Így nevelj nyelvzsenit a gyerekedből!
Mikor kezdd el a nyelvtanítást?
Van, aki a korai kezdetre szavaz, mások azonban ellenzik az óvodai nyelvtanulást. Ismerd meg az igazat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg tanulmány és kutatás született arról, hogy hány éves kortól érdemes idegen nyelvre tanítani a gyerekeket. Ezzel kapcsolatban a mai napig megoszlik a szakemberek véleménye, ám a legtöbben mégis arra biztatják a szülőket, hogy minél hamarabb ismertessék meg csemetéjüket az anyanyelvük mellett más kultúra szavaival is. Most te is megtudhatod, hogy mikortól és milyen módszerekkel érdemes porontyodat bevezetni az idegen nyelvek világába.

Néhány évesen vagy később?

Érdekes, hogy míg a legtöbb diáknak és felnőttnek komoly agymunkát, valamint rengeteg tanulást jelent egy idegen nyelv elsajátítása, az egyébként még írni és olvasni sem tudó gyermekek mindezt másképp élik meg. Számukra mindez, bár nem könnyű, ugyanolyanrutin feladat, mint az anyanyelvük megismerése. Hiszen még ezt is csak tanulják, ezért az agyukban nincs egy szilárd szabályrendszer, amihez képest minden mást megpróbálnak értelmezni.

Sok nyelvész vallja tehát, hogy ebben az időszakban érdemes a kicsiket valamilyen idegen nyelvvel megismertetni, mivel az agyuk ekkor van a nyelvtanulás szempontjából a szenzitív periódusban, és így lehet a legszebb kiejtést elsajátítani. Mások azonban úgy vélik, hogy nem szabad az anyanyelv mellett mást is tanítani, amíg annak szabályait nem ismeri magabiztosan a gyerek. Az egyes elméletekhez különböző életkori szakaszok kötődnek: tudd meg, mely időpontokban érdemes kezdeni a nyelvtanulást, hogy csemetéd később folyékonyan beszéljen!

Idegen nyelv egészen pici korban

Ha elég hamar sikerül a gyerkőcöt beilleszteni az idegen nyelvi környezetbe, akkor nem csak könnyen megtanulja azt, de képes lesz akcentus nélkül beszélni.

A módszer hatásosságát mutatja, hogy a kétnemzetiségű családokban nevelkedett gyermekek öt-hat éves korukra ugyanolyan jól beszélik mindkét szülő nyelvét, hiszen ők ebbe a kettős nyelvhasználatba nevelkedtek bele. Ehhez akár már a születésétől kezdve érdemes két nyelven kommunikálni a kicsivel, azonban soha nem vegyesen, vagyis egy ember mindig csak egy nyelven beszélhet a gyerekkel.

Egyesek úgy vélik, hogy a gyerekek elég fogékonyak ahhoz, hogy ha különböző személyekhez tudják kötni az idegen nyelvi és az anyanyelvi szavakat, hamar képesek szétválasztani a két rendszert, és hasonló magabiztossággal elsajátítják. Ám, ha egy ember két nyelv szavait használja, akkor azok a kicsi fejében is összekeveredhetnek, és később is tanulási nehézségei lehetnek.

Mikor alkalmazható ez a módszer?
Ezt a módszert azonban otthon leginkább akkor érdemes kipróbálni, ha a két szülő különböző anyanyelvű, vagy van a közelben olyan, aki folyékonyan beszél más nyelvet, és rendszeresen foglalkozik a kicsivel. Hiszen ha ti is tanultátok az adott nyelvet, hibás kiejtést és adott esetben rossz nyelvtant is örökíthettek a csemetére, arról nem is beszélve, hogy így egyvalaki csak idegen nyelven szólhatna a gyerekhez, ám az anyai és apai érzelmeket mindenki a saját anyanyelvén fejti ki a legkönnyebben.

Korai nyelvtanulás - háromévesen

A korai nyelvtanulás hívei szerint sem feltétlenül kell a születés pillanatától két nyelven beszélni a gyerekhez. Ha erre nincs lehetőséged, hároméves korától érdemes idegen nyelvi foglalkozásokra járatnod, ám mindezt természetesen nem a nyelviskolai keretek között kell elképzelned, hiszen a kicsiknél a nyelvtanulás csak játék formájában jöhet szóba.

Egyesek szerint ekkor még csak pár mondókát, dalt és játékot érdemes megtanítani nekik, hiszen nem képesek tudatosan megérteni az idegen szabályokat.

Mindez azonban remek alapot biztosíthat arra, hogy később se veszítse el a nyelvek iránti érzékenységét, és könnyebben tanulja meg a szavak mellé a szabályokat  is. Amennyiben tehát az oviangol nem szól másról, mint egy-két idegen nyelvű játék elsajátításáról, erre is nyugodtan járathatod csemetédet.

Később is elég kezdeni

Ha a kicsit három-négy éves koráig nem szeretnéd idegen nyelvi környezetbe helyezni, akkor a szakemberek véleménye szerint érdemes megvárni a 10-12 éves kort, és akkor járatnod nyelvórákra. Ha ugyanis csak az ovi utolsó egy-két évében jár a foglalkozásokra, az ekkor szerzett ismeretek valószínűleg elvesznek a következő néhány évben. Az iskolába kerülve ugyanis egy ideig még valószínű, hogy nem lesz része nyelvórákban, és magánfoglalkozásokra sem érdemes járatnod, hiszen ekkor a magyar az elsődleges, amit meg kell tanulnia, írva és szóban.

Az olvasás és az írott betűk elsajátítása pedig komoly feladat, melyet nem érdemes egy másik nyelv alapjaival keverni, hiszen ez kavarodást okozhat.
Éppen azért a gyermekkori nyelvtanulást ebben az időszakban már érdemesebb a kicsi felső tagozatos korára halasztani, amikor is a saját anyanyelvét már elsajátította, de még továbbra is nagyon fogékony, és könnyen tanul meg számára teljesen ismeretlen dolgokat, így akár egy idegen nyelvet is.

Ezt is szeretjük