Pontosan mennyi és milyen fehérjét fogyasszon a gyerek?
A fehérje meghatározza a pici felnőttkori egészségét is.
A kisbabák táplálásának sokkal nagyobb hatása van a későbbi, felnőttkori egészségi állapotra, mint korábban gondolták. Különösen a fehérje az a kritikus tápanyag, amely nélkülözhetetlen, mégis kockázatokat rejthet magában. Hogy erről tisztább képet alkothassanak a kismamák, leültünk beszélgetni a Nestlé dietetikusával, dr. Badacsonyiné Kassai Krisztinával, akitől rengeteg fontos információt kaptunk a témában. Alább a vele készült interjút olvashatod.
- Miért kell fokozottan odafigyelni a kisbabák fehérjefogyasztására?
- A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az a fehérje, amit a kisbaba elfogyaszt élete első évében, szerepet játszhat a későbbi felnőttkori elhízás kockázatának alakulásában, sőt, általános egészségi állapotát is befolyásolhatja.
Az optimális fehérjemennyiség és -minőség elősegíti az egészséges növekedést, ezen belül a normál súlygyarapodást, ami nélkülözhetetlen a későbbi, felnőttkori egészséghez.
- Hogyan lehet biztosítani a picinek ezt az optimális fehérjebevitelt?
- A természet az esetek többségében gondoskodik erről az anyatej formájában. Az anyatejben lévő fehérje pedig azért a legjobb, mert kiemelkedő minőségű, és mennyisége minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez. Azt is mondhatjuk, hogy az anyatej fehérjéi az élet építőkövei.
Ma azonban szerencsére már elérhetőek olyan korszerű tápszerek, amelyekkel a szoptatni nem képes anyukák is a megfelelő mennyiségű és összetételű fehérjét adhatják babájuknak.
Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!
- Hogyan változik a babák fehérjeszükséglete a fejlődésükkel?
- A csecsemő fehérjeszükséglete nem állandó, az idő előrehaladtával egyre csökken, különösen az élet első hónapjaiban. Az anyatej alkalmazkodik a változó igényekhez.
A kezdet a baba születése, amikor az édesanya melléből az úgynevezett kolosztrum vagy előtej ürül, ami különleges összetételű, és sokban különbözik az ezt követő érett tejtől. A kolosztrum sárgás színű, és az első napon körülbelül 7-120 milliliter termelődik belőle. A kisbaba gyomra az első napon körülbelül 6 milliliter befogadására képes egyszerre, így pár korty után jóllakik. Ehhez a gyomortérfogathoz pontosan elég ez a kolosztrummennyiség.
Ezután veszi kezdetét az átmeneti tej termelődése, ami átmenetet képez a kolosztrum és az érett tej között. Az anyatej mennyisége ilyenkor nő, ezt minden édesanya rögtön érzi, ezzel együtt nő a zsír, a laktóz és a vízben oldódó vitaminok mennyisége is a tejben.
Így nem lesz túlsúlyos felnőtt a babából: amit minden szülőnek meg kellene tennie
Nézegess képeket!
ElolvasomAz érett anyatej fehérjetartalma az első hónapban nagyjából 14,0 gramm/liter, ami 8,6 gramm/literre csökken a negyedik hónapban.
- Hogyan befolyásolja pontosan a fehérje a baba súlygyarapodását?
- A baba körülbelül hat hónapos korára megduplázza születési súlyát, majd első születésnapjára megháromszorozza azt, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Az első év a leggyorsabb növekedés időszaka az életében.
Régóta tudjuk, hogy a csecsemő egészséges növekedése és fejlődése szempontjából milyen fontos a baba táplálása. Mindazonáltal nemrég vált ismeretessé, hogy annak a tápláléknak, amit csecsemőkor alatt kap a gyermek, hosszú távú hatásai vannak, felnőttként is befolyásolva egészségünket, évtizedekkel később. Tehát annak ellenére, hogy a fehérje az élet egyik alapja, nem mindegy, milyen mennyiségben fogyasztjuk, főleg az élet első 1000 napjában.
OLVASD EL EZT IS!
- baba
- gyümölcs
Hogyan kell kezdeni a hozzátáplálást? A védőnő elmondja
- szülő
- hozzátáplálás