Hogy ne kényeztesd el a gyereket? Így szeretheted csakugyan jól a kicsit
A szeretet határtalan, ha az ember gyerekéről van szó, de az elkényeztetés hosszú távon nem vezet semmi jóra.

GettyImages-475710000
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, hogy minden szülő a legjobbat szeretné megadni gyermekének, ám nem mindegy, milyen formában teszi. 

Akár az ünnepekről van szó, akár a kicsi születésnapjáról, a szülők és nagyszülők képesek túlzásokba esni. Mikulásra babakonyha, karácsonyra kétszemélyes elektromos kisautó egyedi rendszámtáblával? Az okostelefonokkal egy pillanat alatt meg lehet örökíteni a gyermek határtalan boldogságát a fa alatt, és hopp, a fotó már fent is van a Facebookon vagy más közösségi oldalon, közölve a világgal, milyen jó szülő is az ember, hogy ennyi mindent megteremtett a gyerekének. 

Miért rossz, ha a szülő túlságosan elkényezteti a gyerekét?

Sokak szerint az elkényeztetés azt jelenti, hogy a gyerek szava a döntő, ő irányítja a család életét, a szülő pedig minden cselekedetét őneki rendeli alá. Pedig az elkényeztetés valójában a gyermek igényeinek olyan túlzott kielégítése, ami nem csak arról szól, hogy ajándékokkal halmozom el heti szinten, és mindent megveszek neki, amire csak az üzletben rámutat. Nem csak arról szól, hogy a gyerek kizárólag mesenézés közben hajlandó enni, vagy ha nincs kedve sétálni a friss levegőn, akkor a szülő belenyugszik, és inkább otthon marad vele. Az elkényeztetés azt is jelenti, hogy a szülő olyan feladatokat lát el, amit a gyerek a korának megfelelően el tudna már végezni. Például még mindig az anya vagy az apa öltözteti őt, holott egyedül is képes lenne rá, vagy ha ők oldják meg helyette a házi feladatot, és tartanak rendet a szobájában. 

GettyImages-183273274

Az ilyen, túlságosan elkényeztetett gyerekből a Psychology Today cikke szerint később önző, egocentrikus, osztozkodni nem tudó, csökkent önbecsülésű, harcolni nem akaró felnőtt lesz. A szülő pedig később (talán) rájön, miért nem akar a csemetéje még harmincévesen sem kirepülni a családi fészekből, és miért élvezi otthon inkább a mamahotel nyújtotta szolgáltatásokat ahelyett, hogy kezdene magával valamit az életben.  

Ha a szülők sosem mondanak nemet a gyereknek, akik nem állítják fel már korán a határokat és a szabályokat, az valójában a saját lustaságukat és a gyereküktől való félelmüket mutatja a szakértők szerint: mindent ráhagynak a porontyra, csak békesség legyen, ne hiszti, mivel semmi kedvük és idejük vele vitatkozni. A gyerekből pedig egy kis zsarnok lesz, aki még felnőtt korában is az ő nyakukon lóg majd. Pedig az észszerű, szeretettel hozott szabályok és a kiszámítható keretek felállítása a kisgyerekek számára megteremtik a biztonságot. Ha nem szab a szülő gátat egy bántó viselkedésnek, a gyerek legközelebb még inkább rátesz egy lapáttal, ez pedig még nagyobb problémát generálhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan ne kényeztesd túl a gyereket?

Az egészséges szeretet a gyerek irányába nem a megvásárolt tárgyak sokaságára, hanem inkább az érzelmi biztonságra épül. Arra, hogy számíthat a szülőre, ha problémája van, ha az foglalkozik vele, vagy segít neki, ha elakadt. Tény, hogy az ilyen fajta állandó figyelem fárasztó lehet, de előbb-utóbb megtérül, hiszen ki ne szeretné, hogy a gyerekéből kiegyensúlyozott, talpraesett felnőtt váljon?

Fontos a következetesség

Bár mindenkinek vannak olykor gyenge pillanatai, mégis kifizetődik, ha következetes marad a szülő. Attól, mert elmagyarázza a gyereknek, miért nem olvas neki este 10-kor még egy mesét, vagy miért nem nézhet tévét közvetlenül lefekvés előtt, még nem okoz traumát a kis lelkében. Mi több, a csalódás elfogadásának megtanulása fontos, hogy felnőtt korában is a helyén tudja majd kezelni az ilyen eseteket. Ha csak egyszer beadja a derekát a szülő, a kicsi megtanulja, hogy a könyörgéssel és a hisztivel eléri a célját, így egy ördögi kör alakul ki.

GettyImages-890705710

Tanítsd meg küzdeni és várni!

Nem arról van szó, hogy hatévesen elvárják tőle, hogy az iskola minden versenyén részt vegyen, és lehetőleg helyezést érjen el, hanem az olyan apróságokról, mint például amikor otthon van a család, és a gyerek tévézni szeretne, nem kell bekapcsolni neki automatikusan a mesét. Előtte jobb kitalálni számára egy feladatot, elvégzéséért pedig meglesz a jutalma. Rakja el a játékait, vagy ha épp lejárt a mosógép, megteheti, hogy kipakolja a ruhákat belőle. 

Hallgasd meg!

Ha a gyerek úgy érzi, meghallgatják, bármilyen apróságnak is tűnik a szülő számára az a dolog, amit mondani akar, ne rázza le őt azzal, hogy most nincs idő erre. Érdemes türelmesen végighallgatni és néha visszakérdezni: ebből érezni fogja, hogy figyelnek rá, és bátran, bármikor fordulhat a szülőhöz.

4 mondat, amit ne mondj a kamasznak

Ha a szülő nem figyel rá, milyen szavak hagyják el a száját, azzal akár életre szóló lelki sérülést, önértékelési gondokat, megfelelési kényszert okozhat a gyerekben, ezért gondosan, megfelelő kommunikációval kell kezelni a kényesebb helyzeteket.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük