A milliárdos csemeték még a Google-t sem tudják használni, pedig apjuk ott vezető - Nem véletlen

A modern technika nemcsak a javunkat szolgálja, árthat is, ha még éretlenül ismerkedik meg vele a gyerek - ezt az IT-guru apukák jól tudják.

nem-tudja

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Laikusként azt gondolhatnánk, egy technikai vállalat élén dolgozó IT-guru gyermeke már háromévesen napi szinten használja a számítógépet, és a legújabb kütyük sorakoznak a gyerekszobájában.

Sokak meglepetésére azonban épp a virtuális világot legjobban ismerők - az Apple vagy a Google szakemberei - tartják minél tovább távol csemetéiket a számítógépektől, ami más szülők számára is intő lehet, hiszen valószínűleg nem véletlenül vélekednek így.

Más okostelefonnal játszik, ők kötögetnek

Ezen cégek vezetőinek egy jó része Waldorf-intézményekben taníttatja gyermekeit, ahol az osztálytermekben nincs számítógép. Ahogy otthon sem, a gyerekek tanulás közben sem használnak internetet. A Waldorf-iskolákban hagyományos módszerekkel tanítanak, elsősorban gyakorlati feladatokon keresztül sajátítják el a tudást a nebulók, de a fizikai aktivitás és a csoportos munka is része a tantervnek.

Alan Eagle a Google-től.
Alan Eagle a Google-től.

Alan Eagle, aki a Google-nél vezető, egyike a gyermekeit a nettől távol tartó IT-apukáknak. Nem lát ellentmondást vagy semmi furcsát abban, hogy épp az ő gyermekei nem kerülnek gépközelbe. Ötödik osztályos lánya nem tudja, hogyan működik a Google, és nyolcadikos fia is csak most kezd ismerkedni vele, mert ettől az évfolyamtól tanulják az alapokat.

Eagle nem támogatja, hogy bizonyos kor alatt a gyerekek számítógépet használjanak. Inkább büszkén meséli, mit kötött a lánya, akinek ettől is fejlődött a problémamegoldó képessége, matematikai készsége és koordinációja. A lány most még csak egy kis darabot készített el gyapjúfonalból, hagyományos fa kötőtűvel, de a cél egy zokni megkötése.

Míg a hagyományos iskolákban arra törekednek, hogy a legmodernebb technikai felszerelésekkel lássák el az intézményeket, itt minden kicsit retró hangulatú. A módszer hívei szerint a számítógépek gátolják a kreatív gondolkodást, az elegendő mozgást és az emberi interakciót.

Itt a táblákra színes krétákkal írnak, és nyoma sincs a nyugaton már elterjedt, érintőképernyős, interaktív csodáknak. A tantermek tele vannak könyvespolcokkal, melyeken elsősorban enciklopédiák sorakoznak, a fapadokon pedig munkafüzetek hevernek, és grafitceruzák. A másodikosok a tanárt ismételve, versekkel tanulják a nyelveket, miközben babzsákon hevernek. Egy másik teremben a tanár egy torta és alma felvágásával tanítja számolni a gyerekeket.

Sokakban felmerülhet, hogy a 21. században elavultak ezek az oktatási módszerek, de a számok magukért beszélnek. Az USA-ban a Waldorf-iskolákban érettségizett diákok 94%-a tanul tovább, elsősorban olyan elit egyetemeken, mint az Oberlin, a Berkeley vagy a Vassar.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemcsak a szilícium-völgyi apukáknál, és nemcsak az Egyesült Államokban népszerű nézet, hogy a gyerekeknek árt a korai internetezés. Hazánk elismert szaktekintélye, Vekerdy Tamás szerint is nagyon káros, mert, ha a gyerek nem mozog eleget a szabadban, aktivitása agresszióvá változhat. Belső vágyait és szorongásait sem tudja egyedül oldani, amikor nincs lehetősége játékra. Érdemes megszívlelni a szavait, és akkor is, ha a mai világban nehéz kiküszöbölni a gyerek nettel való találkozását, vagy olyan iskolába íratni őt, mint a dúsgazdag IT-apukák, legalább megpróbálni csökkenteni a gyerek számítógép- és internethasználatát.

Ezt is szeretjük