Így beszélj a gyereknek a halálról: a gyermekpszichológust kérdeztük
Nem mindegy, hogyan, mikor és mit mondasz a gyereknek róla.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A halálkérdés időről időre előkerülhet, és elő is kell, hogy kerüljön szülő és gyermeke között. De mit és hogyan mondjon a szülő, hogy a gyerek értse, mi is a halál, ugyanakkor ne rendítse meg annyira, hogy az lelki problémát okozzon?

Erről kérdeztük meg Lipták Zita gyermekpszichológust.

Mikor és hogyan kerüljön szóba?

A szülő fontos feladata, hogy meséljen a gyereknek a halálról, erre pedig a gyermekpszichológus szerint is számos lehetőség adódik:

- Mikor beszéljen a szülő először a gyereknek a halálról?

- Szerencsés lenne, ha nemcsak akkor beszélnénk a halál, elmúlás témájáról a gyerekkel, amikor esetleg a környezetében elveszít valakit, hanem már korábban is. Erre számos lehetőség adódik, hiszen a gyerekek kicsi koruktól kezdve találkoznak a veszteség élményével, gondoljunk csak egy elhervadt virágra, egy tönkrement játékra vagy egy elpusztult állatra.

A mikor mellett természetesen a hogyan is lényeges kérdés. A gyermekpszichológus így tanácsolja:

- Hogyan beszéljen a szülő a gyereknek a halálról?

- Fontos, hogy azt mondjuk a gyereknek, amiben mi magunk is hiszünk vagy hinni szeretnénk, hiszen arról tudunk a legőszintébben, leghitelesebben beszélni. Aki pedig semmiben nem hisz, az is mondhatja, hogy a nagypapa meghalt, és ez azt jelenti, hogy már nem tudunk vele többet együtt lenni, ő már nem lát, nem hall minket, és mi sem őt.

Sőt, azt is mondhatjuk, hogy a föld alatt van, és eggyé válik a természettel. Ezzel nem is hazudtunk, de van abban valami megnyugtató a gyerek számára, hogy választ kap arra, mit jelent a halál, és mit jelent a temetőben lenni. Ha a szülő őszintén, egyszerűen, egyenesen válaszol, a gyerek életkorának megfelelő szavakat használva, az pont elég lesz a gyereknek - válaszolta Lipták Zita.

Ellentmondások

A halálról többféleképpen is beszélhet a szülő, ám nem árt, ha gondol a következetességre. Számára kellemetlen, a gyerek számára pedig zavaros helyzet állhat elő, ha egy elhunytról egyszer azt mondja, a felhők közé ment, máskor azonban a temetőben látogatnak el hozzá egy sírhoz:

- Ezért lenne fontos, hogy őszintén és hitünk szerint beszéljünk a gyerekkel halálról, hogy ne keveredjünk ilyen ellentmondásokba, mert ezeken a gyerekek úgyis átlátnak. És itt máris az történik, hogy a gyerek érzi, valami nem stimmel, anyu mást mondott tegnap, és mást ma - és akkor jön a titok, a fantáziálás, ami sokkal szorongáskeltőbb, mint az igazság - mondta a gyermekpszichológus.

Ezt is szeretjük