7 kedvelt táplálék, amiről nem hinnéd, hogy tele van cukorral: ne adj belőle sokat a gyereknek

Hiába szereti őket a gyerek, csak módjával fogyasszátok!

7 kedvelt táplálék, amiről nem hinnéd, hogy tele van cukorral: ne adj belőle sokat a gyereknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jóval több feldolgozott élelmiszert, ezáltal sokkal nagyobb mennyiségű hozzáadott cukrot viszünk be a szervezetünkbe, mint a korábbi generációk tagjai.

Ez a változás pedig nem csupán a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti, pedig esetükben könnyen megelőzhető lenne mindez, ha nem kezdenénk idejekorán hozzászoktatni őket.

7 kedvelt táplálék, ami tele van cukorral

A WHO szerint a hozzáadott cukor a napi energiabevitel maximum 10%-át teheti ki - de még jobb lenne, ha nem menne 5% fölé. Egy 2-3 éves gyerek esetében a szakemberek 1000-1400 kalóriás napi átlagos energiabevitelt, az óvodás korosztály számára 1300-1800 kalóriát javasolnak. A 7-10 éves kisiskolás gyerek esetében pedig az átlagos napi ajánlott kalóriabevitel 1500-2000 kalória körül mozog. Természetesen ezt befolyásolja a gyermek neme és fizikai aktivitása, de ezekből a kalóriabeviteli mennyiségekből kiindulva mondhatjuk, hogy egy 1000 kalóriás étrend esetében mindez 25 gramm, vagyis 6 teáskanál, egy 2000 kalóriás étrendnél pedig napi 50 gramm, azaz körülbelül 12 teáskanálnyi cukrot jelent. Nézzük néhány többé-kevésbé egészségesnek hitt gyerekkedvenc táplálék cukortartalmát.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük