Miért nem mindegy, mikor tanítod meg úszni a gyereket? A motorikus készségre is hatással van

Nem mindegy, milyen korban tanul meg úszni a gyerek.

Úszástanítás gyerekeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babaúszás már évek óta az egyik legnépszerűbb baba-mama program, nem véletlenül. A vízben való önfeledt mozgás csillapítja a járni még nem tudó baba ebből adódó frusztrációit, hozzájárul az izmok fejlődéséhez, a kölcsönös egymásra figyeléssel pedig mélyül a szülő-gyermek kapcsolat.

Azok közül, akik babaúszásra hordták a piciket, sokan úgy döntenek, amint lehetőségük adódik, már viszik is a kicsiket az uszodába. Pedig nem mindegy, milyen korban tanul meg úszni a gyerek.

Mikor tanítsd meg úszni a gyereket?

Háromévesen egy kéthetes tanfolyam főként arról szól, hogy megszeresse, megszokja a vizet, nem arról, hogy a gyermek valóban megtanuljon úszni, bármilyen ügyes is: hiszen a mozdulatok, a végtagok és a légzés együttes összehangolása több hónapos gyakorlást igényel, amelyhez kiemelten fontos az idegrendszer érettsége.

GettyImages-176820963

Éppen ezek miatt a szülőnek nem kell görcsösen ragaszkodnia ahhoz, hogy a gyerkőc már kicsi korban mindenáron elsajátítsa a négy úszásnemet, hiszen bőven lesz ideje arra kisiskoláskorban is.

Az American Academy of Pediatrics  - Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia - szakemberei négyéves kor felett ajánlják az úszásoktatást, de valamikor öt- és nyolcéves korban lesz elég érett a gyermek arra, hogy fejben is összehangolja a végtagok ritmusos mozgását a ki- és belégzéssel. 

Mit fejleszt az úszás?

Az úszás egy mozgásos cselekvés, amely fejleszti a gyermek motorikus képességeit: a kondicionális képességeket, úgymint a ritmusképességet, az állóképességet, a koordinációs képességeket, azt, hogy mennyire képes uralni a végtagok mozgását, és a kognitív képességeket, vagyis a tanult elemeket hogyan alkalmazza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Az úszás elsajátítása bizonyos életkorokban

4 éves kor alatt

Míg egyévesen félhet a pici a víztől, addig háromévesen már ki sem lehet őt onnan parancsolni. Ebben az életszakaszban a legjobb, ha játékosan vezetjük őt be a víz birodalmába. Karúszóval, úszógumival, esetleg mentőmellénnyel - és ha még nem szobatiszta, úszópelussal - felszerelkezve szoktasd őt a vízhez. Remek játékokat játszhattok, például versenyezhettek, ki gyűjt több labdát, de az egyik szülő lehet a cápa, aki elkapja a vízben pancsikoló gyermeket.

GettyImages-1002983180

A vízben levő gyermeket sosem szabad magára hagyni, folyamatosan felnőtt jelenlétét igényli.

5 éves korban

Minél többször van a gyermek a vízben, annál nagyobb lesz a vízbiztonsága. Legelőször tanítsd meg arra, hogy az arcának alsó részét óvatosan helyezze a vízbe, majd a száján keresztül bugyborékoljon! Következő lépésként az egész arcát tegye lassan a vízbe, majd az orrával fújja ki a levegőt! Ha ez is megvan, az egész fejével lemerülhet pár másodpercre úgy, hogy visszatartja a lélegzetét. Ebben a korban megtanulhat álló helyzetből vízszintes helyzetbe kerülni. Természetesen a tevékenységet ne erőltesd, ha látod, hogy a gyermeked fél a víztől, vagy valamelyik lépést nem szeretné, tartsd tiszteletben a kérését!

6 éves kor felett

Egy iskolás gyermek hosszabb ideig vissza tudja tartani a lélegzetét, remek játék, ha a medence aljára egy nehezebb tárgyat vagy játékot dobsz, amit úgy tud csak felhozni a víz felszínére, ha előtte lebukik a víz alá. A hason és háton történő siklás és lebegés is megtanítható ebben a korban csakúgy, mint a láb- és kartempó, valamint a légzés összehangolása, a különböző úszásnemek elsajátítása.

Mi az a másodlagos fulladás?

A másodlagos fulladás, mint neve tükrözi, utólag történhet. Nem a strandolás közben, a víz beszippantása után jelentkezik a baj, a rosszullét, a fulladás veszélye, hanem később, akár napokkal a pancsolás után.

Mi az a másodlagos fulladás? Durva, de napokkal a strandolás után is jelentkezhet

A baj akkor is megtörténhet, amikor a család rég hazaért a strandról - a tüdőben maradt víz miatt.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük