4 dolog, amit azonnal meg kell tenned darázscsípésnél

Halálos is lehet

A tragédia megelőzésére érdemes megszívlelned a szakember tanácsait.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itt a tavasz - és vele a különböző röppentyűk, így a méhek és a darazsak is. A nem allergiás gyereknél a méh-, darázscsípés enyhén zajlik le - de ha a te csemetédet még nem csípte meg ilyen rovar, nem tudhatod, hogy érzékeny-e a mérgére, illetve, ha volt is már része ilyen kevéssé kellemes élményben, nem lett-e azóta allergiás.

Bizonyos óvintézkedéseket pedig mindenképpen meg kell tenned, bármi is legyen a helyzet. A tavalyihoz hasonló tragikus balesetek megelőzésére érdemes megszívlelned dr. Herjavecz Irén főorvos asszony tanácsait.

Amit mindenképpen meg kell tenned

Ha fullánk kerül csípés után a bőrbe, amilyen gyorsan csak lehet, vedd ki azt. Éles késsel, a belépésével ellentétes irányból távolítsd el.

Tegyél jeget egy műanyag zacskóba, ami például az uzsonnászacskó is lehet, egy kis kendővel burkold be, és tedd a csípés helyére.

Ellenőrizd úgy negyedóra múlva, hogy a duzzanat nem nőtt-e túl nagyra.

Szárítsd meg a csípés környékét, majd alkalmazz az érintett területre helyi antihisztamint, hogy csökkentsd a viszketést, fájdalmat. Ha nem elég a helyi kezelés, kérhetsz az orvostól viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet. Ha később szokatlan színű és kinézetű sebes hólyagos eltéréseket észlelsz, mutasd meg a gyereket szakembernek.

Ha allergiás reakciót észlelsz

A hártyásszárnyú rovarok körébe tartozó méhek és darazsak csípésétől életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, más nevén anafilaxia a gyermekek 0,4-0,8%-ánál, a felnőttek 3%-ánál fordul elő. A tünetek a csípést követő 2-30. percben jelentkezhetnek, és különböző súlyosságúak lehetnek. Tartsd tehát alaposan szemmel a gyereket a csípés után, különös figyelmet fordítva az alábbiakra.

A csípés normális esetben helyi, 10 cm-nél nem nagyobb átmérőjű, enyhén fájdalmas bőrpírral és ödémával kísért, néhány nap alatt oldódó reakciót okoz. Az ennél nagyobb, a csípés helyéről kiinduló, fokozatosan növekvő duzzanat feltehetően IgE - allergiás reakciók kialakulásában jelentős szerepet játszó ellenanyag - által közvetített késői, helyi allergiás reakció.

Enyhébb esetben csak bőrtünetek jelentkeznek, főként a tenyeret, talpat érintő bőrviszketés, testszerte megjelenő, változó mértékű csalánkiütés.

Súlyosabb esetekben ehhez különböző fontos szerveken duzzanatok, hasi görcsök, hasmenés, hányás, mellkasi szorítás, rekedtség, sípoló légzés, légszomj, kábultság, szédülés, halálfélelem társul.

A legsúlyosabb esetekben vérnyomásesés, eszméletvesztés, légzés- és keringésleállás következik be. Az anafilaxia okozta halál leggyakoribb oka a gégeödéma.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt tedd!

Szigorúan tilos orvos nélkül kezelni a csípés helyétől távol eső testrészeken észlelt tüneteket, az anafilaxia tüneteit, úgymint nyelési zavar, szédülés, eszméletlenség, nyelvduzzanat, szájbeli vagy szemben elhelyezkedő duzzanat, sípoló légzés, nehézlégzés. A fentiek mindegyike azonnali sürgősségi ellátást igényel, és mentőt kell hívni, amennyiben nincs a közelben orvos, aki, ha szükséges életmentő adrenalininjekciót adhat. Ilyenkor legtöbbször kórházba kell vinni a beteget.

Forrás: Prestige Management

Ezt is szeretjük