Duzzanatok, hányás, eszméletvesztés: a darázscsípés-allergia egyértelmű tünetei

Megelőzés, kezelés

Tudj meg mindent a darázscsípésről.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakemberek tapasztalatai szerint az illatos, finom bőrű babákat előszeretettel látogatják a rovarok, így a darazsak is, és sajnos sokszor meg is csípik őket.

Természetesen a nagyobbacskákat is részük lehet efféle kevéssé kívánatos élményben - allergia esetén pedig az apró kellemetlenségből nagy baj, sőt, tragédia is lehet. Legjobb, ha már a csípés lehetőségét is kiküszöbölöd néhány egyszerű praktikával.

Apró, de biztonságot adó változtatások

A dr. Herjavecz Irén főorvos asszony által javasolt életmódbeli változtatással csökkenthető a csípés valószínűsége.

Biztonságos öltözék

Hordjon a gyerek zárt ruházatot, zárt cipőt. Élénk színű holmik - mint a sárga, piros - viselése nem javasolt. Kertben, strandon, általában a szabadban soha ne járjon mezítláb.

Minél kevesebb illatanyag

Kerüljétek az illatos kozmetikumok használatát - ezek többsége persze az apróságoknál még amúgy sem jöhet szóba, de érdemes figyelmet fordítanod arra is, hogy minél természetesebb és minél kevesebb illatanyagot tartalmazó naptejet válassz.

Evés-ivás

Ne étkezzen a gyerek szabadban, és soha ne igyon olyan üvegből, palackból, ami már korábban nyitva volt. Mindig ellenőrizd a pohárba kitöltött innivalót is. Gyümölcs, fagylalt, édes sütemény fogyasztása után alaposan mosd meg a gyerkőc kezét és arcát.

A házban és a házon kívül

A ház körüli, padláson talált darázsfészek eltávolításánál semmiképpen ne legyen jelen a gyerek, nagyobb fészkek esetében hívj szakembert.

10 nyári betegség kicsiknél, ami veszélyes lehet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mielőtt beültök az autóba, ellenőrizd az ülést, illetve azt, hogy nincs-e a kocsitérben darázs. Ne autózzatok lehúzott ablakkal. Erdei kirándulásnál figyelni kell a földben, korhadt fakéregben, farakásokban megbújó esetleges darázsfészkekre. Ezeket soha ne bolygassátok meg.

Ha támad a rovar

Ha a gyerek úgy érzi, a hajába szállt valami, ne akard azt a kezeddel eltávolítani. Őrizd meg hidegvéred - ez a kicsire is nyugtatólag hat -, és hajkefével próbálkozz. Általában ne próbáld kézzel elhajtani a darazsat, a hadonászás ugyanis csak támadásra ingerli.

Ha mégis megtörtént a baj

A nem allergiás kicsiknél a darázscsípés enyhén zajlik le - ám ha gyermekednek még nem volt része efféle élményben, nem tudhatod, hogy érzékeny-e a rovar mérgére, illetve a legutóbbi csípés óta nem vált-e allergiássá. Ez utóbbi esetben nem szabad orvos nélkül kezelni a csípés helyétől távol eső testrészeken észlelt tüneteket, az anafilaxia jeleit - nyelési zavar, szédülés, eszméletlenség, nyelv duzzanat szájbeli vagy szemben elhelyezkedő duzzanat, sípoló légzés, nehézlégzés.

Természetes csodaszerek, melyek nagyon veszélyesek lehetnek a gyerekre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezek a tünetek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek, mentőt kell hívni, ha nincs a közelben orvos, aki, ha szükséges, életmentő adrenalininjekciót ad. Ilyenkor legtöbbször kórházba kell vinni a beteget. A teendőkről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.

Ha gyermeked bizonyítottan allergiás a darázscsípésre, mindig legyen nálatok az allergológus orvos által összeállított készenléti gyógyszercsomag, amelyben a legfontosabb gyógyszer az adrenalin.

Ezt az önbelövő injekciója tartalmazza. Amennyiben a gyerek már nagyobb, és egyedül is járhat-kelhet, a gyógyszercsomagon kívül legyen a holmijában - lehetőleg a tárcájában, illetve az iratai közt - egy igazolás arról, hogy allergiás a darázscsípésre.

Forrás: Prestige Management

Ezt is szeretjük