Így tanul meg spórolni a gyerek, akár saját lakásra is - 3 zseniális tipp a szakértőtől (x)
Az okosan felhasznált zsebpénz segít rávezetni a gyermeket arra, hogy hasznos dolog a takarékoskodás.

shutterstock 118114924
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem könnyű manapság a takarékoskodás: mindenhonnan ömlenek ránk a legjobb ajánlatok, legújabb kütyük és legmenőbb cuccok. Gyerekként még nehezebb ellenállni a kísértésnek, ráadásul, ha a fiatalok nem tanulnak meg időben bánni a pénzzel, az a felnőtt életükre is hatással lehet. Hogyan tanítsuk őket? Mutatunk néhány tippet.

Szülőként biztosan te is érezted már úgy, hogy a világot szándékosan telepakolták szülőnyaggató, gyerekvágyak felkeltésére szolgáló, felesleges dolgokkal. Csoki- és rágóhalmok a pénztáraknál. A szomszéd fiúnak új elektromos rollere lett, a csajok közül pedig már mindenki okostelefonon nyomja a musical.ly-t, és a nyár még csak most következik. Fagyihalmok, a csak most még az egyszer gokartozás és a tutira utolsó kézműves lángos.

Nincs biztos recept arra, hogy eligazítsuk a gyerekeket ebben a kavalkádban. Van mégis néhány általános javaslatunk, mely hosszútávon esélyt adhat arra, hogy különbséget tudjanak tenni fontos és felesleges kiadás között. Íme, a FundiMini pénzügyi edukációs szakértőjének tippjei.

Első tipp

Beszéljünk a pénzről, tervezzük közösen a nyaralást!

Ne legyen tabutéma a pénz. Jelezzük már kisiskolás kortól, mi mennyibe kerül. Vonjuk be a családi költségvetéssel kapcsolatos kupaktanács gyerekfülnek való részébe: például hallgassa meg ő is, miként tervezzük meg a nyaralást. Beszéljük meg előre, milyen lehetőségeink lesznek, így előre fogja tudni, érdemes-e nyaggatnia a vízibicikli után a trambulinért is. Sőt: lehet, hogy a közös átbeszélés még nekünk, felnőtteknek is segít tudatosabban tervezni.

shutterstock 560695612

Második tipp

Használjuk okosan a zsebpénzt!

Adjunk rendszeresen zsebpénzt, és vezessük rá, hogy megéri takarékoskodni. Ha ugyanis egyszerre elkölti az egészet, maximum egy újabb szénhidrátbombáig jut el vele, de, ha rendszeresen félretesz belőle, akkor karácsonyra akár a vágyott bicikli is összejöhet. Pláne, ha segítünk: például megígérjük, hogy a félretett pénzét családi segítséggel megduplázzuk a születésnapján.

Harmadik tipp

Használjunk kütyüket a takarékoskodáshoz!

A takarékoskodás előnyeit gyermekünk később látni fogja, de a napi „munkát” ezzel kapcsolatban ösztönözhetjük egy kis rásegítéssel. Ha például van már okostelefonja, telepíthetünk rá olyan alkalmazást, amelyik a takarékoskodásra tanítja a gyerekeket.

És persze, ott van a hagyományos kutyapersely is. Ennek a mai gyerekek számára jól bevált, modern változata az Okospersely, mely összeköthető a számítógéppel, és segítségével nyomon követhető a megtakarítások aktuális állapota.

fundamenta fundimini pr cikk femina kep 1 180523 kislány 2100x14

+1 ráadás tipp

Saját otthon a gyermekednek

A pénzügyi nevelés fontos a felelős felnőttkori döntésekhez, és ahhoz, hogy a gyermek saját otthonában indulhasson neki a nagybetűsnek, érdemes a szülőnek is előre gondolkodnia. A tudatos spórolásra nagyszerű lehetőség a FundiMini Gyerekszámla, mely mellé jár az említett Okospersely is. Ez két, egymást követő lakásszámlából álló konstrukció.

Ennek segítségével már havi 20 ezer forintos megtakarítással és az igénybe vehető lakáskölcsönnel együtt akár a saját otthon megvásárlásában is támogathatod gyermekedet. A megtakarításra állami támogatás jár, ami kamatadó- és járulékmentes. A FundiMini online kalkulátorával pedig azt is kiszámíthatod, hogy mikor érdemes elkezdened a takarékoskodást.

Ezt is szeretjük