Pontosan mennyi és milyen fehérjét fogyasszon a gyerek?
A szakértő elmondja
A fehérje meghatározza a pici felnőttkori egészségét is.

A kisbabák táplálásának sokkal nagyobb hatása van a későbbi, felnőttkori egészségi állapotra, mint korábban gondolták. Különösen a fehérje az a kritikus tápanyag, amely nélkülözhetetlen, mégis kockázatokat rejthet magában. Hogy erről tisztább képet alkothassanak a kismamák, leültünk beszélgetni a Nestlé dietetikusával, dr. Badacsonyiné Kassai Krisztinával, akitől rengeteg fontos információt kaptunk a témában. Alább a vele készült interjút olvashatod.

- Miért kell fokozottan odafigyelni a kisbabák fehérjefogyasztására?

- A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az a fehérje, amit a kisbaba elfogyaszt élete első évében, szerepet játszhat a későbbi felnőttkori elhízás kockázatának alakulásában, sőt, általános egészségi állapotát is befolyásolhatja.

Az optimális fehérjemennyiség és -minőség elősegíti az egészséges növekedést, ezen belül a normál súlygyarapodást, ami nélkülözhetetlen a későbbi, felnőttkori egészséghez.

- Hogyan lehet biztosítani a picinek ezt az optimális fehérjebevitelt?

- A természet az esetek többségében gondoskodik erről az anyatej formájában. Az anyatejben lévő fehérje pedig azért a legjobb, mert kiemelkedő minőségű, és mennyisége minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez. Azt is mondhatjuk, hogy az anyatej fehérjéi az élet építőkövei.

Ma azonban szerencsére már elérhetőek olyan korszerű tápszerek, amelyekkel a szoptatni nem képes anyukák is a megfelelő mennyiségű és összetételű fehérjét adhatják babájuknak.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

- Hogyan változik a babák fehérjeszükséglete a fejlődésükkel?

- A csecsemő fehérjeszükséglete nem állandó, az idő előrehaladtával egyre csökken, különösen az élet első hónapjaiban. Az anyatej alkalmazkodik a változó igényekhez.

A kezdet a baba születése, amikor az édesanya melléből az úgynevezett kolosztrum vagy előtej ürül, ami különleges összetételű, és sokban különbözik az ezt követő érett tejtől. A kolosztrum sárgás színű, és az első napon körülbelül 7-120 milliliter termelődik belőle. A kisbaba gyomra az első napon körülbelül 6 milliliter befogadására képes egyszerre, így pár korty után jóllakik. Ehhez a gyomortérfogathoz pontosan elég ez a kolosztrummennyiség.

Ezután veszi kezdetét az átmeneti tej termelődése, ami átmenetet képez a kolosztrum és az érett tej között. Az anyatej mennyisége ilyenkor nő, ezt minden édesanya rögtön érzi, ezzel együtt nő a zsír, a laktóz és a vízben oldódó vitaminok mennyisége is a tejben.

Az érett anyatej fehérjetartalma az első hónapban nagyjából 14,0 gramm/liter, ami 8,6 gramm/literre csökken a negyedik hónapban.

- Hogyan befolyásolja pontosan a fehérje a baba súlygyarapodását?

- A baba körülbelül hat hónapos korára megduplázza születési súlyát, majd első születésnapjára megháromszorozza azt, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Az első év a leggyorsabb növekedés időszaka az életében.

Régóta tudjuk, hogy a csecsemő egészséges növekedése és fejlődése szempontjából milyen fontos a baba táplálása. Mindazonáltal nemrég vált ismeretessé, hogy annak a tápláléknak, amit csecsemőkor alatt kap a gyermek, hosszú távú hatásai vannak, felnőttként is befolyásolva egészségünket, évtizedekkel később. Tehát annak ellenére, hogy a fehérje az élet egyik alapja, nem mindegy, milyen mennyiségben fogyasztjuk, főleg az élet első 1000 napjában.

Ezt is szeretjük