15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik

Ismerd meg a közvetlen környezetedben található irritáló anyagokat, melyek megbetegíthetik a gyerkőcöt!

Dia

VirágBizonyos kerti növények, mint a krizantém vagy a muskátli is irritálhatják a gyerek bőrét, de ha porontyod a virágporra allergiás, elképzelhető, hogy a lakásban sem díszeleghet vágott virág.Kapcsolódó cikk:Természetes tippek allergia ellen »

Virág

Bizonyos kerti növények, mint a krizantém vagy a muskátli is irritálhatják a gyerek bőrét, de ha porontyod a virágporra allergiás, elképzelhető, hogy a lakásban sem díszeleghet vágott virág.

Kapcsolódó cikk:
Természetes tippek allergia ellen »

Dia

ParlagfűA parlagfű az egyik legdurvább allergén. Súlyos szénanáthát okoz, ami esetenként asztmatikussá is válhat. A tünetek gyógyszerekkel csökkenthetőek, azonban van, akinek az augusztustól szeptemberig tartó parlagfű virágzás így is nehezen elviselhető.

Parlagfű

A parlagfű az egyik legdurvább allergén. Súlyos szénanáthát okoz, ami esetenként asztmatikussá is válhat. A tünetek gyógyszerekkel csökkenthetőek, azonban van, akinek az augusztustól szeptemberig tartó parlagfű virágzás így is nehezen elviselhető.

Dia

CsalánA csalánkiütés nem véletlenül erről a növényről kapta nevét. A csalán a gyerkőc bőrével érintkezve akár súlyos allergiás reakciót is kiválthat, ami többnyire magától elmúlik pár órán belül.

Csalán

A csalánkiütés nem véletlenül erről a növényről kapta nevét. A csalán a gyerkőc bőrével érintkezve akár súlyos allergiás reakciót is kiválthat, ami többnyire magától elmúlik pár órán belül.

Dia

Házi poratkaEz az apró élőlény minden lakásban megtalálható, ám a gyengébb immunrendszerű gyerekek nem biztos, hogy jól tolerálják jelenlétét. Gyakran okoz légúti megbetegedéseket, de asztma kialakulásához is vezethet, ezért az érzékeny csemete mellől nem árt, ha a plüssállatokat is eltávolítod.Kapcsolódó cikk:3 jel, hogy allergiát okoz a lakásod »

Házi poratka

Ez az apró élőlény minden lakásban megtalálható, ám a gyengébb immunrendszerű gyerekek nem biztos, hogy jól tolerálják jelenlétét. Gyakran okoz légúti megbetegedéseket, de asztma kialakulásához is vezethet, ezért az érzékeny csemete mellől nem árt, ha a plüssállatokat is eltávolítod.

Kapcsolódó cikk:
3 jel, hogy allergiát okoz a lakásod »

Dia

ÁllatszőrA kutya- vagy macskaszőr irritálhatja a gyereket. Az állatok bundája többnyire légúti panaszokat okoz, a szénanáthához hasonló tünetekkel.

Állatszőr

A kutya- vagy macskaszőr irritálhatja a gyereket. Az állatok bundája többnyire légúti panaszokat okoz, a szénanáthához hasonló tünetekkel.

Dia

NikkelA gyerek nyaka vagy csuklója körüli kiütés fémallergiára utalhat. Az ékszerekben leggyakrabban a nikkel okoz irritációt, ebben az esetben próbálj tiszta ezüst vagy arany nyakéket, karkötőt adni lányodnak.Kapcsolódó cikk:5 láthatatlan dolog, ami komoly allergiát okoz »

Nikkel

A gyerek nyaka vagy csuklója körüli kiütés fémallergiára utalhat. Az ékszerekben leggyakrabban a nikkel okoz irritációt, ebben az esetben próbálj tiszta ezüst vagy arany nyakéket, karkötőt adni lányodnak.

Kapcsolódó cikk:
5 láthatatlan dolog, ami komoly allergiát okoz »

Dia

MogyoróAz ételek közül a mogyoró az egyik leggyakoribb allergén. Előfordulhat, hogy eleinte nem reagál rosszul a gyerek szervezete a sós rágcsálnivalóra, csak idővel vált ki kellemetlen tüneteket. Ez azért veszélyes, mert a duzzanattal járó allergiaroham során elzáródhatnak a légutak.

Mogyoró

Az ételek közül a mogyoró az egyik leggyakoribb allergén. Előfordulhat, hogy eleinte nem reagál rosszul a gyerek szervezete a sós rágcsálnivalóra, csak idővel vált ki kellemetlen tüneteket. Ez azért veszélyes, mert a duzzanattal járó allergiaroham során elzáródhatnak a légutak.

Dia

TejSok kisgyerek az átállás időszakában nem tolerálja jól a tejet. A laktató ital később is okozhat problémákat, amennyiben porontyod szervezete nem tudja feldolgozni a laktózt.Kapcsolódó érdekesség:Tej- és laktózmentes vaníliafagyi »

Tej

Sok kisgyerek az átállás időszakában nem tolerálja jól a tejet. A laktató ital később is okozhat problémákat, amennyiben porontyod szervezete nem tudja feldolgozni a laktózt.

Kapcsolódó érdekesség:
Tej- és laktózmentes vaníliafagyi »

Dia

EperAz eper, sok más étel mellett, szintén gyakran okoz allergiás reakciókat. Ha porontyod érzékeny az apró piros gyümölcsre, fél év elteltével újra megpróbálkozhatsz vele, amennyiben azonban súlyos tüneteket mutat és nem csak egy kis bőrpír jelenik meg, jobb, ha örökre kiiktatod étrendjéből az epret.

Eper

Az eper, sok más étel mellett, szintén gyakran okoz allergiás reakciókat. Ha porontyod érzékeny az apró piros gyümölcsre, fél év elteltével újra megpróbálkozhatsz vele, amennyiben azonban súlyos tüneteket mutat és nem csak egy kis bőrpír jelenik meg, jobb, ha örökre kiiktatod étrendjéből az epret.

Dia

GyógyszerekSzinte bármely gyógyszer kiválthat bőrreakciót, akár a gyerek bőrére kened, akár szájon át alkalmazod. Igen gyakori a penicillinérzékenység, de az aszpirin és más antibiotikumok is okozhatnak csalánkiütéssel, szélsőséges esetben légúti duzzanattal járó allergiarohamokat.Kapcsolódó cikk:A legkárosabb gyógyszerek listája »

Gyógyszerek

Szinte bármely gyógyszer kiválthat bőrreakciót, akár a gyerek bőrére kened, akár szájon át alkalmazod. Igen gyakori a penicillinérzékenység, de az aszpirin és más antibiotikumok is okozhatnak csalánkiütéssel, szélsőséges esetben légúti duzzanattal járó allergiarohamokat.

Kapcsolódó cikk:
A legkárosabb gyógyszerek listája »

Dia

SzappanMég az illat- és adalékmentes szappan is megfoszthatja porontyodat a bőr természetes zsírtatalmától. Ha a kicsi bőre nagyon száraz, inkább szappanmentes tisztálkodószert használj, és fürdés után feltétlenül alkalmazz bőrpuhító krémet.Kapcsolódó cikk:Az 5 legmérgezőbb vegyszer, amit minden nap használsz »

Szappan

Még az illat- és adalékmentes szappan is megfoszthatja porontyodat a bőr természetes zsírtatalmától. Ha a kicsi bőre nagyon száraz, inkább szappanmentes tisztálkodószert használj, és fürdés után feltétlenül alkalmazz bőrpuhító krémet.

Kapcsolódó cikk:
Az 5 legmérgezőbb vegyszer, amit minden nap használsz »

Dia

Farmer gombjaHa a gyerkőc fémallergiában szenved, elképzelhető, hogy a farmer gombja is égő, viszkető vörös foltot hagy a hasán. Ez ellen védekezhetsz úgy, ha áttetsző körömlakkal befested a fém felületet, hogy az ne érintkezzen közvetlenül a bőrével.

Farmer gombja

Ha a gyerkőc fémallergiában szenved, elképzelhető, hogy a farmer gombja is égő, viszkető vörös foltot hagy a hasán. Ez ellen védekezhetsz úgy, ha áttetsző körömlakkal befested a fém felületet, hogy az ne érintkezzen közvetlenül a bőrével.

Dia

RuhaA durva ruhanemű, mint amilyen a gyapjú, gyakran irritálhatja a gyermek bőrét. Fontos azonban, hogy arra is figyelj, mivel mosod a ruhákat, ugyanis a mosószerre és az öblítőre is meglehetősen érzékeny lehet. Mosás után feltétlenül öblítsd ki alaposan a ruhákat!

Ruha

A durva ruhanemű, mint amilyen a gyapjú, gyakran irritálhatja a gyermek bőrét. Fontos azonban, hogy arra is figyelj, mivel mosod a ruhákat, ugyanis a mosószerre és az öblítőre is meglehetősen érzékeny lehet. Mosás után feltétlenül öblítsd ki alaposan a ruhákat!

Dia

GumiEgyes gumifajtákban lévő vegyszerek irritálhatják a gyerek bőrét. Kisebb korban még fontosabb, hogy a lehető legtermészetesebb anyagból készüljenek a rugalmas játékok. Amikor ugyanis a szájába veszi a játékot, annak mérgező vegyületei a nyálán keresztül a szervezetébe juthatnak.Kapcsolódó cikk:4 veszélyes, mérgező anyag a gyerekjátékokban »

Gumi

Egyes gumifajtákban lévő vegyszerek irritálhatják a gyerek bőrét. Kisebb korban még fontosabb, hogy a lehető legtermészetesebb anyagból készüljenek a rugalmas játékok. Amikor ugyanis a szájába veszi a játékot, annak mérgező vegyületei a nyálán keresztül a szervezetébe juthatnak.

Kapcsolódó cikk:
4 veszélyes, mérgező anyag a gyerekjátékokban »
Ezt is szeretjük
Szerző: Gémesi Melinda
Fotó: