Felesel és szemtelenkedik a gyerek? 3 fontos dolog, amitől szófogadó lesz
Mit tegyen a szülő, hogy ha a gyerek az irányító?

GettyImages-546004148
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Becsapja az ajtót, ha nem tetszik neki valami, duzzog, hisztizik, visszabeszél, szemtelenkedik és vitatkozik a gyerek: a legtöbb családban előforduló problémák ezek, amelyeknek gyakorisága és intenzitása egy idő után a nyugodt családi légkörre is negatív hatással lehet.

Amíg a dackorszakban a kicsik csapkodással, rúgással, harapással és toporzékolással hozzák a szülők tudtára nemtetszésüket, addig a kamaszok szókimondóan és gorombán vághatnak vissza egy adott szülői reakcióra. Ilyenkor fontos, mit lép a szülő, hiszen válaszával még inkább felhergelheti az ellenszegülő kamaszt, ezzel pedig egy ördögi kör alakulhat ki, amitől még szélsőségesebbé válhat a gyerek viselkedése. 

Miért felesel a gyerek?

A dackorszakban a kicsik önálló akarattal kezdenek rendelkezni, feszegetik saját határaikat, és csak lassan, fokozatosan tanulják meg beazonosítani és szabályozni érzelmeiket. Amíg ez nem megy, különböző nonverbális módokon hozzák a szülő tudtára nemtetszésüket. Már 3-4 éves korban megjelenhet a gyerekek részéről a visszabeszélés, amikor mérgesen rákiabálnak a szülőre, hogy ő rakjon rendet a szobában, vagy hogy ő lesz az, aki nem kap süteményt ebéd után, ha nem eszi meg az ételt. Már ilyen kicsi korban is kezdi megtanulni, hogy nem gépiesen engedelmeskedik, hanem keresi a dolgok közötti ok-okozati viszonyt.

GettyImages-507532244

Az ellenakarat és a feleselés igazán intenzíven a kamaszkorban jelentkezik. Ebben az időszakban máshogy viselkedik az agyuk, mint a felnőtteknek, nemcsak intenzív fizikai fejlődés, de komoly szellemi, pszichés változás is megfigyelhető náluk. Ha a szülő valamire „kényszeríteni” akarja a gyereket, mondjuk, hogy rakjon rendet a szobájában, vagy érjen haza este kilencre a házibuliból, rögtön ellenkezésbe kezd. Az, hogy a gyerek hogy viselkedik, nagyban függ a szülői attitűdtől, így ha ő változtat a hozzáállásán vagy a kommunikáció stílusán, a gyerek viselkedése is megváltozhat. 

Vedd figyelembe a gyerek szempontjait

A szülők részéről ez a legnehezebb lépés, hiszen hatalmas önuralomra és türelemre van szüksége egy felfokozott érzelmi állapotban. Ha ugyanolyan hangsúllyal és kiabálva reagál, mint a gyerek, csak rosszabb lesz a helyzet. Ilyenkor a szülő vegyen egy nagy levegőt, számoljon el magában háromig, de létezik egy trükk is, ami segít az elméje megnyugtatásában a pszichológus szerint. Kérdezze meg őt, mit érez, és mit gondol, amikor ellenkezik, így mindketten sokkal jobban megérthetik egymás álláspontját, és értelmes vita alakulhat ki ajtócsapkodás és káromkodás nélkül. Miután mindketten lenyugodtak, beszéljék meg, mi lenne a mindkettőjük számára előnyös megoldás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Alakíts ki olyan szabályokat, amelyekből világosan kiderül, mit lehet, és mit nem

A kisgyerekeknek szabályokra és határokra van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezhessék magukat, hogy kiszámíthatóság legyen a család életében. Ennek hiányában szorongóvá, bizonytalanná válhatnak, és különböző magatartási problémákkal küzdhetnek. A nagyobbak úgy érezhetik, lassan övék a világ, már nem szorulnak rá a szülők segítségére, ugyanakkor, még ha nem is ismerik be, számukra is fontos az, hogy a szülők láthatatlanul is támogassák őket. Érdemes már korán, akár kisgyerekkorban lefektetni a szabályokat, hogy a káromkodás, kiabálás vagy törés-zúzás negatív következményekkel és megvonásokkal jár. Először figyelmeztesse a szülő a gyereket, hogy ha így viselkedik, annak mi lesz a következménye. Ha tovább folytatja, maradjon az elhatározása mellett, és váltsa be az ígéretet, például vonja meg tőle egy napra az internetet. Ugyanakkor bizonyos helyzetekben a szülő is lehet engedékeny és rugalmas, például a kamasz nyolc helyett kilencre érhet haza a házibuliból.

GettyImages-611594616

Legyél következetes

A feleselés és kiabálásokba átmenő konfliktus miatt a szülő hajlamos feladni, és "azt csinálsz, amit akarsz" felkiáltással odébbállni. Ha egyszer valamire nemet mondunk, ne változtassuk meg a véleményünket, és próbáljunk meg amellett érvelni, miért gondoljuk úgy, amit gondolunk. Biztosítsuk őt a szeretetünkről, hogy bár még nem világos számára, de mindezt őérte tesszük.

4 mondat, amit soha ne mondj egy kamasznak

Ha a szülő nem figyel rá, milyen szavak hagyják el a száját, azzal akár életre szóló lelki sérülést, önértékelési gondokat, megfelelési kényszert okozhat a gyerekben, ezért gondosan, megfelelő kommunikációval kell kezelni a kényesebb helyzeteket.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük