Így lesz jó tanuló gyerek a babából

Egyetlen egyszerű módszerrel

Már pár hónaposan szereti a könyvet, és nem csak azért, mert azt meg lehet rágni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az úgymond olvasgatás - lehetőleg a szülő közreműködésével - elősegíti a baba nyelvi fejlődését, miközben támogatja a síkbeli és a térbeli dimenziók különbözőségének felismerését is.

Mindemellett a kicsi hozzászokik a könyvek működési elvéhez. A fentiek pedig külön-külön és együttvéve megkönnyítik majd a dolgát az iskolában.

Milyen könyvet válassz?

A hat hónapos kor ideális arra, hogy elkezdjétek a közös olvasgatásokat - de nyugodtan próbálkozhattok korábban. Egy ekkora gyerkőc már örömmel bújja a képeskönyveket is. Ráadásul a babáknak szánt kiadványok általában elég kemények ahhoz, hogy kiállják akár a harapáspróbát.

Keress egyszavas, feliratok képeskönyveket vagy egészen rövid történeteket, ahol a képeket csupán egy-egy mondat kíséri. Válassz nagyméretű könyvet, élénk színekkel, jól kivehető, nagyobb formátumú rajzokkal, mivel a csecsemő látása ebben az életkorban még nem elég fejlett ahhoz, hogy meglássa az apró részleteket vagy tompa, halvány színeket.

Így olvassatok közösen!

Nézegessétek együtt a könyv képeit - egy ilyen apróság unalmasnak és nehezen érthetőnek találhatja, ha csak felolvasod a történeteket. Vedd fel a baba ritmusát, és ha szeretne elidőzni egyik vagy másik képnél, engedd meg neki. Máskor lehet, hogy abban leli majd örömét, hogy ide-oda lapozhatja a könyvet, anélkül, hogy egy-egy képnél hosszabban elidőzne - ez is teljesen normális. Az is lehet, hogy ugyanazt a könyvet szeretné újra meg újra nézegetni, és bár ez számodra unalmasnak tűnhet, őt az ismerős képekkel való találkozás megnyugtatja és biztonsággal tölti el.

Valójában a legfőbb cél ebben az életkorban az, hogy gyermeked megszeresse a könyveket. Ne légy nagyon didaktikus, lesz még ideje bőségesen a tanulásra, és később sokkal gyorsabban fogja elsajátítani a különféle ismereteket, ha jól érzi magát a könyvek között. Ne próbálkozz a betűk tanítgatásával, és ne próbálj olyasmit megértetni vele, ami túl bonyolult számára. Legyenek körülötte a dolgok világosak és érthetőek. A kevesebb ez esetben is több: elégedj meg egyszerre néhány percnyi közös könyvlapozhatással, és igyekezz azt minél mulatságosabbá tenni.

Miért hasznos?

A babával való olvasgatás játéknak tűnik, ám valójában nagy jelentőséggel bír a kicsi mentális fejlődésében.

Meggyorsítja a nyelvi fejlődést

Porontyod számos szónak a jelentését jóval előbb megtanulja, mint a szó kiejtését, és a gyerekkönyvek nézegetése, a képekhez fűzött megjegyzések, rövid történetek segíteni fogják szókincsének gyarapodását.

Segíti a sík- és térbeli dimenziók különbözőségének felismerését

Eleinte, amikor a könyv egyik lapján a baba egy ismerős tárgy, például egy alma képét fedezi fel, szívesen tér vissza hozzá újra meg újra, hogy ellenőrizze, ott van-e még az oldalon. Nagy fejlődési ugrás a részéről, amikor megérti, hogy a kép csupán kétdimenziós mása a valódi tárgynak, és a tárggyal ellentétben ezt nem veheti a kezébe.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A baba hozzászokik a könyvek működési elvéhez

Idővel a baba megszokja, hogy a könyvet egyenesen tartjuk, és jobbról balra lapozzuk, olvasni viszont balról jobbra szoktuk. Azt is megtanulja, hogy a történeteknek van eleje és vége. Lassan az is tudatosul benne, hogy a könyv borítója előrevetíti a könyv tartalmát. Egy felnőtt számára ez magától értetődik, de egy csecsemőnek, aki még csak most ismerkedik a könyvekkel, ez a tanulás szerves része.

Cikkünk Simone Cave-Caroline Fertleman Az okos baba című könyvének segítségével készült.

"Erre a könyvre azért figyeltem fel, mert megmutatja, hogy felesleges a boltba rohanni drága játékokért, hiszen egyszerű, otthon fellelhető eszközökkel is leköthetjük csöppségünk figyelmét. A játék által pedig nemcsak szórakozik, hanem tanul és fejlődik is.  Harmonikusabb lesz a mozgása, érettebbé válnak az érzékszervei, igénye lesz a beszédre. Általában véve a figyelme kinyílik a világra.

Drága szülők, ragaszkodjatok hát ti is a közösen eltöltött, hasznos programokhoz, mert a mi legdrágább kincseinknek a legnagyobb örömet az jelenti, ha veletek együtt fedezhetik fel a világot."

Gombos Edina

Kiadja a Gombos Könyvek.
A könyv ára 3490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük