Ilyen kedves tűzoltókat még nem láttál: különleges egység vette birtokba a laktanyát

Gyerekek vették át az irányítást a tűzoltóságon.

KAB 7941 b k

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány órára gyerekek vették át a II. kerületi tűzoltó laktanya irányítását, ők adták a parancsnokot, a híradós ügyeletet, és a riasztásra is kis lánglovagok ugrottak a fecskendős autókba.

Ezzel hivatalosan is elindult az UNICEF Magyarország 2018-as Gyerekhang kampánya, amely kinyitja a fiatalok előtt azokat az ajtókat, amelyeken általában csak kiválasztott felnőttek léphetnek át. Ebben az időszakban felcserélődnek a szerepek, a repülőtértől a vasútig, a rendőrségtől a könyvtárig gyerekek veszik át az irányítást a felnőttektől és hallatják a hangjukat az élet minden területén.

Apróságok a tűzoltóságon

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság apró tűzoltóruhákkal és izgalmas programokkal fogadta a gyerekcsoportot. A II. kerületi laktanyában a kis kollégák megismerkedhettek a négylábú segítőkkel is, Kabossal, a tűzvizsgáló drótszőrű magyar vizslával, Karmával, a személykereső ebbel, valamint Fonduval, az oktató kutyával, aki csaholva tesz jelentést feletteseinek.

A mini-katasztrófavédelmisek megismerkedhettek a körletekkel, a tűzoltók mindennapjaival, birtokba vehették a parancsnok irodáját, és kipróbálhatták a kommunikációs eszközöket. Egyszer csak megszólalt a riasztó, a gyerekek pedig a megbeszélt koreográfiával beugráltak a tűzoltó kocsikba, és a sofőr mögött megtettek egy kört – egészen az udvar közepén lángoló tűzig, amelyet poroltóval és vízsugárral is sikerült megfékezni. Ezt a napot aligha felejtik el a gyerekek, és néhányan talán a tűzoltó hivatáshoz is kedvet kaptak.

Elindult a Gyerekhang program

A gyermekjogok ünnepén több tucat szervezet, vállalat és sportegyesület jelezte, hogy szeretné a maga módján felerősíteni a kicsik hangját. Többek között a Főpolgármesteri Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos-Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ, a MÁV, a Gyermekvasút, a Budapest Airport, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az OTP Bank, a Claas, a NetPincér, az ICO, a Cherrisk, a LEGO Csoport, az Andrássy Élményközpont, a Ferencvárosi Torna Club, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Katona József Színház, a Radnóti Színház csatlakozott a programhoz változatos programokkal, de a lista folyamatosan bővül és számos önkormányzat is úgy döntött, hogy támogatja a kezdeményezést. 

- Nagy örömmel vállaltuk, hogy részt veszünk a Gyerekhang programjában, itt most kis kollégákat köszöntöttünk, akik olyan kiváló teljesítményt nyújtottak, hogy  a végén tiszteletbeli tűzoltókká avattuk őket – mondta Kisdi Máté főhadnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

- Elindítottuk az idei Gyerekhang programunkat, november 20-án, és az addig tartó időszakban a gyerekek az élet minden területén hallathatják a hangjukat. A legfőbb üzenet azonban az, hogy ne csak ilyenkor, hanem a mindennapokban is figyeljünk a gyerekekre, adjunk nekik információt az őket érintő kérdésekről, hallgassuk meg a véleményüket, és vegyük azt figyelembe az ő életükről is szóló döntéseknél – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

További programok

Gyerekvélemények a Parlamentben

 • Helyszín: Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3, 1055
 • Időpont: November 20. 10:30-12:15
 • Program: Az UNICEF fiatal nagykövetei és gyerek képviselői egy játékos parlamenti ülésen vesznek részt, amelynek keretében pártokat formálnak, elnököt választanak és egy törvénytervezetet is megvitatnak. Ezen a különleges napon gyerek idegenvezetők vezethetik körbe közel 70 kortársukat az Országházban.
 • Megjegyzés: A regisztrációhoz kérjük küldje el személyes adatait (név, születési hely, idő) november 16-ig a lilla.antal@unicef.hu címre.

Különleges nap az Országos Mentőszolgálatnál

 • Helyszín: Kresz Géza Mentőmúzeum, Markó u. 22, 1055
 • Időpont: November 20. 9:00-10:30
 • Program: A gyerekek előtt kitárulnak a mentőmúzeum kapui, valamint a földalatti ápolóhelyek vasajtaja, és az elsősegélyről is tanulhatnak.
 • Megjegyzés: Részvételi szándékát kérjük jelezze november 19-ig lilla.antal@unicef.hu címen

Gyerekkarmester a Fesztiválzenekar élén

 • Helyszín: Müpa, Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
 • Időpont: November 20. 10:00-12:30
 • Program: Fischer Iván egy időre félreáll, hogy egy szerencsés gyereknek átadja a Budapesti Fesztiválzenekar irányítását a sajtónyilvános főpróbáján.
 • Megjegyzés: Részvételi szándékát kérjük jelezze november 19-ig a lilla.antal@unicef.hu címen

Gyerekvasutasok avatása

 • Helyszín: Budapest, Hűvösvölgy
 • Időpont: November 20. Reggel 9-től kora délutánig. Pontos információért kérjük érdeklődjön ezeken az elérhetőségeken. 

Este kékbe borul a Lánchíd és a város más ikonikus épületei.

Öltözz kékbe!

November 20-án a város számos pontján UNICEF kékbe öltöznek majd az ikonikus épületek és a szervezet arra kéri a gyerekeket, valamint a gyerekjogok iránt elkötelezett munkahelyi, baráti társaságokat, hogy vegyenek fel kék ruhát és posztoljanak magukról a #GoBlue és a #WorldChildrensDay, valamint #UnicefHungary hashtagekkel.

A Gyerekek Világnapján mindenki támogathatja a gyerekjogok érvényesülését – vagyis a világ legkiszolgáltatottabb gyerekeit - a 136 66-os adományvonal hívásával, vagy SMS küldésével, ami 500 forint adományt jelent.

Forrás: UNICEF

Ezt is szeretjük