra, hogy egyre nagyobb problémaként jelentkezik az iskolákban az agresszivitás, alsó tagozatban még csírájában el lehet fojtani az erőszakos viselkedést.

Agresszívnak tekinthető minden olyan viselkedés, mely mások vagy saját maga ellen irányul, és támadó jellegű. Funkciója, hogy a gyerek levezeti a benne felgyülemlett feszültséget, éppen ezért általában a tiltás és a fenyítés hatástalan ellene.

A gyerekek agresszivitása lehet tudatos - amikor azért bántanak valakit, mert haragszanak rá -, de lehet tudattalan is, amikor a már említett feszültséglevezetés a cél, maga a bántalmazás pedig ennek az eszköze. Azonban az agresszió nem csupán a tettlegességet foglalja magában. Ide tartozik a csúfolás, kigúnyolás, hazudozás, megfélemlítés és a lopás is.

Derítsd ki az okát!

Az agresszív viselkedésért sokan az iskolát okolják, pedig gyakran a családban keresendő az ok. Legtöbbször valamilyen bántalmazás, fizikai vagy lelki elnyomás, kudarc áll a hátterében. Fontos, hogy utánajárj, mi okozza a picinél a deviáns viselkedést, hiszen megoldást csak a probléma tudatában tudsz rá találni.

Ehhez elengedhetetlen a közöttetek lévő bizalom, mely megalapozza, hogy a kicsi bármikor fordulhasson hozzád problémáival, el merje mondani, ha valami nyomja a lelkét. Ugyanakkor ne faggasd, hanem beszélgess vele, meglátod, ha nem érzi kényszerítve magát, könnyebben megnyílik. Légy hozzá türelemmel, minden esetben próbáld magad az ő helyébe képzelni.

Mit tehetsz ellene?

Különbséget kell tenni, hogy csemetéd gyakorlója vagy épp szenvedő alanya-e az agresszivitásnak - bár sok esetben egyikből következik a másik, hiszen az agresszió agressziót szül. Mindkét esetben fordulj a tanítóhoz, ha pedig nem csillapodik a helyzet, az érintett gyerek szüleivel is beszélj.

Ha a te csemetéd viselkedik agresszívan, és azt nem a valaki iránti mérhetetlen haragból teszi, keress olyan elfoglaltságot számára, amivel levezetheti a benne felgyülemlett feszültséget. Erre a legalkalmasabb valamilyen sport, derítsétek ki közösen, mi az, amihez a picinek kedve lenne.

A mozgás mellett bármi másban is elmélyülhet, a lényeg, hogy sikerélménye legyen, mely által magabiztossá válik, és indulatait is könnyebben tudja majd kezelni.

  • Mindig figyelj oda, mit néz a tévében, hiszen a nem neki való filmek, műsorok is negatív hatással lehetnek viselkedésére.
  • Ha mindenáron tévézni akar, tegyél be neki egy rajz- vagy természetfilmet, de a legjobb, ha együtt ültök a képernyő elé.
  • Ne hagyd, hogy bármire rákattintson az interneten, hozz létre számára külön felhasználónevet, és korlátozd a megtekinthető oldalakat.
  • A számítógépes játékokra is figyelj oda, részesítsd előnyben a fejlesztő, logikai játékokat a verekedős, erőszakot sugallók helyett.

Ha azonban a változások ellenére sem javul a helyzet, ne vonakodj szakemberhez fordulni. Kérd az iskolapszichológus segítségét, ne érezd szégyennek, ha gondok vannak gyerkőcöd magatartásával - minél előbb törnek felszínre a problémák, annál könnyebb rájuk megoldást találni.

Ezt is szeretjük