A milliárdos csemeték még a Google-t sem tudják használni, pedig apjuk ott vezető - Nem véletlen
A modern technika nemcsak a javunkat szolgálja, árthat is, ha még éretlenül ismerkedik meg vele a gyerek - ezt az IT-guru apukák jól tudják.

nem-tudja
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Laikusként azt gondolhatnánk, egy technikai vállalat élén dolgozó IT-guru gyermeke már háromévesen napi szinten használja a számítógépet, és a legújabb kütyük sorakoznak a gyerekszobájában.

Sokak meglepetésére azonban épp a virtuális világot legjobban ismerők - az Apple vagy a Google szakemberei - tartják minél tovább távol csemetéiket a számítógépektől, ami más szülők számára is intő lehet, hiszen valószínűleg nem véletlenül vélekednek így.

Más okostelefonnal játszik, ők kötögetnek

Ezen cégek vezetőinek egy jó része Waldorf-intézményekben taníttatja gyermekeit, ahol az osztálytermekben nincs számítógép. Ahogy otthon sem, a gyerekek tanulás közben sem használnak internetet. A Waldorf-iskolákban hagyományos módszerekkel tanítanak, elsősorban gyakorlati feladatokon keresztül sajátítják el a tudást a nebulók, de a fizikai aktivitás és a csoportos munka is része a tantervnek.

Alan Eagle a Google-től.
Alan Eagle a Google-től.

Alan Eagle, aki a Google-nél vezető, egyike a gyermekeit a nettől távol tartó IT-apukáknak. Nem lát ellentmondást vagy semmi furcsát abban, hogy épp az ő gyermekei nem kerülnek gépközelbe. Ötödik osztályos lánya nem tudja, hogyan működik a Google, és nyolcadikos fia is csak most kezd ismerkedni vele, mert ettől az évfolyamtól tanulják az alapokat.

Eagle nem támogatja, hogy bizonyos kor alatt a gyerekek számítógépet használjanak. Inkább büszkén meséli, mit kötött a lánya, akinek ettől is fejlődött a problémamegoldó képessége, matematikai készsége és koordinációja. A lány most még csak egy kis darabot készített el gyapjúfonalból, hagyományos fa kötőtűvel, de a cél egy zokni megkötése.

Míg a hagyományos iskolákban arra törekednek, hogy a legmodernebb technikai felszerelésekkel lássák el az intézményeket, itt minden kicsit retró hangulatú. A módszer hívei szerint a számítógépek gátolják a kreatív gondolkodást, az elegendő mozgást és az emberi interakciót.

Itt a táblákra színes krétákkal írnak, és nyoma sincs a nyugaton már elterjedt, érintőképernyős, interaktív csodáknak. A tantermek tele vannak könyvespolcokkal, melyeken elsősorban enciklopédiák sorakoznak, a fapadokon pedig munkafüzetek hevernek, és grafitceruzák. A másodikosok a tanárt ismételve, versekkel tanulják a nyelveket, miközben babzsákon hevernek. Egy másik teremben a tanár egy torta és alma felvágásával tanítja számolni a gyerekeket.

Sokakban felmerülhet, hogy a 21. században elavultak ezek az oktatási módszerek, de a számok magukért beszélnek. Az USA-ban a Waldorf-iskolákban érettségizett diákok 94%-a tanul tovább, elsősorban olyan elit egyetemeken, mint az Oberlin, a Berkeley vagy a Vassar.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemcsak a szilícium-völgyi apukáknál, és nemcsak az Egyesült Államokban népszerű nézet, hogy a gyerekeknek árt a korai internetezés. Hazánk elismert szaktekintélye, Vekerdy Tamás szerint is nagyon káros, mert, ha a gyerek nem mozog eleget a szabadban, aktivitása agresszióvá változhat. Belső vágyait és szorongásait sem tudja egyedül oldani, amikor nincs lehetősége játékra. Érdemes megszívlelni a szavait, és akkor is, ha a mai világban nehéz kiküszöbölni a gyerek nettel való találkozását, vagy olyan iskolába íratni őt, mint a dúsgazdag IT-apukák, legalább megpróbálni csökkenteni a gyerek számítógép- és internethasználatát.

Ezt is szeretjük