Így lesz totális kudarc a gyerek élete - Pedig a legjobb nevelést kapja

Hiába a legjobb nevelés, az elfogadás hiánya egy életre tönkreteheti a gyereket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichológia azt tanítja, hogy az elég jó szülő azzal tehet a legtöbbet gyermeke egészséges érzelmi fejlődéséért, ha szereti. Mit is jelent ez valójában?

Támogatást abban, hogy a gyermek önmaga lehessen, ne ilyen vagy olyan típusú gyerek, hanem önálló, egyszeri és megismételhetetlen csoda, aki elhiszi magáról, hogy ér annyit, mint mások, elfogadható, szerethető és önbizalommal teli.

Sok szülőnek fogalma sincs róla

Sajnos sok szülőnek halvány gőze sincs arról, hogy az ő szülői feladata. Neveli a gyermekét, komoly elvek és keretek között, és közben észre sem veszi, hogy a gyermeknek mik a valós szükségletei. Megad mindent: extra ovit, különórákat, elit iskolát, de el is várja a teljesítményt, anélkül, hogy észlelné, a gyerekben szépen és biztosan fejlődik az állandó bűntudat, amely megmételyezi a lelkét és későbbi életét.

Bűntudatának alapja pedig az állandó félelem, majd szorongás, hogy meg tud-e felelni - később pedig, hogy meg akar-e -, hogy baj lesz-e abból, ha ő mást szeretne vagy tudna csinálni, mint amit várnak tőle, hogy kap-e szeretetet, simogatást, cirógatást és elfogadást, ha mást és másképp tenne, mint ahogyan az elvárt.

Arról már nem is beszélek, amikor a bűntudatkeltés nevelési eszközzé válik - számos ilyen példát látni a mindennapokban. Hibáztál, rossz vagy, nem fogadunk el - hangzik a súlyos ítélet, mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek világában. A bűntudatot megélő és abban élő személy sebezhető, lelkileg fogva tartható, irányítható, személyisége torzítható. A bűnösség érzése gyakran alakul ki a neveltetés során, anélkül, hogy azt a szülők észrevennék, hiszen ők valójában csak jó nevelést akartak biztosítani gyermekük számára.

Önbecsülés - már a pólyában elkezdődik

Az önbecsülés építése vagy éppen sárba tiprása már a pólyában elkezdődik. Az anyai figyelem és gondoskodás, a feltétel nélküli elfogadás, az érintés és karba vevés, ringatás és puszilgatás az első lépések a pozitív irányba, ezek elmaradása pedig az ellenkező oldalra. A "buta kisfiú, nem szeret a mama, ha ezt csinálod", meg a "ronda kis béka vagy, remélem, majd kikupálódsz" típusú nevelős, viccelődő szülői beszólások ugyancsak helyre teszik a gyerek önbecsülését, negatív irányba.

Vannak sülők, akik úgy érzik, akkor igazán objektívek saját gyermeküket illetően, azaz nem elfogultak - kérdem én: miért ne legyenek azok? -, ha kibeszélik a kölyök hibáit: "Mások előtt egy angyal, de otthon bezzeg…" meg "nem irigylem majd a férjét, csak bírjon vele", és még egy gyöngyszem, "nem tudom, mi lesz belőle, mert hülye mindenhez". Frankó. Vicces és klassz szülők!

A másik véglet

Akadnak olyan szülők is, akik átesnek a ló túloldalára, és azzal mentegetik rosszcsont csemetéjüket, hogy az valójában különleges, például azért, mert indigó. De létezik-e ilyesmi? Tudj meg többet a témáról videónkból!

Hogy lett ilyen ez a gyerek?

Később persze megy a csodálkozás, a gyerek kudarcot kudarcra halmoz, vagy éppen sikeres lehetne, de maga sem meri elhinni, netán komoly magánéleti zűrjei vannak. Az ilyen gyerekek életét végigkíséri a meg nem felelés érzése, ami szociális életük minden mozzanatára hat, így emberi kapcsolataikra és intim viszonyaikra is. Lehet, hogy erkölcsös nevelést kaptak, de vajon tudnak-e aszerint élni?

Cikkünk Belső Nóra Utak egymástól című könyvének segítségével készült.

Vajon mennyire meghatározóak nemi szerepeink a mindennapi érintkezések során? Mik a kiegyensúlyozott és örömteli párkapcsolatok kialakulásának alapkövei? Mitől tud hatékonyan működni a kommunikáció két ember között? Napjainkban az emberi kapcsolatok - amelyek talán a legfontosabb erőforrást jelentik az életünkben - mind gyakrabban mondanak csődöt. A válások száma folyamatosan nő, és a hosszú távú párkapcsolatok működtetésébe is sokan buknak bele.

Belső Nóra könyve alaposan, ugyanakkor kellő érzékenységgel járja körül a témát, és rámutat: a legtöbb embernek az érzelmi kapcsolatok kezelése jelenti a fő problémát. A szerző kérdésfelvetései, gondolatai, pszichiátriai praxisából hozott, vagy épp személyes, bensőséges történetei, illetve a hétköznapi társas helyzeteket elemző sorai új megvilágításba helyezik a generációkon átívelő problémákat, és mindenkinek segítenek eligazodni a párkapcsolati érintkezés útvesztőiben.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
Ára 2352 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük