Hipnoszüléssel szül Katalin hercegné – Mi történik ilyenkor a szülőszobán?
Katalin hercegné harmadik gyermekét is a St. Mary kórházban szüli, hipnoszülés-módszerrel.

katalin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ nagy várakozással figyel, hiszen Katalin hercegné bármelyik pillanatban szülhet. Harmadik gyermekét, ahogy kisfiát és kislányát is, ugyancsak a St. Mary kórházban hozza majd világra, úgynevezett hipnoszülés-módszerrel.

A hipnoszülés önhipnózison, relaxáción alapuló, a szülés élményét és lefolyását segíteni hivatott módszer. Szerettük volna tudni, pontosan mi történik egy hipnoszülés során a szülőszobán és miben különbözik a folyamat egy hagyományos szüléstől, ezért a hipnoszülés-szakértőhöz, Fekete Marához fordultunk kérdéseinkkel.

Harmadik babájuk hipnoszülés-módszerrel születik.
Harmadik babájuk hipnoszülés-módszerrel születik.

- Mi a hipnoszülés lényege?

- Ez egy kicsit olyan, mintha az ember visszanyúlna a "primitív" gyökerekhez. Gyakorlatilag próbáljuk az elme zavaró gondolatait lecsitítani, és hagyjuk, hogy az anyuka teste tegye a "dolgát", amit egyébként már ősidők óta fantasztikusan meg is tesz.

- Milyen módszert takar a hipnoszülés kifejezés?

 Szinte mindenki fejében az az elfogadott és a "normális", hogy a szülés az a legfájdalmasabb dolog a világon, és ezen - ha tetszik, ha nem - túl kell esni. Kiskorunktól kezdve halljuk ezt nagyszülőktől, szülőktől, barátoktól, és sokszor elég csak a tévét bekapcsolni, ahol a filmben szereplő szülni készülő nő egészen biztosan a hátán fekszik és üvölt. Ennyi prekoncepciót nehéz elfelejteni.

A hipnoszülés módszereit alkalmazva, a szülők gyakorlatilag átprogramozzák a fejükben a szülésről alkotott negatív lenyomatokat, és azokat pozitívakkal helyettesítik.

Egyszerű, önhipnózis-jellegű gyakorlatokkal, és speciálisan a szülésélményt pozitívan megerősítő relaxációkkal egy olyan magabiztosságot sajátítanak el, ami rendkívül pozitívan hat a terhesség alatt is, és vajúdás, illetve szülés alatt is. Így már nem félnek attól, hogy a szülés milyen lesz, hanem várják.

- Vannak a hipnoszülésnek lépései? Van egy felépítendő folyamata?

- A vajúdásnak több stádiuma van, és mindegyik stádiumhoz külön gyakorlatok vannak. Ez mind azt szolgálja, hogy az édesanya meg tudja teremteni azt a nyugodt légkört, amiben az oxitocin szabadon tud áramlani a szervezetében. Egyszerűen nyugodt állapotnak is hívhatjuk. Ilyenkor az oxigénnel dúsított vér a megfelelő helyekre áramlik, és az anya, illetve a baba hormonjai gyönyörű táncba kezdenek egymással.

- Mi történik az egyes stádiumokban?

- Az első stádium az a pár óra, amikor az összehúzódások szépen lassan erősödnek, és gyakoribbá válnak. Itt a pároknak már tanácsos elkezdeni a gyakorlatokat, amik ugyan kívülről nem tűnnek bonyolultnak - és nem is azok -, viszont koncentrációt igényelnek. Ahogy az összehúzódások egyre sűrűsödnek, úgy mennek az anyukák egyre mélyebben a saját kis világukba, ahol a már begyakorolt képi, vizuális elemekkel tudják fenntartani a nyugodt állapotot.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A második stádiumba érve már közeli és hosszú összehúzódásokról beszélünk, és olyankor már lehet tudni, hogy nincs olyan sok hátra a baba érkezéséig.

A testi és a szellemi kapcsolat megértése kulcsfontosságú a hipnoszülésben, és a párok kellően felkészültek azzal kapcsolatban, hogy melyik stádiumban mely gyakorlatok a legjobbak. Az általános tapasztalat az, hogy a vajúdás rövidebb ideig tart.

- Miben különbözik a hipnoszülés egy hagyományos szüléstől a helyszínt illetően?

- A helyszínt illetően nincs különbség, hiszen a szülők eldönthetik itt is, hogy hol szeretnék a babát világra hozni. Ez lehet otthon, állami kórházban, magánkórházban vagy szülésotthonban.

- Kik vannak jelen?

- Hipnoszülésnél az apák/szülőpartnerek jelenléte kulcsfontosságú. A sztereotípia az, hogy az apukák "haszontalanok" a szülésnél, és csak útban vannak. Hipnoszüléses apukáknál ennek pont az ellenkezőjéről van szó. A terhesség allati időkben a párok együtt gyakorolnak. Különböző relaxációs és vizualizációs gyakorlatokkal "edzik" magukat arra, hogy egy nyugodt, stresszmentes állapotot tudjanak fentartani a vajúdás és a szülés alatt. Egy csapatként dolgoznak, és a döntéseket is együtt hozzák meg. 

- Miben más az atmoszféra egy hipnoszülésnél?

- Az atmoszférát illetően lényeges a különbség egy hagyományos szüléshez képest. Azok a szülők, akik a hipnoszülést választják, tudják, hogy az egyik nagyon fontos tényező a vajúdás alatt az, hogy meglegyen a kellő privátérzet és nyugalom.

Egy vajúdó anyukának az a legjobb, ha nem mászkálnak ki-be a szobában, nem méricskélik, tapogatják őt, hanem nyugodtan, a saját kis biztonságos buborékában a párjával együtt tud lenni. Ez természetesen arra az esetre vonatkozik, ha nem lép fel semmilyen komplikáció az anya vagy a kisbaba egeszségét illetően. Ha minden rendben zajlik, akkor az orvosi személyzet jelenléte is minimálisra csökkenthető.

- Hogyan lehet megteremteni az optimális atmoszférát?

- Ez egy otthonszülésnél például egyszerű, hiszen az édesanya a saját biztonságos környezetében van, a megszokott tárgyai között, és erre a fajta biztonságra a szervezete nagyon jól reagál. Nyugodt állapotban termelődik az oxitocin nevű hormon, ami elindítja a méhösszehúzódásokat. Minél kevesebb a stressz a terhesség, a vajúdás és a szülés alatt, annál hatékonyabban dolgozik az édasanyák teste. A női test elképesztően összetett, komplex csoda! Hinni kell abban, hogy mire képes, és akkor képes is lesz!

Ezt az atmoszférát meg lehet teremteni kórházi körülmények között is, ebben a szülőpartnerek - legtöbb esetben az apukák - szoktak segíteni. Az édesanyák kedvenc párnája, papucsa, zenéje, ennivalója mind olyan dolog, ami befér egy táskába, viszont a kórházi szobában nagyon pozitív hatással tud lenni a vajúdás és a szülés menetére.

- Miért választják a párok a hipnoszülést?

- Azok a párok, akik eljönnek hozzám, hogy végigcsinálják velem a hipnoszülés-tanfolyamot, általában nagyon félnek a szüléstől. És itt nem kell extrém esetekre gondolni - bár olyan is van sajnos, illetve van, aki korábbi traumatikus szülésélmény miatt jön.

- Mik a tapasztalatok a tanfolyam végére érve?

- A tanfolyamon mindig megkérem a párokat az elején is, és a végén is, hogy írják le, mit gondolnak a szülésről. Bámulatos a különbség a két lista között. A tanfolyam után mindenki pozitív, bátor, lelkes, magabiztos, és ezt viszik magukkal a felkeszülésük során is.

Abban az esetben, ha szülés váratlan fordulatokat venne, és a kimenetel mégsem olyan, mint ahogy a párok eltervezték, akkor is nagy segítség tud lenni ezeknek a technikáknak a használata. A nyugodtság és a magabiztosság mindenképpen jó hatással van babára és az édesanyára is, illetve fontos szerepet jatszik a szülésélmény feldolgozásában is. Hipnoszüléses anyukáknál jelentősen kevesebb százalékban van jelen a szülés utáni depresszió.

- Mondhatjuk, hogy bármilyen szempontból könnyebb egy ilyen szülés, mint egy hagyományos körülmények közt történő?

-  Általanosságban elmondható, hogy könnyebb egy hipnoszülés, mint egy átlagos. A tapasztalatom az, hogy még akkor is, ha a szülésélmény máshogyan alakul, pozitív hatással van a kimenetelre. Tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de nem egy olyan anyukával beszéltem, aki úgy írta le az élményét, hogy "megerőltető" volt ugyan, de nem fájdalmas. Közvetlenül utána pedig ott van az a csodálatos érzés, hogy képesek voltak rá, és a szülésélményük nemcsak megtörtént velük, hanem aktívan tudták alakítani azt, hogy miként alakul.

Ezt is szeretjük