4 fontos tény a H1N1 elleni védőoltásról
Veszélyt jelent?
Milyen kockázatokkal kell számolnod, és miért érné meg mégis beadatnod az injekciót? Cikkünkből megtudhatod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre általánosabb kérdés, hogy érdemes-e az új típusú influenza elleni védőoltást beadatni, vagy nélküle is gond nélkül átvészelhető lesz-e a közelgő járvány. A kismamák vannak azonban a legnehezebb helyzetben, hiszen ők nem egy, hanem két ember sorsáról döntenek.

A terhesség időszaka alatt egyébként is számos környezeti hatástól, vegyszertől és finomságtól óvnia kell magát egy nőnek, nem csoda hát, hogy az oltásban sem bízik mindenki. De vajon mi az igazság? A veszélyek vagy az előnyök vannak többségben? Bár a nagy lépést illetően neked kell határoznod orvosod segítségével, talán könnyebb lesz a döntés, ha ismered a pontos tényeket!

Valóban veszélyezteti a babát az oltás?

A terhesség első trimesztere a legkockázatosabb időszak. Ekkor kell a legjobban ügyelned arra, hogy mit eszel, és milyen anyagokkal találkozol, hiszen a pici legfontosabb fejlődési szakasza az első három hónap. A 12. hétig tehát az influenzaoltást sem ajánlatos beadatnod. A szakemberek egy részének véleménye szerint azonban a második trimesztertől az injekcióban található elölt vírusok nem károsíthatják a magzatot, és neked sem kell kellemetlenségekkel számolnod. Eszerint az álláspont szerint tehát nagyobb veszélyt jelenthet, ha nem adatod be az oltást, és a lehetséges óvintézkedésekhez sem tartod magad, hiszen várandós kismamaként a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozol.

Eddig egyedülálló módon ugyanis az oltás nem a gyerekekre és az idős, gyengébb immunrendszerű emberekre nézve a legveszélyesebb, hanem a terhes nőkre és a fiatal felnőttekre. Ami pedig a magzat egészségét illeti, Czeizel Endre genetikus is úgy véli, hogy a pici nem szenved károsodást az oltóanyagtól, ellenben a magas lázzal és gyakran szövődményekkel járó betegség súlyos fejlődési rendellenességekhez és koraszüléshez vezethet. Természetesen a várandósság alatt bármilyen lázzal járó fertőzés kockázatot jelenthet, azonban a H1N1 nem csak szervezeted védekező reakciója, de a lehetséges szövődmények miatt  is veszélyes.

Milyen előnyökkel járhat?

Az oltás egyik legnagyobb előnye, hogy a terhesség alatt nem csak te, de a baba is védettséget szerezhet vele. Amennyiben tehát az injekció mellett döntesz, elkerülheted a megfertőződést és a vírus esetleges szövődményeit, melyek a terhesség ideje alatt veszélybe sodorhatják magzatodat is. Emellett véreddel a babához is eljutnak az antitestek, melyek hatása egészen a kicsi féléves koráig kitart. Így ebben az időszakban is nagyobb védelemnek lesz kitéve oltás nélkül. A csecsemőknek ráadásul nem adható be az injekció, így esetükben az jelentheti a legnagyobb védelmet, ha a környezetükben élők kellőképpen felvértezik magukat a vírus ellen.

A betegség és az oltóanyag szövődményei

Az új típusú influenza vírusa esetében a leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás. Bár ez a szezonális influenzafertőzés esetén is előfordulhat, amennyiben nem kezelik időben vagy megfelelően a vírust, illetve légúti megbetegedésben szenvedsz. A H1N1 szövődménye annyiban különbözik, hogy súlyosabb lefolyású, és a vírusos eredetű tüdőgyulladás esetén akár gépi lélegeztetés is szükséges lehet. A szövődmények listáján az agyhártyagyulladás is szerepel, de a legtöbb ember légzési nehézségek miatt került a kórházba. különösen veszélyeztetettek azok, akik egyéb légúti megbetegedésben, például asztmában szenvednek, esetükben ugyanis a bakteriális eredetű tüdőgyulladás is könnyen kialakulhat szövődményként.

Sokan azért bizalmatlanok az oltóanyaggal szemben, mert meglepően rövid idő alatt fejlesztették ki, így a hatvan napon túl kialakuló  szövődményeket a tesztidőszakban kérdéses, hogy mennyire volt alkalmuk megfigyelni a szakembereknek.

Az ÁNTSZ szerint azonban az oltóanyaghoz azért lehetett ilyen hamar hozzájutni világszerte, mert a bonyolult engedélyezési folyamatok már elő voltak készítve, amikor régebben a H5N1, vagyis a madárinfluenza elleni tömeges oltóanyag gyártását kilátásba helyezték.

A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet nyilatkozata szerint a vírus elleni oltóanyag biztonságos, és csupán enyhe mellékhatásokkal jár: többnyire fejfájással és izomgörccsel. Az ÁNTSZ adatai szerint is a láz tartozik a legsúlyosabb mellékhatások közé, de az oltás kellemetlen velejáróit enyhe lefolyású, egy-két napon belül magától gyógyuló tüneteknek találták. Az arányszámokat tekintve egy a százhoz a kockázata annak, hogy az oltás után bárki belázasodjon, a betegség esetében azonban ugyanekkora valószínűséggel kerül kórházba valaki tüdőgyulladással.

Kismamáknak ajánlott - vagy nem?

Az arányszámok tükrében úgy fest, kismamaként is érdemes beadatni az oltást, hiszen szervezeteden keresztül a baba is védett lesz, egészen hat hónapos koráig. Mégis akad olyan gyermekorvos, aki sem a kicsiket, sem az anyákat nem hajlandó beoltani, mivel a vakcinát nem tesztelték várandós nőkön.

Míg az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium, valamint Czeizel Endre genetikus javasolja a kismamák és a gyerekek oltását, addig az Infektológiai Szakmai Kollégium ellentétes állásponton van. Akadnak olyanok is, akik szerint az itthoni, ingyenesen beadatható vakcinát érdemes csak kerülni kismamaként, hiszen ez teljes vírust tartalmazó vakcina, míg a külföldi oltóanyagok hasított vírusokból készültek, vagyis az elölt kórokozóknak csupán egyes részleteit tartalmazzák. A teljes vírust tartalmazó vakcinát a H1N1 megjelenése előtt három év alatti gyerekeknek és kismamáknak nem volt ajánlott beadni, hiszen az említett csoporton nem tesztelték ezt a típusú oltóanyagot.

Az oltás semmiképpen nem javasolt, ha tojásallergiád van, hiszen hordozóanyaga elsősorban a tojásfehérje. Szintén aggodalomra adhat okot a vakcina higanytartalma, amit az anyag tartósítására használnak. Bár ez nagyon kis mennyiségben van jelen az oltóanyagban, nem egyedi jelenség, hiszen egyéb védőoltások között is akad, amelyik nem higanymentes, azonban 2000 óta minden injekcióban jóval a káros érték alatt van a higanytartalom. Bár kismamaként érdemes fokozottan ügyelned arra, mennyi higany jut a szervezetedbe, ez elvileg nem több, mint amit a várandósság ideje alatt fogyasztható lazaccal vagy tonhallal beviszel.

Hogyan dönts?

Az oltásról a legjobb, ha orvosod segítségével döntesz, miután közösen mérlegeltétek az érveket és ellenérveket.

Ha azonban nem szeretnéd a babával a hasadban beadatni magadnak a védőoltást, megoldást jelenthet az is, ha a környezetedben élők oltatják be magukat, hiszen számukra egyértelműen kevesebb kockázattal jár az injekció. Ugyanez a teendő, ha kisbabád már megszületett, de várandósan és újdonsült kismamaként is ajánlott, hogy az influenzás időszakban a lehető legkevesebbet tartózkodj nagy tömegben.

Ezt is szeretjük