6 filléres játékszer, amit imádni fog a gyerek

És még okosodik is tőle

A gyerekek játék közben fejlődnek a legjobban, ezért fontos megválogatni, hogy mit adsz a kicsi kezébe.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csecsemő - illetve a kisgyerek - számára az első és legfontosabb fejlesztő tevékenység a játék - ám korántsem mindegy, pontosan mivel foglalja el magát.

Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyek inkább csak trendik, ám nem igazán szolgálják a kicsi értelmi fejlődését, mások viszont nagyon is stimulálóan hatnak rá. Ráadásul gyakran ez utóbbiak olcsóbbak.

Életkori játékok

Már a fiatal csecsemő érdeklődését is megragadják a mozgó, színes vagy zenélő tárgyak, a kiságya fölé függesztett figurák - ebben az életkorban azonban még csak nézegeti, figyeli őket. Később megtanulja, hogy a körülötte lévő tárgyakra ő maga is befolyással lehet, és elkezdi őket kézzel vizsgálni, maga mellől lesöpörni, ütögetni. Egy három hónapos csecsemő számára ezért már célszerű olyan tárgyakat is biztosítani, ágya fölé felfüggeszteni, amelyeket fekvő helyzetben is meg tud érinteni.

Öt hónapos korában a csecsemő szinte mindent a szájába vesz, ami a keze ügyébe akad, ezért a játékait úgy kell megválasztani, hogy azok kézbe foghatók, de lenyelhetetlenek legyenek, és a szájba kerülve ne okozzanak sérülést.

Jó, ha hasznosítod az előtted már a próbatételen átesett szülők tapasztalatait: a csecsemők, kisgyermekek figyelme igen csapongó és rövid távú, ezért nem érdemes számukra drága játékokat venni, amelyekre úgyis percek alatt ráunnak. Remekül eljátszadozik a kicsi a különböző, a háztartásban egyébként is jelen lévő tárgyakkal - például egy kiürült, tisztára mosott samponos flakonnal vagy egy kulcscsomóval.

Ezeket vásárold

Ha mégis játékok vásárlására szánod el magadat, válassz olyanokat, amelyek élénk színűek, hangot adnak, vagyis könnyen megragadják a csecsemő figyelmét. Azok, amelyeken gombokat lehet nyomogatni, karokat húzgálni, és ekkor valami történik, egyrészt interaktív viselkedésre serkentik az apróságot, másrészt elősegítik az ok-okozati összefüggések felismerését.

Ne feledd!

  • Egyetlen drága játékszer sem helyettesíti a veled való játékot, az te reakcióidat és jelenlétedet!
  • Soha ne hagyd a gyermeket felügyelet nélkül; akkor sem, ha épp békésen foglalatoskodik valami ártatlannak látszó tárggyal!
  • Ne adj a kezébe éles szélű, vagy levehető, mozgó alkatrésszel bíró tárgyakat!

Játszósarok

A gyerek játék közben fejlődnek a legjobban, ezért fontos, hogy biztosíts számára egy nyugodt helyet, ahol játszhat.

Fejlesztő játékszerek

Játék az, amit játéknak nevezünk

Egy darab papírral is kitűnően lehet játszani, ha bújócskázásra használjátok, vagy fújkáljátok azt - így a csecsemő megtanulja, mennyire könnyű, változékony formájú és alakítható anyag a papír.

Függeszthető alakzatok

Ma már a legtöbb babakocsit és babahordozót úgy tervezik, hogy a bennük fekvő csecsemő látóterébe különböző alakzatokat lehessen felfüggeszteni. A kis utas eleinte csak nézegeti őket, később megpróbál értük nyúlni - így a játékok egyszerre stimulálják őt vizuálisan és fizikailag.

Guruló figurák

A húzható vagy tologatható, gurulás közben csattogó-klaffogó figurák időtlen kedvencek - használatuk a kéz és az ujjak igen finom koordinációját feltételezi, illetve elősegít annak kialakulását, melynek révén megelőzhetők a tanulási zavarok.

Játékkosár

A csapongó figyelmű, adott tárggyal csak rövid ideig foglalatoskodó csecsemő és kisgyermek számára érdemes inkább egy kosárra való egyszerű, olcsó játékot összegyűjteni, mint megvenni néhány drága, bonyolult darabot, amelyekre úgyis hamar ráun. Meg fogsz lepődni, ebben a korban még a játékok ki- és berakosgatását is élvezik a gyerekek - miközben a koruknak megfelelő szinten mintegy észrevétlenül tanulnak meg összpontosítani.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyomogatható gombok

A kézügyesség fejlődésével párhuzamosan az idősebb csecsemő egyre inkább örömét leli a játékokon található gombok nyomogatásában, a felnőttek mozdulatainak utánzásában.

Multifunkciós játékok

Egyes játékok többféleképen is felhasználhatók, például a műanyag hengerek, egymásra építhetők, ugyanakkor különböző sorrendben zsinórra is fűzhetők. Egyszerre fejlesztik a kombinációs készséget és a kreativitást.

Cikkünk megírásában Dr. Frances Williams Babaápolás lépésről lépésre című könyve segített, mely a Hajja és Fiai Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük