Ennél több hiányzásnál évismétlés jár - Hiába az orvosi igazolás

Az iskolai hiányzásoknál érdemes észben tartani egy bizonyos számot.

Iskolai hiányzás évismétlés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a kiscsoportosok sokszor az óvodában tölthető idő felében otthon vannak, hiszen fejlődőben lévő immunrendszerük sok betegséget nem képes még kivédeni, addig az iskolások esetében már várja a szülő, hogy ritkuljanak a hiányzások.

Az esetek többségében, mire 6-7 évesen iskolába kerülnek a gyerekek, addigra valóban jóval kevesebbet hiányoznak betegség miatt. Vannak azonban kivételek, akik még az alsó tagozatban is sokat betegeskednek. Ilyenkor gyakran merül fel a kérdés, hogy hány napot igazolhat a szülő, illetve mennyi igazolt - vagy éppen igazolatlan - hiányzása lehet egy iskolás gyereknek komolyabb következmények nélkül?

Hány napot igazolhat a szülő?

Az iskolai hiányzásokkal kapcsolatos igazolások többségét az orvos - esetleg sportegyesület - állítja ki. Bizonyos számú hiányzást azonban a szülő is igazolhat: ezek jól jöhetnek például rövidebb családi utazások vagy egy-egy hirtelen jött pihenőnap, váratlan családi események, enyhébb betegségek alkalmával. A szülő általában 3-5 napot igazolhat, de ez nincs kőbe vésve. Érdemes megnézni az iskola házirendjét, ugyanis minden intézmény saját hatáskörében dönti el, hogy hány napot engedélyez.

Szülőcsoportok, illetve a Házi Gyermekorvosok Egyesülete már évek óta szeretnék elérni, hogy törvény adta lehetősége legyen a szülőnek arra, hogy akár 15 napot hiányzást is igazolhasson. A jelenlegi rendszer sajnos azt eredményezi, hogy a szülő akkor is orvosi igazolást kér, amikor a gyerek nem beteg, vagy állapota nem teszi szükségessé az orvosnál tett látogatást, mert könnyen kezelhető otthon is.

- A felesleges igazolások gyártása hatalmas terhet ró az alapellátásra, a tényleges gyógyítástól veszi el az időt. Azt gondolom, hogy több teret kellene engedni a szülőknek, hogy saját hatáskörükben dönthessenek arról, engedik-e közösségbe a gyermeket, vagy elkezdik az otthoni kezelést - mondta korábbi cikkünkben dr. Tajti Zsanett gyermekgyógyász.

250 óránál többet nem hiányozhat a gyerek

Akár igazolt, akár igazolatlan hiányzásból gyűlik össze, ha a hiányzások száma a 250 órát meghaladja, és emiatt valamelyik tantárgyból nincs érdemjegye a gyereknek, úgy a tanítási év végén a pedagógusok nem tudják értékelni a teljesítményét. Ebben az esetben vagy osztályozóvizsgát kell tennie, vagy sajnos évismétlést von maga után a hiányzás - derül ki a Yelon.hu cikkéből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hány igazolatlan hiányzás lehet egy tanévben?

Ha sem szülői, sem orvosi igazolása nincs a gyereknek, úgy a hiányzása értelemszerűen igazolatlan órának számít. Erről az iskolának minden esetben értesítenie kell a szülőt. Amennyiben pedig az igazolatlan órák száma meghaladja a 10, 30 vagy 50 órát - ugyancsak a házirend dönt róla -, az iskolának már kötelessége értesíteni a gyámhatóságot is. Ők általában 50 óra igazolatlan hiányzást követően kezdeményezik a családi pótlék felfüggesztését.

Agyserkentő ételek iskolásoknak

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan táplálékot, melyek javítják a koncentrációs képességet, és támogatják a kognitív funkciókat. És a gyerekek is szeretik.

8 étel, ami okosít és a gyerek is szereti - Add neki minél gyakrabban

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük