Így lesz jó tanuló gyerek a babából

Egyetlen egyszerű módszerrel

Már pár hónaposan szereti a könyvet, és nem csak azért, mert azt meg lehet rágni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az úgymond olvasgatás - lehetőleg a szülő közreműködésével - elősegíti a baba nyelvi fejlődését, miközben támogatja a síkbeli és a térbeli dimenziók különbözőségének felismerését is.

Mindemellett a kicsi hozzászokik a könyvek működési elvéhez. A fentiek pedig külön-külön és együttvéve megkönnyítik majd a dolgát az iskolában.

Milyen könyvet válassz?

A hat hónapos kor ideális arra, hogy elkezdjétek a közös olvasgatásokat - de nyugodtan próbálkozhattok korábban. Egy ekkora gyerkőc már örömmel bújja a képeskönyveket is. Ráadásul a babáknak szánt kiadványok általában elég kemények ahhoz, hogy kiállják akár a harapáspróbát.

Keress egyszavas, feliratok képeskönyveket vagy egészen rövid történeteket, ahol a képeket csupán egy-egy mondat kíséri. Válassz nagyméretű könyvet, élénk színekkel, jól kivehető, nagyobb formátumú rajzokkal, mivel a csecsemő látása ebben az életkorban még nem elég fejlett ahhoz, hogy meglássa az apró részleteket vagy tompa, halvány színeket.

Így olvassatok közösen!

Nézegessétek együtt a könyv képeit - egy ilyen apróság unalmasnak és nehezen érthetőnek találhatja, ha csak felolvasod a történeteket. Vedd fel a baba ritmusát, és ha szeretne elidőzni egyik vagy másik képnél, engedd meg neki. Máskor lehet, hogy abban leli majd örömét, hogy ide-oda lapozhatja a könyvet, anélkül, hogy egy-egy képnél hosszabban elidőzne - ez is teljesen normális. Az is lehet, hogy ugyanazt a könyvet szeretné újra meg újra nézegetni, és bár ez számodra unalmasnak tűnhet, őt az ismerős képekkel való találkozás megnyugtatja és biztonsággal tölti el.

Valójában a legfőbb cél ebben az életkorban az, hogy gyermeked megszeresse a könyveket. Ne légy nagyon didaktikus, lesz még ideje bőségesen a tanulásra, és később sokkal gyorsabban fogja elsajátítani a különféle ismereteket, ha jól érzi magát a könyvek között. Ne próbálkozz a betűk tanítgatásával, és ne próbálj olyasmit megértetni vele, ami túl bonyolult számára. Legyenek körülötte a dolgok világosak és érthetőek. A kevesebb ez esetben is több: elégedj meg egyszerre néhány percnyi közös könyvlapozhatással, és igyekezz azt minél mulatságosabbá tenni.

Miért hasznos?

A babával való olvasgatás játéknak tűnik, ám valójában nagy jelentőséggel bír a kicsi mentális fejlődésében.

Meggyorsítja a nyelvi fejlődést

Porontyod számos szónak a jelentését jóval előbb megtanulja, mint a szó kiejtését, és a gyerekkönyvek nézegetése, a képekhez fűzött megjegyzések, rövid történetek segíteni fogják szókincsének gyarapodását.

Segíti a sík- és térbeli dimenziók különbözőségének felismerését

Eleinte, amikor a könyv egyik lapján a baba egy ismerős tárgy, például egy alma képét fedezi fel, szívesen tér vissza hozzá újra meg újra, hogy ellenőrizze, ott van-e még az oldalon. Nagy fejlődési ugrás a részéről, amikor megérti, hogy a kép csupán kétdimenziós mása a valódi tárgynak, és a tárggyal ellentétben ezt nem veheti a kezébe.

A baba hozzászokik a könyvek működési elvéhez

Idővel a baba megszokja, hogy a könyvet egyenesen tartjuk, és jobbról balra lapozzuk, olvasni viszont balról jobbra szoktuk. Azt is megtanulja, hogy a történeteknek van eleje és vége. Lassan az is tudatosul benne, hogy a könyv borítója előrevetíti a könyv tartalmát. Egy felnőtt számára ez magától értetődik, de egy csecsemőnek, aki még csak most ismerkedik a könyvekkel, ez a tanulás szerves része.

Cikkünk Simone Cave-Caroline Fertleman Az okos baba című könyvének segítségével készült.

"Erre a könyvre azért figyeltem fel, mert megmutatja, hogy felesleges a boltba rohanni drága játékokért, hiszen egyszerű, otthon fellelhető eszközökkel is leköthetjük csöppségünk figyelmét. A játék által pedig nemcsak szórakozik, hanem tanul és fejlődik is.  Harmonikusabb lesz a mozgása, érettebbé válnak az érzékszervei, igénye lesz a beszédre. Általában véve a figyelme kinyílik a világra.

Drága szülők, ragaszkodjatok hát ti is a közösen eltöltött, hasznos programokhoz, mert a mi legdrágább kincseinknek a legnagyobb örömet az jelenti, ha veletek együtt fedezhetik fel a világot."

Gombos Edina

Kiadja a Gombos Könyvek.
A könyv ára 3490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük