Immunerősítő teák: melyiket mikortól adhatod a gyereknek?
A hideg időben különösen fontos, hogy megtegyétek a megfelelő óvintézkedéseket megfázás ellen.

Dia

 	Hársfatea  	Magas cseranyagtartalma révén a hársfatea jó eszköze lehet az immunerősítésnek, de köhögéscsillapító és izzasztó hatása miatt a megfázás kikúrálásában is segíthet. Gyerekeknek öt-hat hónapos kor felett, lehetőleg ízesítetlen formában adható.  	Elkészítés: 10 gramm szárított hársfavirágot negyed liter vízbe téve készíts főzetet. Visszahűtve fogyasztható.

Hársfatea

Magas cseranyagtartalma révén a hársfatea jó eszköze lehet az immunerősítésnek, de köhögéscsillapító és izzasztó hatása miatt a megfázás kikúrálásában is segíthet. Gyerekeknek öt-hat hónapos kor felett, lehetőleg ízesítetlen formában adható.

Elkészítés: 10 gramm szárított hársfavirágot negyed liter vízbe téve készíts főzetet. Visszahűtve fogyasztható.

Dia

 	Bodzatea  	Hatásos fegyver a vírusokkal szemben, így pajzsot adhat az influenza kivédéséhez, és még vitamindús is, így az immunerősítésből kár lenne kihagyni. Ha már megvan a baj, a gyógyulásban segít, mivel izzasztó és köhögéscsillapító hatású. Édeskés íze miatt a gyerekek is szeretik, akár már öt-hat hónapos kortól adható.  	Elkészítés: 4 fej bodzavirágot önts le 5 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyd állni, míg kihűl. Ezután szűrve fogyasztható.

Bodzatea

Hatásos fegyver a vírusokkal szemben, így pajzsot adhat az influenza kivédéséhez, és még vitamindús is, így az immunerősítésből kár lenne kihagyni. Ha már megvan a baj, a gyógyulásban segít, mivel izzasztó és köhögéscsillapító hatású. Édeskés íze miatt a gyerekek is szeretik, akár már öt-hat hónapos kortól adható.

Elkészítés: 4 fej bodzavirágot önts le 5 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyd állni, míg kihűl. Ezután szűrve fogyasztható.

Dia

 	Csipkebogyótea  	Szép, piros színének köszönhetően a gyerekek is megkedvelhetik az amúgy kissé savanykás csipkebogyóteát, amelyet hideg vizes áztatással kell készíteni, hogy magas C-vitamin-tartalmát, amely immunerősítő mivoltának legfőbb oka, ne veszítse el. Öt-hat hónapos kortól adható.  	Elkészítés: a csipkebogyó termését áztasd hideg vízbe 4-5 órára, és már fogyasztható is a tea.

Csipkebogyótea

Szép, piros színének köszönhetően a gyerekek is megkedvelhetik az amúgy kissé savanykás csipkebogyóteát, amelyet hideg vizes áztatással kell készíteni, hogy magas C-vitamin-tartalmát, amely immunerősítő mivoltának legfőbb oka, ne veszítse el. Öt-hat hónapos kortól adható.

Elkészítés: a csipkebogyó termését áztasd hideg vízbe 4-5 órára, és már fogyasztható is a tea.

Dia

 	Rooibos tea  	A rooibos tea hat hónapos kortól adható, és jó eszköze az immunerősítésnek, mivel ásványi anyagokban gazdag - kalcium, vas, magnézium. Jó íze miatt ízesítésre nem szorul, és a kicsik is jó eséllyel megkedvelik.  	Elkészítés: 5 deciliter forrásban lévő vízbe tegyél 2 púpozott teáskanál rooibos teafüvet, majd 5-6 perc után szűrd le. Visszahűtve fogyasztható.

Rooibos tea

A rooibos tea hat hónapos kortól adható, és jó eszköze az immunerősítésnek, mivel ásványi anyagokban gazdag - kalcium, vas, magnézium. Jó íze miatt ízesítésre nem szorul, és a kicsik is jó eséllyel megkedvelik.

Elkészítés: 5 deciliter forrásban lévő vízbe tegyél 2 púpozott teáskanál rooibos teafüvet, majd 5-6 perc után szűrd le. Visszahűtve fogyasztható.

Dia

 	Ánizstea  	Illóolajai révén az ánizs is jó eszköze az immunerősítésnek, de a megfázás tüneteit is enyhíti, mert nyákoldó, köptető hatású. Édeskés, így a gyerekek ízesítetlenül is szívesen isszák. Bár hasfájós babáknak léteznek ánizs-édeskömény teakeverékek, az ánizstea adásával is érdemes lehet kivárni az öt-hat hónapos kort.  	Elkészítése: 2 teáskanálnyi összetört ánizsra önts 6 dl forrásban lévő vizet, hagyd állni pár percet, majd szűrd le. Hűlés után fogyasztható.

Ánizstea

Illóolajai révén az ánizs is jó eszköze az immunerősítésnek, de a megfázás tüneteit is enyhíti, mert nyákoldó, köptető hatású. Édeskés, így a gyerekek ízesítetlenül is szívesen isszák. Bár hasfájós babáknak léteznek ánizs-édeskömény teakeverékek, az ánizstea adásával is érdemes lehet kivárni az öt-hat hónapos kort.

Elkészítése: 2 teáskanálnyi összetört ánizsra önts 6 dl forrásban lévő vizet, hagyd állni pár percet, majd szűrd le. Hűlés után fogyasztható.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: