Így szedd ki a kullancsot szakszerűen
Egyetlen mozdulattal
Az élősdi helytelen eltávolításával növelheted az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór esélyét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kullancscsípés főleg jelentős fertőzések átvitele miatt fontos probléma - egyebek közt Lyme-kórt és agyvelőgyulladást okozhat, de egyéb bakteriális eredetű betegségeket is elkaphat így a gyerek.

Ám még a nagyvárosokban is viszonylag gyakori kullancs eltávolítását illetően több tévhit kering, melyek esetenként nagyobb kárt okozhatnak, mint amennyi hasznuk van. Tudd meg, mit kell tenned, ha felfedezed ezt az élősködőt a csemetéd bőrébe fúródva, illetve milyen tünetek árulkodnak arról, hogy a kicsi - minden elővigyázatosságod ellenére - mégiscsak megfertőződött.

Így előzd meg a bajt!

A kullancs bokros-bozótos területeken, ágakon, füveken, vagyis éppen a kisgyermek válla, feje magasságában tanyázik - azaz nem a fák tetejéről pottyan le, mint ahogy sokan gondolják.

Nézd át alaposan a gyereket!

A legfontosabb, hogy ha csemetéd megfordul ilyen helyen - még ha az csak a játszótér vagy a park is -, a kiruccanás végeztével nézd át a bőrét, különös tekintettel a hajtövekre, a fül mögötti részre és a hajlatokra. Ne tévesszen meg, ha a gyerek nem panaszkodik csípésre, viszketésre. A kullancs ugyanis, miközben befúrja magát, egy érzéstelenítő anyagot fecskendez a bőrbe - ezért a kicsi magát a csípést nem is érzékelheti.

Így húzd ki a kullancsot!

A csípés után az élősdi még órákon át türemkedik egyre beljebb és beljebb - a nagy munka közepette még vért sem szív, ilyenkor pedig még kicsi az esély a fertőzés átvitelére. Miután azonban befészkelte magát, megkezdi a vérszívást, így minél több idő telik el, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megfertőzi a gyereket. Fontos tehát, hogy mielőbb eltávolítsd - ám korántsem mindegy, hogy ezt miként teszed.

Csipesszel vagy egyszerűen kézzel a fejénél megfogva, az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva és óvatosan kifelé húzva vedd ki az élősdit. Nem baj, ha a feje beszakad a bőrbe, mert a fertőzést a potroha tartalmával közvetíti. A beszakadt fej nem okoz nagyobb gondot, mint egy tüske vagy szálka, csak fertőtleníteni kell.

Ne használj háziszereket!

A korábbi gyakorlattal ellentétben a szakemberek ma már nem javasolják a kullancs vazelinnel, körömlakkal vagy egyéb szerekkel való bekenését. Ebben az esetben ugyanis a parazita az oxigénhiány miatt öklendezni kezd, és fertőzött gyomortartalmát a vérbe üríti, amellyel súlyos betegségeket vihet át az emberre.

Tudd biztonságban a gyereket!
Képgalériánkra kattintva további információkat kaphatsz a gyerekbetegségek okairól és kezelési módjairól, és számos gyereknevelési praktikát is találhatsz ugyanitt.

Mérgező növények a szabadban

Nem csak a kullancsok jelenthetnek veszélyt a kicsire - a szabadban több olyan növényfajta is fellelhető, amelynek termése-virága mérgező. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

A két legsúlyosabb fertőzés

Sajnos nem zárható ki, hogy a gyerkőc - minden elővigyázatosságod ellenére - megbetegszik. A két legsúlyosabb fertőzés, amelyet a kullancscsípés terjeszt, az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Ismerd meg tüneteiket, és ha bármelyiket tapasztalod a gyereken, azonnal fordulj orvoshoz.

Agyvelőgyulladás

A fertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül fejfájás, láz, rossz közérzet, illetve végtagfájdalom jelentkezhet. Súlyos esetben - és hosszabb idő elteltével - szellemi leépülés és részleges bénulás tapasztalható, ez utóbbi éppúgy érintheti a végtagokat, a vállövet vagy az arcideget, mint a légzésért felelős izmokat. Előfordulhat az is, hogy a gyerek epilepsziára emlékeztető módon görcsöl.

Ne várd meg azonban, míg a betegség a fenti módok valamelyikén ad hírt magáról. Ha piros, jellegzetesen gyűrű alakban egyre nagyobbodó, terjedő kiütés észlelsz a gyerek testén, azonnal kérj orvosi segítséget.

Lyme-kór

Gyakori és egyre jobban ismert betegség. A csípés után néhány nappal öt centiméternél nagyobb, gyűrű alakban gyorsan terjedő, piros, nem viszkető folt jelenik meg, aminek a közepében látható a csípésnyom. Kezelés nélkül két-három hétig is megmarad, szemben az egyéb, rovarcsípés okozta kiütésekkel vagy a családkiütéssel. Az esetek egy kisebb részében nem jelentkezik kiütés.

Jelentkezhetnek viszont influenzaszerű tünetek magas lázzal, ízületi fájdalmakkal, torokfájással és kimerültséggel, viszont minden esetben köhögés nélkül. Néhány hónap múlva pedig további ízületi, valamint szív-, idegrendszeri és bőrpanaszok tapasztalhatók. Előbbiben főként a térdízületek érintettek: duzzadtak és fájdalmasak. A bőrtünetek emlékeztetnek a kezdeti piros gyűrűre, de több van belőlük, kisebbek, valamint rövidebb ideig láthatók.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A betegség bármely szakában jól reagál az antibiotikus kezelésre, de a legjobb eredmény az első, korai szakaszban végzett kezeléssel érhető el - gyanú esetén tehát nagyon fontos, hogy orvos lássa a gyereket.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve alapján íródott, amely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük