A 11 legédesebb gyerekdal, amit te is hallottál

Régen az első lépések, a potyogó tejfogak és a gyermeki kacaj mellé is járt egy-egy dal. Ismerd meg ezeket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első hallásra bugyutának hangzó gyerekdalok nagyobb jelentőséggel bírnak, mint gondolnád. Nagyanyáink nemcsak a titkos gyógynövények erejére és a legjobb tisztító praktikákra leltek rá ösztönösen, de azt is tudták, mi kell a gyerek egészséges fejlődéséhez, és mitől merül álomba egy pillanat alatt.

Képgalériánkban megtalálod a legjobb gyerekdalokat, melyeket talán neked is dúdoltak kiskorodban. Tudd meg, hogyan működik a szavak varázslatos hatalma!

A 10 legédesebb gyerekdal

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az első szavak előtt

Amikor kisbabád nem tud még beszélni, és nem is érti, amit mondasz neki, már észreveheted, hogy hangodra bármikor felkapja a fejét. A legtöbb apróságon látszik, hogy szórakoztatja, ha beszélnek hozzá, és jó érzéssel tölti el az emberi hang dallama.

A nyelvből a kisgyerek először a hangokat és ritmusokat érzékeli, de ehhez az élményhez különleges érzelmi szín is társul.
Ne hidd, hogy az értelmetlen szavakból álló gyerekdalok puszta gügyögésből tevődnek össze: ezekkel az egyszerű versikékkel a mindennapi rutint is élvezetesebbé teheted porontyod számára, hiszen a nyelv hangjaival tulajdonképpen játszotok.

Nevelj játékos dallal boldog gyereket!

A ritmusos szövegek nemcsak élvezetesebbé tehetik a megszokott elfoglaltságokat, de a gyerek érzelmi fejlődésének is alapvető kellékei. Az orvosok a zenét sokszor gyógymódként ajánlják, különösen gyerekek számára. Azt is megfigyelték, hogy azok az apróságok, akik sok éneket és zenét hallanak, gyorsabban tanulnak, különösen nyelveket és matematikát. A dalok azonban érzelmeket közvetítenek, ami különösen fontos fiatalkorban, ha szeretnéd, hogy gyermekednek ne legyenek pszichés problémái. Ne foszd meg a zenétől: idézd fel a régi gyerekdalokat, melyeket talán a nagymamádtól hallottál utoljára, és énekeld vele a varázslatos dallamokat.

Altatók

Gyakran az őrületbe kerget síró, álmatlan gyermeked? Ha nem használ a magára hagyó módszer, és öledben sem nyugszik meg, próbáld ki a ringatókat. Bár nem sok értelmük van ezeknek a daloknak és mondókáknak, a legtöbb esetben hatásosak. Olyanok, mint a varázsszavak, és elbűvölik, elringatják a kisgyereket, jó érzéseket keltve benne. Lehet, hogy csakugyan régi varázsmondókák, igézők töredékei is benne úszkálnak a sok szálból szőtt dallamokban, hiszen a legtöbb altatót még nagyanyáink is csecsemőkorukban hallották.

A dalok értelme a szöveg helyett mélyebben, a dallam, a ritmus és a mozgás egységében keresendő, de természetesen az is növeli a népi gyógymód hatását, ha a te nyugodt hangodon szólalnak meg a versek. Sokszor ugyanis azért nem tud elaludni a baba, mert izgatottsága rád is átragadt, azonban akkor, amikor rázendítesz egy mondókára, feszült hangod szinte magától megnyugszik.

Lépegetők

A gyerekdalok nem csak az egészen kicsiknek valók. Számos versike született arra, hogy porontyod első lépéseit kísérd velük, vagy segíts megismerni saját testrészeit. Később a gyerkőcök maguk is beiktatják a mondókákat játékaikba, és értelmetlen szöveggel kísérik a tapsjátékot.

Régen még arra is volt egy dal, ha a fogváltás ideje is eljött. Az anyák ezzel a versikével dobták a sarokba, a pincébe vagy a padlásra a kihullott vagy cérnával kirántott tejfogat: Egér, egér, kisegér, van-e fogad hófehér? Adjál nekem vasfogat, adok neked csontfogat!

Amikor porontyod az első szavakkal bajlódik, jól jöhetnek a hangutánzó állatmondókák is. Utánozd ezzel a szöveggel a harkály hangját, ahogy élelem után kutatva végigkopogtatja a fát: Itt sincs, ott sincs. Ha pedig kis hernyót talál, ezt mondd: Kicsit ér, kicsit ér!

Kerüld a rossz dalokat!

A mondókák és dalok között is vannak rosszak, melyek nem kötik le a kicsi figyelmét, így nem segítik a fejlődését sem. Ezek elsősorban a nevelő célzatúak, melyeknek tanulságuk van, csak éppen ritmusuk rosszabb, zenéjük sivárabb. Kerüld a fenyegető, büntető dalokat is: ezek többnyire újabb keletű szövegekben találhatóak.

Alaposan bíráld el a dalokat, melyeket beteszel a lejátszóba, vagy megtanítasz a kicsinek, hiszen a rémképekkel teli, intő szövegek akár szorongásokat is kelthetnek benne.
A bonyolult és összetett zene helyett inkább az egyszerű, tiszta hangzású dalokat részesítsd előnyben, melyek könnyen megragadják fiatalabb gyermeked figyelmét is, és veled tudja dúdolgatni a szöveget.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne feledd, hogy a kisgyerek elsősorban a játékokból tanul, ne hagyd tehát, hogy a tanulság, az oktató szavak és a fenyegetés kioltsák a dalok varázslatos hatalmát.

Cikkünk Vekerdy Tamás Kicsikről nagyoknak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük