4 hasznos tipp, ha bepisil a gyerek
Gyermeked már óvodás, mégis gyakran csuromvizes az ágyneműje reggelre? Eláruljuk, hogyan érheted el az egész napos szárazságot!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek általában másfél és három éves koruk között válnak napközben szobatisztává. Éjszaka azonban nem olyan könnyű szabályozni a dolgokat: a legtöbb poronty egyszerűen nem ébred fel, amikor tele a hólyagja.

Öt éves korig ez a jelenség nem ad okot különösebb aggodalomra, azonban a legtöbb óvodában elvárják, hogy amikor beíratod, gyermeked már szobatiszta legyen. Előfordul azonban, hogy nem nevelési gondokról, hanem kóros állapotról van szó, amit a szakirodalom enurézisként emleget, és elsődleges, illetve másodlagos típusát különbözteti meg.

Elsődleges enurézisnek azt nevezik, amikor a gyerek előtte még sosem volt tökéletesen ágytiszta. A másodlagos enurézisnél egyszer már tartósabban megvált a pelenkától éjszakára is, ám valamilyen oknál fogva visszalépett a fejlődés egy alacsonyabb szintjére.

Mi okozza?

Ha egyébként már szobatiszta csemetéd egyszer csak újra bepisil éjszakánként, akkor valamilyen szervi elváltozás állhat a probléma hátterében. Ilyen például a hólyaghurut, a vesemedence-gyulladás, a külső nemi szervek gyulladása, egyes hormonális zavarok, de a bélférgesség is eredményezhet hasonló problémákat.

A nedves lepedő kezdődő cukorbetegség első tünete is lehet: ilyenkor a gyerek azért nem tudja visszatartani a vizeletét, mert a szokásosnál többet iszik. A fenti betegségek néhány egyszerű vizsgálattal diagnosztizálhatók, a kezelés módját pedig természetesen az orvosnak kell meghatároznia. Ha porontyod még soha nem hagyta szárazon hosszabb időre a lepedőt, annak az lehet az oka, hogy vizelési funkciói lassabban érnek az átlagosnál - ami a szó szoros értelmében nem betegségnek, hanem egyfajta állapotnak tekintendő, ami jellemzően örökletes.

Ilyenkor kezelésre nem, sokkal inkább türelemre és megértésre van szükség. Lehetséges az is, hogy az éjszakai bepisilést valamilyen lelki probléma váltja ki - különösen a másodlagos enurézis esetében, de az elsődlegesnél sem zárható ki. A gyerek számára komoly érzelmi megterhelést jelenthet például a költözés, a válás, a kistestvér megszületése, de akár a családon belüli kisebb feszültség vagy az óvodakezdés is elegendő lehet ahhoz, hogy kizökkenjen az egyensúlyból.

Ekkor pedig kevésbé tudja kontrollálni a vizelettartást, mivel energiáit az adott élethelyzethez való alkalmazkodásra kell fordítania.
Gyakori jelenség, hogy az éjszakai bepisilés miatti szégyenérzet tovább mélyíti a lelki válságot: a gyerek szégyelli magát, ezért nem szívesen megy közösségbe. A lelki okok felkutatása nem kevés időt és figyelmet igényel. Ha nem boldogulsz egyedül, érdemes pszichológus segítségét igénybe venned.

Előzd meg önbizalomtréninggel!

Ha nem súlyosabb lelki okokról van szó, néhány kíméletes módszerrel te is elősegítheted, hogy éjszakánként száraz maradjon a lepedő. Mindenekelőtt erősítsd meg gyermeked önbizalmát. Indirekt és direkt módon egyaránt nyilvánítsd ki felé, hogy hiszel benne, elfogadod őt, azaz az éjszakai balesetek semmilyen módon nem befolyásolják kettőtök kapcsolatát. Kommunikálj vele minél többet, így ugyanis könnyebben fogalmazza és érti meg problémáját. Ne feledd, hogy a szülői elvárás vagy nyomás, valamint a negatív reakciók csak tovább rontják a helyzetet.

Alkalmazz hólyagtréninget!

Sokat segíthet a hólyagtréning is, melynek két alapvető fajtája ismert. Az első módszer abból áll, hogy a gyerek tudatosan igyekszik megnövelni a vizelési inger megjelenése és a hólyag kiürítése között eltelő időt. Hasznos gyakorlat lehet, ha porontyod a vécére ülve először ötig, majd tízig igyekszik elszámolni, mielőtt pisilni kezdene.

A másik technika lényege, hogy pisilés közben többször is próbálja megszakítani a folyamatot, majd az idő előrehaladtával egyre sűrűbben vessen véget a vizelésnek izmai segítségével. A két módszer egyszerre vagy külön is gyakorolható, ám a szakemberek szerint célszerű havonta egyhetes szünetet tartani. A bizalomnak és a türelemnek ez esetben különösen nagy jelentősége van, a hólyagtréning ugyanis csak akkor vezethet eredményre, ha mély érzelmi kapcsolat van közöttetek.

Kérd meg, hogy segítsen!

Ha bepisilt, vond be az ágyneműcserébe, de ügyelj rá, hogy semmiképp se teremts benne szégyenérzetet. Így átérzi, és idővel természetesnek tekinti, hogy minden cselekedete valamiféle következménnyel jár, ami segíti a kontroll kifejlesztésében.

Ne ébreszd fel éjjel azért, hogy megpisiltesd. Így ugyanis megszokja, hogy az adott időpontban - nem is egészen tudatosan és tényleges közreműködés nélkül - megszabadul a nyomástól. Ha elveszed tőle az irányítás lehetőségét, lényegében a fejlődésben veted vissza.

Ügyelj a folyadékra!

Ügyelj arra, hogy inkább napközben igyon többet, illetve beszéld meg az óvónőkkel, hogy gondoskodjanak a bőséges folyadékbevitelről.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Így a kicsi este már nem lesz olyan szomjas, kevesebbet iszik majd, így nagyobb valószínűséggel marad száraz az ágynemű is. Még jobb, ha átmenetileg kiiktatod étrendjéből a hólyagot irritáló ételeket és italokat, mint például az alma, a szőlő, a szilva, a citrom, a sárgadinnye és a csokoládé. Idetartoznak a sok más szempontból is ellenjavallt szénsavas üdítőitalok is.

Ezt is szeretjük