Mit jelent a gyerek első mosolya?
Tudd meg, mennyire különleges!
Vajon a bűbájos gesztus neked szól, vagy csupán természetes reflex? Olvass porontyod mosolyából!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy szép napon, amikor éppen az arcodat tanulmányozza komolyan és módszeresen, megtörténik a csoda. Mélyen a szemedbe néz, és egyszerre kivirul a kis arca: megjelenik rajta az első mosoly, mely azután egyre szélesebb lesz, és szinte átalakítja ábrázatát. Erre a nagy pillanatra a legtöbb szülő már hosszú ideje várt, mire megtörténik.

A baba új mosolyának a felnőttek rendszerint nem tudnak ellenállni: még az utcán szembejövő ismeretlen járókelők is megbűvölten hajolnak a babakocsi fölé, remélve, hogy sikerül kicsalniuk a piciből egy, természetesen csak nekik szóló kedves gesztust. De mit is jelent valójában porontyod mosolya? Tudd meg, mennyire tudatos az arcán szétáradó szeretet!

Az első mosolyok

Az első hónapok angyali mosolya valójában nem boldogságot vagy örömet fejez ki: mindez az evolúció műve. A baba első mosolya csupán reflex, ami a környezetében kiváltja a gondoskodási vágyat. Szeretni ekkor még nem tud igazán, hiszen egyelőre képtelen megkülönböztetni az egyik embert a másiktól. Korai gesztusa saját biztonságát szolgálja: hogy ne hanyagolják el, és kellemes társaságban legyen.

Ő csak annyit érez az egészből, hogy minél többet mosolyog, gügyög, és lengeti az öklöcskéjét az emberek felé, annál többet nevetnek vissza rá, és beszélnek hozzá. Minél több figyelmet szentelnek neki a felnőttek, annál élénkebben reagál ő is, és egyre szorosabban láncolja őket magához torokszorító kis mosolyaival és szívszaggatóan remegő alsó ajkával. Az övé a te arcodra is mosolyt varázsol, de a nehezebb pillanatokban arról se feledkezz meg, hogy mindez fordítva is igaz. A te jókedved is pillanatok alatt felszáríthatja könnyeit.

Mikor telik meg jelentéssel a mosoly?

Nem baj, ha úgy érzed, hogy ezek az ellenállhatatlan első mosolyok személy szerint neked szólnak. Hamarosan így lesz, hiszen az őt szerető és rá figyelő felnőttekkel való társas érintkezések során az emberek iránt általában érdeklődő baba fokozatosan megismeri a számára fontos személyeket, és ragaszkodni kezd hozzájuk. Két-három hónapos kora körül már nyilvánvalóan felismeri a szüleit. Persze nem az történik majd, hogy rád mindig mosolyog, ha pedig idegent lát, akkor nyafog.

Egy baba ösztönösen mindenkire vigyorog, de a legszebb, a legsokoldalúbb mosolyát idővel csak a szüleinek tartogatja, és ez már kétségtelen jele szeretetének. Két-három hónapos kora körül tehát már szociális szándék vezérli porontyodat, amikor felfelé görbül a szája, és pontosan tudja, hogy rád vagy valaki másra mosolyog. Természetesen az apróságok az anyjukhoz kötődnek legelőször, így nem csoda, ha kezdetben szeretetüket is irányába fejezik ki a legerőteljesebben.

Mit jelent a mosolya?

Bár a tudósok gyakran vitatkoznak arról, hogy az első mosolyok valóban ösztönszerűek-e csupán, vagy jelentéssel bírnak, tény, hogy ez az egész arcot beborító gesztus nagy jelentőségű. Elengedhetetlen az egészséges szociális fejlődéshez, hiszen ezzel a reakcióval kelti életre a gondoskodási vágyat, de részben az anyai ösztönöket is.

Amíg az apróság nem tud beszélni, szavak helyett csupán két kommunikációs csatorna áll rendelkezésére: sírással tudatja, ha akar valamit, és mosolyával adja tudtodra, ha éppen minden rendben van, azonban ez jóval több pillanatnyi helyzetjelentésnél. Bár az is fontos, hogy, ha bömbölő apróságodat felveszed, lágy mosolyával a benned dúló feszültséget is enyhítse, ez a gesztus a jele annak is, hogy a kis testében is rendben zajlik a fejlődés. Emellett azonban a kifejezetten korán szélesre húzódó babaszáj annak jele is lehet, hogy gyermeked az átlagnál jobb felfogóképességgel rendelkezik, és valószínűleg éles eszű felnőtt lesz.

Mit jelent a mosoly hiánya?

A mosoly, mint kommunikációs eszköz ugyanis komoly intellektuális munka egy babához képest, kialakulásának feltétele tehát az egészséges mentális fejlődés. Ha tehát késik egy baba mosolya, az nem feltétlenül arra utal, hogy komolyabb, magának való egyéniség. Általában legkésőbb a negyedik hónapra jelenik meg az egészséges jókedv, ha azonban ekkor is komoly marad, annak két oka lehet.

Egyrészt fakadhat gyomortáji panaszokból is, de súlyosabb esetben annak korai jele, hogy nem zajlik megfelelő ütemben a kicsi értelmi fejlődése.
A mosoly tehát jóval több puszta jókedvnél.

Ez az aprócska gesztus elengedhetetlen kapocs közted és csemetéd között, ami élő bizonyítéka az egészséges anya-gyerek kapcsolatnak, és megnyugtató garanciája annak is, hogy porontyod, bár beszélni még nem tud, érti, és kíváncsian értelmezi a világot.

Cikkünk Penelope Leach Picik és kicsik című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük