Évente 12 millió gyereket kényszerítenek házasságra: megdöbbentő adatok 2020-ban
Világszerte több országban létező jelenség a gyermekházasság.

GettyImages-182741175
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1995-ben fogadták el a Pekingi Nyilatkozatot és a Cselekvési Platformot, amelynek előzménye az 1993-as bécsi Emberi Jogi Világkonferencia volt, ahol kimondták, hogy a nők jogai emberi jogok. A cselekvési program több kritikus terület fejlesztését tűzte ki céljául, ilyen többek között a nemek esélyegyenlősége, a nők és lánygyermekek elleni erőszak.

A New Era for Girls: Taking stock on 25 years of progress című friss jelentést a Pekingi Egyezmény -  a nők és lányok jogainak erősítésére irányuló dokumentum - aláírásának 25. évfordulója alkalmából adta ki az UNICEF. A jelentésben bemutatott elemzés azt mutatja, hogy bár a lányok élete jobb, mint 25 évvel ezelőtt, bizonyos területeken, régiókban, országokban még mindig alapvető egyenlőtlenségek mutatkoznak meg, amelyeken folyamatosan változtatni kell.

Évente 12 millió gyereket kényszerítenek házasságra

Az egyik ilyen a gyerekkori kényszerházasságok, amelyek mai napig globális problémát jelentenek. A jelentés rámutat, hogy az olyan gyakorlatok, mint a gyermekházasság és a női nemi szerv csonkítása továbbra is léteznek, és lányok millióinak keserítik meg az életét világszerte. 

GettyImages-910559538
Fotó: fstop123 / Getty Images Hungary

Évente 12 millió lánygyereket kényszerítenek házasságra, és 4 millióan szenvedik el a női nemi szerv csonkítását. A gyermekek és nők elleni erőszak létező jelenség, megdöbbentő, hogy globálisan a 15-19 éves lányok ugyanolyan arányban tartják elfogadottnak a feleségverést, mint az azonos korú fiúk - derült ki a tanulmányból. 

A gyerekházasságok megfosztják a gyerekeket a jogaiktól, a tanulás lehetőségétől, az egészségüktől, ami gyakran az erőszakos közösülést, a korai terhességet és akár szexuális úton terjedő betegségek, például a HIV-fertőzés kockázatát is jelentheti. A tanulmány szerint világszerte közel 1 millió 10-19 éves lány HIV-fertőzött, szemben az 1995-ös 740 000-hez képest. A fiatal lányok a korai házasság révén elszigetelődnek családtagjaiktól és barátaiktól, a koraérés pedig mind fizikailag, mind lelkileg megviseli őket. 

Az UNICEF beszámolója szerint minden huszadik 15-19 év közötti lány - nagyjából 13 millió - tapasztalta meg a szexuális erőszak valamely formáját. Az eredmények ugyan javulnak, például Dél-Ázsiában a gyerekházasságok csaknem a felére csökkentek az elmúlt 25 évben, a cél azonban még messze van.

Mi jelenthet megoldást?

A haladás és a megoldás érdekében fontos a lányok "hangját" középpontba állítani és bővíteni a lehetőségeiket, elengedhetetlen edukálni és támogatást biztosítani számukra. A jelentés aktív szakpolitikai és társadalmi fellépést sürget a nemi alapú erőszak, a gyermekházasságok és a női nemi szerv csonkítása ellen.

GettyImages-1066144508

- Amikor meghallottam, hogy a szüleim férjhez akarnak adni, tudtam, hogy ez nem történhet meg. Milyen üzenetet közvetítenék ezáltal a többi, hasonló korú lánynak? Azt válaszoltam, ha nem adják fel az ötletüket, a rendőrségre megyek - mondja a Nepálban élő 18 éves lány, Phulan, aki szerencsés volt, és folytatni tudta tanulmányait. 

- Ha megadják egy lánynak az átfogó szexuális felvilágosítást, önmaga dönthet arról, kivel szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni. Így, ha valaki megpróbálja kizsákmányolni őt, azt képes felismerni, és érvényesítheti a jogait - érvelt a 19 éves Marelin a Dominikai Köztársaságból. 

- Ha egy fiúnak joga van bármihez, azt a nőnek is lehet, nem igaz? Nekünk is ugyanolyan jogaink vannak, én is diplomát szeretnék, és az a célom, hogy a legjobb női futballjátékossá váljak - mondja a 16 éves Martine a nyugat-afrikai Beninből.

Azt gondolhatnánk, a gyerekházasságok főként a dél-ázsiai országokra és Afrikára jellemzőek, pedig Európa is egyre nagyobb arányban kényszerül a jelenséggel szembenézni. Németországban például 2017-ben lépett életbe törvényi szigorítás, amely tiltja a vallási okokból létrejövő gyermekházasságot, védve a bevándorolt családok kiskorú gyerekeit attól, hogy akaratuk ellenére, szülői nyomás hatására frigyre lépjenek.

11 volt, amikor férjhez adták, 15 évesen anya lett

Stephanie Sinclair tucatnyi guatemalai faluban járt és fotózott a Too Young to Wed - Túl Fiatal a Házassághoz - médiaprojekt keretében, mely a United Nations Population Alapítvánnyal együttműködésben zajlott. A következő fotókat ott készítette döbbenetesen fiatal anyákról. Nézd meg a galériát, ismerd meg sorsukat!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük