Ha ezt látod a gyerek rajzán, nagy lehet a baj: nézd meg alaposabban!

Egyetlen gyermekrajz minden szónál többet mondhat. Te tudod, mire kell odafigyelni?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekrajzok elemzése mára önálló kutatási területté lépett elő a pszichológiában. Felfigyeltek ugyanis arra, hogy ahogy az írás, úgy a rajz is kifejezi készítője személyiséget, lelki és fizikai állapotát, kapcsolódását a belső és külső világhoz. A rajzvizsgálatnak aztán számos módszere megjelent, így például a ház-, fa-, ember-, család-, firka- vagy nemlétezőállat-rajzteszt.

A rajz szerkezete, tartalma, a térkihasználtság, a méretek és a színek mind-mind árulkodhatnak a gyermeket foglalkoztató eseményekről, konfliktusokról, érzelmekről. A következőkben néhány alapvető szempontot olvashatsz az elemzésekből.

Arány és pozíció egy családrajzon

A lerajzolt emberek, például a családtagok egymáshoz viszonyított méreteiből és elhelyezéséből leolvasható a kapcsolatok mélysége, valamint a gyermek megítélése is. Amennyiben a szereplők távol vannak egymástól, a gyermek úgy érezheti, a családi légkör hűvösebb, az arányeltolódás pedig az adott családtag dominanciájára utalhat. Ha magát ezzel ellentétben szokatlanul kis méretben, vagy csak a lap szélére nyomorítva ábrázolja, az nagyon gyenge önbizalomra, esetleg kirekesztettségre utalhat.

A lap egészét vizsgálva az is árulkodó lehet, hogy mennyire használja ki a gyermek a rendelkezésére álló felületet. Szabó Szilvia grafológus arra hívja fel a figyelmet Az írás tükrében.hu című oldalán, hogy ha a gyermek sok üres területet hagyott, az utalhat a félelemre, míg a zsúfolt rajz az erős hatalomvágyra. Az irányok szintén jelentős szerepet kapnak az elemzés során: a jobb az apa, a bal az anya oldala, a középső terület pedig a jelen helyzetet, a mindennapokat mutatja be.

A rettegett fekete szín

Az egyoldalú színhasználat az, ami a leggyakrabban aggodalmat kelt a szülőben. Négyéves kor alatt azonban ez nem indokolt, hiszen akkor még a vonalak és az alakok gyakorlása a fontosabb, a színválasztás tudattalan, az akaratlagos választás csak később kerül előtérbe. Ekkor lesz fontosabb a színerősség az elemzésben: a halványabb színek állandó használata ugyanis gyengébb akaratra, nehézkes önérvényesítésre utalhat, míg az élénk színek harsányságot jelképeznek.

Az összevissza satírozott lap esete

Ha a kontúrokat a gyermek nem veszi figyelembe, fegyelmezetlenség, engedetlenség figyelhető meg nála, amely akár zaklatottságból is eredhet. Az önfegyelem hiányára utalhat még a kusza, következetlen satírozás, az irányváltoztatások pedig sodródó, bizonytalan pozíciót vagy zaklatott érzelmi világot is mutathatnak. Ezzel ellentétben a precíz színezés a szabályok mintaszerű tiszteletét jelképezi, amely lehet őszinte, ám kényszeressége akár megfelelési vágyból, szorongásból is eredhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyermekrajzok vizsgálatának a fentiek csak nagyon szűk, kiragadott részét képezik, a szakértők számos egyéb jellemzőt górcső alá vesznek, amelyek alkalmazott módszerenként is eltérnek. Ha úgy látod, gyermeked rajzai tematikájukat vagy az ábrázolásmódot tekintve valóban komoly aggodalomra adnak okot, a témával foglalkozó szakkönyvek fellapozása mellett akár a pszichológiai tanácsadás is segítségedre lehet.

Ezt is szeretjük