Megdöbbentő módszerrel szabadulnak meg a szülők a második gyerektől
Országok, ahol nem jó nőnek lenni
A nők helyzete keleten.

beauty and style
Top olvasott cikkek

"Belehalt a nyolcéves menyasszony a nászéjszakába" - ilyen és hasonló címmel jelentek meg nemrég azok az írások, amelyek egy nyolcéves, törvénytelenül férjhez adott indiai kislányról szóltak.

Ennek kapcsán boncolgatjuk, hogy Kelet és Délkelet-Ázsia egyes részein milyen jogaik vannak a nőknek - ha egyáltalán vannak -, és milyen körülmények között élik mindennapjaikat.

India

Ha ebben a földrésznyi országában lány fogan, nagy az esély arra, hogy nem éri meg a születését. Az utóbbi 20 évben Indiában több mint tízmillió abortusz volt azért, mert lányt szülni szégyen. Csak a fiúk lehetnek családfők, csak ők örökölhetik meg az ősök földjét, ők viszik tovább a család nevét, és egyes vallásokban csak ők végezhetnek bizonyos szertartásokat.

A mégis megszületett lányok sem feltétlenül szerencsésebbek. Bár a törvény tiltja a gyerekesküvőt, India belső részein még mindig létezik. Ilyenkor a hét-nyolc év körüli lányokat férjhez adják úgy, hogy a család választ párt. Azt tartják, hogy egy felnőtt higgadtabban dönt e téren, mint egy szerelmes fiatal.

Általában egy-egy házasságnál a fiú magasabb kasztból való, így nagyobb lesz a hozomány, és valamennyire a lány jövője is biztosított. Garancia persze erre sincs, hiszen az országban minden 34. percben megerőszakolnak, minden 93. percben pedig megölnek egy nőt.

A nőkkel alulbecsülésének, illetve a velük kapcsolatos sztereotípiáknak köszönhető a rengeteg abortusz, ami egy nagyobb problémát generált a világ második legnépesebb országában. Napjainkban Indiában 8%-kal többen vannak a férfiak, mint a nők, ami azt jelenti, hogy ha nem áll be változás a születésszabályozásban, akkor tíz év múlva csaknem 30 millióval több férfi él majd itt, mint a nő, aminek komoly társadalmi, politikai és kulturális hatásai is lehetnek.

Arab világ

Pakisztánban csaknem tíz hónap leforgása alatt majd' kétszáz nőt öltek meg családi okokra hivatkozva. Az arab világ nőkkel való bánásmódját, csakúgy, mint Ázsia többi részén, a vallás határozza meg, de talán mind közül a legszigorúbb és legkonzervatívabb az iszlám. A Korán tanításai szerint a két nem egymástól kölcsönösen függ, de emberként nem számítanak egyenlőnek. A férfi a nőnél magasabb rendű, így szinte minden téren teljes jogkörrel bír a felesége felett. Azonban a párt az anya választ fia számára - ebben az esetben a fiúk kénytelenek rábízni magukat a család női tagjaira.

Az anyák nem csak tökéletes feleséget igyekeznek keresni a fiúknak, hanem engedelmes menyet is önmaguknak. Ez akkor a legjellemzőbb, ha az ifjú pár a fiú szüleihez költözik házasság után, és amíg a férfiak távol vannak, az anyósra van bízva az új ara, akivel talán férje édesanyja keményebben bánik, mint maga a férj.

Kína

Kínában a hatalmas népsűrűség miatt szinte ugyanaz a helyzet, mint Indiában, csak itt nem a kultúra és az önbíráskodás dönt, hanem a kormány gyakorol hatást a fiatal család alapítókra.

A születésszabályozás óta olyan mértékben nőtt a fiúk aránya, hogy számítások szerint hamarosan 50 millió kínai férfi hiába keres majd magának feleséget. A kormány 1979-ben bevezette az egykézést, ami annyit tesz, hogy a fiatalokat késői házasságkötésre, ezáltal pedig késői gyermekvállalásra ösztönzik, de ebben az esetben is csak egy gyerekük lehet.

Amennyiben két gyermek születik, vagy a magzat sérült, és nagy az esély arra, hogy értelmi fogyatékos lesz, a párt sterilizálásra, illetve abortuszra ösztönzik. Ezek az eszközök a gyakorlatban helyenként változnak, és a szelíd feddéstől a különböző kedvezmények megvonásán át a kényszerített terhességmegszakításig terjedhetnek. Mára a szabályozást annyival enyhítették, hogy engedélyezik a második gyermeket, ha az lány. Ennek ellenére a legtöbb pár nem jelenti be a becsúszott második gyermeket, és balesetnek álcázva megöli, például a csecsemőket szándékosan a fürdőkád szélén felejtik, hogy a vízbe zuhanva megfulladjanak.

Tudtad?

- Japánban a nők várható élettartama 85 év, ami a legmagasabb a világon.

- Bangladesben a lányok legalább felét 15 éves koráig férjhez adják, és a többségük 19 éves kora előtt megszüli első gyermekét.

- Afganisztánban a lányok csupán 12,6%-a tanul 15 éves koráig vagy tovább, szemben a fiúk 43,1%-os arányával.

- Kambodzsában 55 ezer prostituált dolgozik, harmaduk még nincs 18 éves. Ez a létszám Thaifölddel összehasonlítva viszont már-már elenyésző, hiszen ott 2,8 millió nő űzi a legősibb mesterséget, amivel az ország gazdaságának egyharmadát teszik ki.
Ezt is szeretjük