Siralmas! A gyerekek fogainak több mint az 50%-a rossz
Egy kis odafigyeléssel mindez megelőzhető lenne. Tanítsd meg a helyes szájhigiénére a gyereket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint hatezer magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - NGYSZ - önkéntes fogorvosai május és október között.

Mint kiderült, a gyerekek fogainak átlagosan több mint fele rossz. Holott egy kis odafigyeléssel - nemcsak a gyerek, hanem a szülő részéről is - megelőzhető lenne a baj.

Nagyon sok rossz fogat találtak

Az önkéntes fogorvosok 15 magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait, elsősorban olyan településeken, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés - közölte a szervezet az MTI-vel.

Több helyszínen - Jászberényben, Fóton és Budapesten - értelmi és mozgássérült gyerekek, másutt - Hencidán, Esztáron, Kisvárdán és Pécsett - pedig halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is részt vettek a szűrésben.

Magyarországon a fogorvosok idén is nagyon sok rossz fogat találtak. A gyerekek fogainak átlagosan több mint az 50%-a rossz, ezen belül 35%-a szuvas. A kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban élőké, az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata pedig rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké - olvasható az összegzésben.

Így óvd a gyerek fogait!

A fogmosás nem tartozik a gyerkőcök kedvenc foglalatosságai közé, sokan közülük ha csak lehet, el is sumákolják - aminek azonban, mint a fentiekből is látható, meglesz a következménye. Hogy a te csemetéd ne járjon így, várd el tőle nap mint nap az alábbiakat - eleinte valószínűleg nem fog neki tetszeni, egy idő után azonban természetessé válnak számára a helyes fogmosás mozzanatai.

Háromszor naponta

A napi háromszori fogmosás lenne ideális. Ha a gyereknek erre nincs lehetősége, például az iskolában, érdemes vízzel öblögetnie. Ez ugyan nem olyan hatékony, mint a fogmosás, de a semminél jóval több.

Minimum két perc

Az időtartamnál többet számít az alaposság, de tény, hogy 10-20 másodperc alatt nem lehet elérni a megfelelő eredményt. Minimálisan két percet rá kell szánni a fogmosásra.

Étkezés után ne!

Közvetlenül étkezés után nem ajánlott fogat mosni, mivel ilyenkor a pH-érték nagy kilengést mutathat, és nőhet a szuvasodás kockázata. A nyál semlegesítő hatása 30-60 perc múlva kielégítő, utána lehet kézbe venni a fogkefét.

Az sem mindegy, mit eszik

Azzal mindenki tisztában van, hogy az étrend is befolyásolja a fogak állapotát, ám vannak olyan - egyébként egészséges - ételek, amelyek valóságos fognyűvők. Az édességek pedig nemcsak szuvasodáshoz, illetve túlsúlyhoz vezethetnek, hanem különféle pszichés problémák kialakulásában is szerepet játszhatnak. Bizonyos táplálékok fogyasztása pedig a fogak egészsége szempontjából is javasolt.

Ezt is szeretjük